Van bocsánat: Simicska-emberekkel épül Mészáros új birodalma – Válasz Online
 

Van bocsánat: Simicska-emberekkel épül Mészáros új birodalma

Bódis András
| 2019.07.05. | Nagytotál

Regionális gazdasági térhódításra készül Mészáros Lőrinc, ám a cégeit irányító testületekben legfeljebb nagyítóval találni piacilag értelmezhető, nemzetközi versenyhez szokott csúcsmenedzsereket vagy innovatív zseniket. Helyettük jórészt segítő családtagokból, kiugrott vagy kirúgott állami tisztviselőkből – köztük egy kamupárt emberéből –, politikai szövetségesekből és a felcsúti kör által beszippantott bankok kádereiből áll az új idők új elitje. Illetve még valakikből: Simicska Lajos szűk stábjának nemrég még árulónak bélyegzett tagjaiból. Humánerőforrás-átvilágítás Válasz Online módra.

hirdetes

Sokan és sokféle módon próbálták már érzékeltetni, mennyire különös „piaci” figura Mészáros Lőrinc. Volt, aki kiszámolta, hogy az üzletembernek tíz esztendő alatt arányaiban nagyobbat nőtt a vagyona, mint a Facebooknak, az Apple pedig hozzá képest a kanyarban sincs. Az adatsorra az érintett magabiztosan reagált: „hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolják?”.

Mások azt bizonyították, hogy a legnagyobb mértékben (értsd: a legpofátlanabbul) épp akkor „árazódnak” felül a hazai közbeszerzések, ha a munkát a Facebook-alapítónál is pengébb magyar országépítő nyeri. Akadtak továbbá, akik szóvá tették: Mészáros legutóbb több osztalékot vett ki a cégeiből, mint az állam bármelyik mamutvállalatából. Mi meg dokumentáltuk, hogy a miniszterelnökhöz családilag vagy felcsútilag köthető érdekeltségek öt-hatszor „hatékonyabban” szívják a közpénzt, mint a normális piaci működésre berendezkedett erőcsoportok.

Aztán a minap megjelent egy cikk az Indexen, amely a magyar és a cseh felsőelit összehasonlításakor arra a megállapításra jut, hogy odaát a piac, a teljesítmény, a nemzetközi siker számít – a leggazdagabb prágai mogul, Petr Kellner játéktere például Kína, Vietnám és az Egyesült Államok –, nálunk meg a politikai megbízhatóság. Így viszont

Mészáros Lőrinc legfeljebb Felcsút 300 kilométeres körzetében képes bizniszelni, pontosabban ott, ahol az Orbán-kormány szabályozói oldalról be tud avatkozni a piac működésébe.

Ilyen előzmények után július első napján a Világgazdaság megszólaltatta az Egyesült Mészáros Művek – hivatalos nevén: az Opus Global Nyrt. – elnökét. Mészáros Beatrix, a cégbirodalom „szülőatyjának” lánya határozottan állította, hogy mozgalmasabb időszak következik a vállalatcsoport életében, és több szegmensben is látnak régiós „növekedési potenciált”. Nemzetközivé akar terebélyesedni a Mészáros-csoport? – kérdezhetnénk. Akad még ország, ahol lehet keresnivalója egy alapvetően államipénz-becsatornázásra optimalizált magyar társaságnak? És vajon kik azok a piacilag értelmezhető, globális versenyhez szokott csúcsmenedzserek, innovatív zsenik, akik a nevüket adják ehhez a kísérlethez?

Annyit már korábbról tudhat a nagyérdemű, hogy az Opus Global jelenlegi operatív főnöke, Ódorné Angyal Zsuzsanna vezérigazgatói asszisztensként kezdte az elődvállalatnál. Ő lenne az újabb piaci előretörés frontembere? Vagy az Opus ipari divízióvezetője, Halmi Tamás, aki 2010-ben a bicskei földhivatal vezetői székéből ült át az infrastruktúra-beruházásokkal foglalkozó Mészáros és Mészáros Kft.-hez? Esetleg az Opus visontai és tiszapüspöki gabonafeldolgozóit irányító, harmincas éveiben járó, forrásaink szerint kiváló képességű, de nemzetközi tapasztalat híján lévő Tóth Anett? Az a Makai Szabolcs, aki július elején csatlakozott társvezérigazgatóként a felcsúti família mezőgazdasági vállalkozásait összefogó Talentis Agro Holdinghoz, az ezt megelőző húsz évben viszont a Cargill nevű amerikai multit képviselgette szerte a nagyvilágban? Talán.

Vagy a szállodaipari-turisztikai érdekeltségeket felügyelő, a baloldali indíttatású Leisztinger Tamástól „örökölt” Hülvely István nyújtja majd át a határokon az Opust? Lehetséges, hogy arra a Kertész és Társai Ügyvédi Irodára támaszkodva fogják meghódítani Közép-Európát, melynek egyik alapembere, Lacfi Endre a Gyurcsány-érában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatói kabinetfőnökeként szolgálta a hazát? Esetleg a 2010-ben leváltott baloldali hatalommal is össze-összefogó, később a Mészáros-vállalatok tőzsdei bevezetését vezénylő Jászai Gellért lesz a dzsolidzsóker? Körülötte ugyan fellelhető néhány Raiffeisen Banktól elszármazott pénzügyes, de épp most jelentette be, hogy valamelyest lazít a felcsúti köteléken, és a 4iG informatikai konglomerátum élén önálló tényezővé fog válni. E minőségében rögvest húzott is egy bátrat: most szerdán jelentette be, hogy az általa vezetett részvénytársaság közös, nemzetközi vizekre evező gazdasági egységet alapít bizonyos Galambos László Péterrel. Ő ugyanaz a személy, akit 2013–2014-ben fegyveres NAV-ellenőrök asszisztenciája mellett vett rá a kormány, hogy szíveskedjen nyomott áron eladni az államnak a Brüsszelből érkező EU-pénzek kifizetését és dokumentációját kezelő Welt 2000 Kft.-t. Jászai tehát nagyvonalú volt: partnerré tette az egykor Fidesz-ellenségként kezelt szoftvermágust.

Lehetséges, hogy a felcsúti atyamester is a megbocsátás erényét gyakorolva lép majd egyről a kettőre? A Válasz Online csapata, azaz mi, két hete döbbenten tapasztaltuk, hogy Mészáros bizalmasai elhappolták előlünk a Heti Válasz 18 évnyi archívumát, mindezt ráadásul Simicska Lajos egyik jobbkezének aktív közreműködésével tették. Most akkor a Fidesz rehabilitálta a korábbi Simicska-stábot? – értetlenkedtünk. Azt tudtuk, meg is írtuk, hogy az adóhivatal egykori Vida Ildikója újabban Mészáros Lőrinchez lojális. Ám arra nem számítottunk, hogy

a nemrég még árulóként emlegetett simicskisták csapatostul váltanak fenntartót.

Az eddigi kérdőjeles mondatok megválaszolására egyetlen esély kínálkozott. Átvilágítottuk Mészáros minden fontosabb érdekeltségét. Próbáltuk megfejteni, hogy az eddig említetteken kívül vannak-e nemzetközi mércével is mérhető topmenedzserek a csoportjában. Azaz lesz-e valaha esély arra, hogy egyszer majd nem kell az első tíz- és százmilliárdok forrását firtatnunk, hanem szabadon örülhetünk egy újabb magyar multi létrejöttének. A választ nyilván az olvasókra bízzuk, de segítségképpen hat kategóriába soroltuk a cégbirodalom legfontosabb álláshalmozóit és frissen igazolt játékosait. Találtunk bőven segítő családtagokat, Simicska-árvákat, az államtól vagy a jegybanktól leszerelt tisztviselőket, politikai-baráti szövetségeseket, illetve olyan kádereket, akik a felcsúti kör által beszippantott pénzintézetek állományából verbuválódtak. Jó böngészést!

×××

I. Segítő családtagok

Mészáros Beatrix

Egyértelműen ő a cégcsoport legfontosabb tartópillére; az első a potenciális Mészáros-örökösök között. A felcsúti milliárdos idősebbik lánya tíz éve végzett a Budapesti Gazdasági Főiskola külkereskedelmi szakán, majd Európa legnagyobb felsőoktatási magánintézményében, a milánói központú Szent Szív Katolikus Egyetemen képezte tovább magát. Idéntől Dr. Mészáros Beatrixként szerepel a cégjegyzékben, hiszen nemrég jogi diplomát is szerzett a Debreceni Egyetemen. Korábban a Mészáros család agrárvállalatait irányította, több cégben tulajdonrészt is kapott, 2017 óta pedig ő a tőzsdei vezérhajó, vagyis az Opus Global Nyrt. igazgatósági elnöke. Azóta „mindenhez is” ért; mára további tizenegy, más-más iparágban remeklő társaságnak lett irányítója vagy tisztségviselője. Önálló cégjegyzési joga van a Budapest–Belgrád vasútvonal építés központi cégében, az RM International Zrt.-ben, valamint a Mészáros család tőzsdén kívüli érdekeltségeit összefogó Talentis Group Beruházás-szervező Zrt.-ben és a tanácsadásra szakosodott Talentis Consulting Zrt.-ben. Ugyancsak az igazgatóságot erősíti a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.-ben, a Csabatáj Mezőgazdasági Zrt.-ben és a Mátra Energy Holding Zrt.-ben. Felügyelőbizottsági elnök vagy tag a Mátrai Erőmű Zrt.-nél, a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél, az Agrosystem Mezőgazdasági Zrt.-nél, a tiszapüspöki kukoricafeldolgozót üzemeltető KALL Ingredients Kereskedelmi Kft.-nél és 2Rule sporttermékeket árusító Magyar Sportmárka Zrt.-nél.

Mészárosné Kelemen Beatrix

A felcsúti üzletember felesége elnökli a Felcsút és környéke fiataljainak támogatására létrejött két jótékonysági „intézményt”, a Mészáros Alapítványt és A Vál-völgyi Fiatalokért Alapítványt, továbbá ő ügyvezeti A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány szállóját, a kisvasút alcsútdobozi végállomásánál lévő Puskás Ferenc Sport Hotelt. Mészárosné több vállalatban is társtulajdonos a férje oldalán, felügyelőbizottsági tag a herceghalmi Agrosystem Mezőgazdasági Zrt.-nél, illetve önálló cégjegyzési joga van a családi „konszern” marketingjéért és a Vál-völgyi Zsúr gasztrofesztivál rendezéséért felelős Flamingo 24 by Talentis Kft.-ben. A fideszes médiaholding létrejöttéig Kelemen Beatrix volt az Echo Tv elnöke, aztán beharangozták, hogy az ő felügyelete alatt működik majd két netes életmódcsatorna (Life Tv, Ozone Tv). Mindemellett nemrég saját filmgyártó céget is alapított Media Vivantis Műsorszolgáltató Zrt. néven.

Mészárosné dizájnportréja a Flamingo 24 by Talentis honlapján

ifj. Mészáros Lőrinc

A Vál-völgye Vadásztársaság és a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság elnökeként működő fiú inkább az agrárprofilú Mészáros-vállalatokban aktív. Igazgatósági tag a család mezőgazdasági érdekeltségeit összefogó Talentis Agro Zrt.-ben, valamint a Csabatáj Zrt.-ben és a Simicska Lajostól átvett Mezort Általános Befektetési Zrt.-ben, továbbá ő a Búzakalász 66 Felcsút Kft. és a Hidas-Vét Kft. ügyvezetője. Testvéreihez hasonlóan az ifjabbik Lőrincnek önálló cégjegyzési joga van a Talentis Group Zrt.-ben, illetve hozzá tartozik a Mészáros Autó Javító Kft.-t irányítása is.

Homlok-Mészáros Ágnes

A fiatalabbik Mészáros-lány is igazgatósági tag az Opus Global Nyrt.-ben, a Talentis Groupban, a Mátra Energy Holdingban, de operatív ügyvezetői feladatai csak az ásványvízgyártó Vivienvíz Kft.-ben, az ingatlanforgalmazó Bau-Product 2002 Kft.-ben, valamint a maga által alapított műanyaggyártó cégben, a H-M Pet Kft.-ben vannak.  Homlok-Mészáros a minap felügyelőbizottsági tag is lett a férje tulajdonában lévő Vasútvillamosító Kft.-ben – amely egyebek mellett arról híres, hogy alvállalkozóként ugyancsak részese (lesz) a Budapest–Belgrád „szupervasút” építésének.

Homlok Zsolt

Az utóbbi napokban a szombathelyi Haladás Vasutas Sportegyesület elnökeként nyilatkozó, korábban a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-t vezető üzletember két éve ment hozzá Mészáros Lőrinc lányához. Egy ideig igazgatósági tag is lett a család most felértékelődő vasúti cégében, a belgrádi vasútvonalon dolgozó RM International Zrt.-ben. Ezt a pozícióját azóta hátrahagyta, de mint Homlok-Mészáros Ágnesnél már utaltunk rá, alvállalkozó partnerként ott lesz az após kötöttpályás csúcsprojektjében – illetve már ott van több állami tender győztesei között (a Vasútvillamosító Kft. vagy a Homlok Építő Zrt. képében).

Tiborcz Péter

A kormányfő vejének testvére nemrég a Mészáros Lőrinc-tulajdonú MKB Bank új informatikai cégének felügyelőbizottságában tűnt fel. Az MKB Digital Zrt. új üdvöskéje 2015-ig a NAV informatikai fejlesztési főosztályát vezette, korábban energetikai tanácsadó volt a fejlesztési tárcánál, a 2006–2010-es ciklusban pedig a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnökeként vétette észre magát. Három éve a Heti Válaszban azt írtuk: Tiborcz Péternek egy időre ugyan „elfogytak” a hivatalos pozíciói, de informálisan ott mozgott például az azóta beszántott Magyar Nemzeti Kereskedőház egyes partnerirodái mögött.

Jászai Sándor

A Mészáros Lőrincet tőzsdei tényezővé emelő Jászai Gellért édesapja a 2010-es kormányváltás után a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökeként működött. Állami kinevezésén akkoriban sokan meglepődtek; bár eredeti végzettsége geológus, de 1991-től végig bankárként dolgozott – az utolsó pénzintézeti éveiben a Raiffeisen váci fiókját vezette. Jelenleg pedig a Mészáros Lőrinchez tartozó Mátrai Erőmű felügyelőbizottságát erősíti, emellett a potenciális Paks II.-beszállítóként emlegetett KPRIA Magyarország Zrt. igazgatósági tagja.

 

II. Simicska-árvák

Baji Csaba

A legelső Orbán-kormány idején ő vezette a Paksi Atomerőművet, majd a 2010 utáni Simicska-érában az állam legfontosabb vállalata, a Magyar Villamos Művek első embere lett. Négy évvel később, amikor a miniszterelnök összeveszett a Fidesz gazdasági hátországát addig egy személyben megjelenítő „Lajossal”, a simicskátlanítás jegyében Bajit is elküldték az MVM-től. Mostanra viszont rehabilitálta a Nemzeti Együttműködés Rendszere: tavaly közel tucatnyi olyan napelemcéget vett a nevére, melynek irodája a Tiborcz közeli Czéh-Tóth család pécsi ingatlanában van (Megyeri út 26.). Sőt: immár ő vezeti a Mészáros-féle Opus Global-óriás energetikai divízióját, s ebből logikusan következik, hogy néhány napja beülhetett a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságába is.

Horváth Péter

Régebben ő volt a Fidesz szolnoki elnöke, majd 2010-től állami megbízatást vállalt: három évig irányította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, utána – Baji Csaba csapatának tagjaként – az MVM gázügyi vezérigazgatói feladatait látta el. Horváth az úgynevezett G-nap után először nem a tiltott, hanem a tűrt kategóriába került: egy évig még vezethette az Első Nemzeti Közműszolgáltatót. Azóta tanácsadóskodott, majd Baji érkezésével őt is felvette a Mészáros-csoport: most júniustól ő a Mátrai Erőmű vezérigazgatója.

Purgai Ferenc

A 2014–2015-ös Orbán–Simicska-összeveszés idején a Mezort Zrt. akkori vezére még lelkesen bírálta a kormány agrártámogatási politikáját. Négy évvel később aztán Mészáros Lőrincre „szállt” a Simicska-féle Mezort, Purgai Ferenc pedig – lássunk csodát – megtarthatta vezető tisztségét a vállalat néhány leánycégénél (Lajta-Hanság Zrt., Sárvári Mezőgazdasági Zrt., Sárvári Vadkert Ingatlanhasznosító és Beruházó Zrt.). Mi több: idén év elején a felcsúti milliárdos a családi agrárholdingként funkcionáló Talentis Agro Zrt. igazgatóságába is befogadta.

Vida Ildikó

Vida Ildikó

Négy éve a Forbes magazin őt választotta a negyedik legbefolyásosabb nőnek a hazai közéletben. Aztán a „magyar köztisztviselők kitiltása az Egyesült Államokból” című folytatásos teleregény hatására távozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éléről, majd régi mentora, Simicska Lajos nyújtott neki menedéket a Mezort és az állami útépítésből kiutált Közgép Zrt. vezető testületeiben. A NER ezért Vida Ildikót évekig árulóként kezelte, majd jött a meglepetés: nemrég ő lett a Mészáros Lőrinchez „sodródott” B-Reklám Kft., valamint a Pro-Ráta, Pro-Aurum és Megapolis Media részvénytársaságok vezetője. Ez az a céghálózat, amelyre Simicska annak idején ráépítette például a Mahir plakátcéget és a Közgépet.

Benyó Zsuzsanna

Vida Ildikóhoz hasonlóan ő is bejáratott stábtag volt Simicska Lajosnál – és a bizalmi kapcsolatnak a G-nap sem vetett véget. Aztán jöttek a 2018-as választások, és Benyó Zsuzsanna az egykori cégcsoporttal együtt automatikusan „beolvadt” a Mészáros-érdekkörbe. Máig ő ügyvezeti a Simicskától a felcsútiakhoz került Breda-2000 Zrt.-t, illetve a Pro A és Pro B nevű vagyonkezelő kft.-ket (melyek ugyancsak a Közgépet birtokló cégegyüttes tagjai).

Tóth Marianna

Ő szintén egy Benyó Zsuzsanna-típusú ősbizalmas: a 2018-as választási kampányban a kormánypárti Origo még cikket is írt „Ahol Tóth Marianna, ott van mindig a háttérben főnöke, Simicska Lajos” címmel. Ma már a mondat úgy igaz, hogy ahol Tóth Marianna, ott van a háttérben új főnöke, Mészáros Lőrinc. A hölgy vezeti a Mahir Zrt.-t, a Magyar Nemzet korábbi kiadóját, vagyis a Nemzet Kft.-t, továbbá a vagyonkezelő-ingatlanforgalmazó Rác-Ing Kft.-t, Neo-Met Kft.-t és Mundus Invest Zrt.-t.

Fecske Zoltán

Egészen 2018 elejéig kitartott Simicska Lajos plakátcégeinek élén, majd a választások után szinte nyomban visszakerült e „szakosított” vállalkozások élére, és ma már a Mészáros-csoport alkalmazottjaként irányítja az Euro Publicity Kft.-t, a Publimont Hirdetésszervező Kft.-t és az A Plakat Kft.-t.

 

III. Korábbi állami alkalmazottak

Hornung Ágnes

Pénzügyekért felelős államtitkár volt a Varga Mihály vezette minisztériumban, de 2018 őszén szülés miatt távozott. A tárcavezető azt mondta, az állam csak átmenetileg búcsúzik Hornungtól. Egy biztos: időközben ő lett a Mészáros Lőrinc-féle MKB Bank felügyelőbizottsági elnöke.

Sárváry István

Három éve attól zengett a sajtó, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János sorra eltávolítja a tárcától L. Simon László korábbi államtitkár bizalmasait. Köztük a kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárt, Sárváry Istvánt. Utóbbi megúszta komoly egzisztenciális lecsúszás nélkül: jelenleg ő vezeti Mészáros Lőrinc V-Híd Építő Zrt.-jét, valamint a felcsúti üzletember öccse birtokában lévő Híd-Tám Hídépítési Fővállalkozó Kft.-t. Mindemellett igazgatósági tag az RM International Zrt.-ben.

Bernáth Tamás

Idén tavasszal közös megegyezéssel távozott az állami Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatói székéből. Viszont puhára esett: Bernáth ma már igazgatótanácsi tag a Mészáros és a Tiborcz család közös tőzsdei ingatlanvállalatában, az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.-ben.

Détári-Szabó Ádám

A 2014-es parlamenti voksolás előtt a kamugyanús Együtt 2014 Párt delegáltjaként tagja lett a Nemzeti Választási Bizottságnak. Ez az alakulat vélhetően kizárólag azért jött létre, hogy összezavarja a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt szavazóit. Détári-Szabó később a külügyi tárca háttérintézményénél, a mára megszűnt Magyar Nemzeti Kereskedőháznál volt gazdaságdiplomáciai osztályvezető. Tavalytól pedig ő az Appeninn Nyrt. befektetési kapcsolattartója – és a társaság közel másfél tucat leánycégének vezetője.

Csák Gyula

Korábban fideszes képviselő volt a szeghalmi képviselőtestületben, majd 2017-ig az állami résztulajdonú Alföldvíz Zrt. vezéreként bizonyíthatott (ma ugyanitt igazgatósági elnök). Jelenleg Mészáros Lőrinc első számú mezőgazdasági menedzsere, a Talentis Agro Zrt., illetve a Mezort és a Murátó Zrt. vezérigazgatója.

Adravecz Edit

Mészáros Lőrinc egyik büszkesége a Vért Vadászati Kft. nevű felcsúti cég, amely több tízezer hektáron végez vadgazdálkodási tevékenységet. Jelenleg Adravecz Edit a cég ügyvezetője – korábban ugyanő az állami Verga Veszprémi Erdőgazdaság vadászatszervezője volt. És nem mellékesen: Adravecz a hivatalos nyilvántartásokban közös lakcímen szerepel a Vál-völgye térség állami erdőgazdasága, azaz a Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatójával, Majoros Gáborral.

Bendik Bernadett

A Fővárosi Vízműveknél edződött, 2017-ig a társaság egyik leánycégét (Magyar Víz Mérnökszolgálati Kft.) is vezető menedzser tavaly óta a 2Rule-szereléseket forgalmazó Magyar Sportmárka Zrt. irányítója. Neve 2014-ben az egyik letelepedési kötvényes vállalkozás körül is felbukkant.

 

IV. Politikai/baráti szövetségesek

Tima János

Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere a legnagyobb álláshalmozó a tágan értelmezett Mészáros-birodalomban. 2017-ig „csak” a Mészáros és Mészáros Kft. gazdasági igazgatójaként funkcionált, azóta viszont szinte minden feladatot elvállal, amit a főnökség kiszignál neki. Felügyelőbizottsági elnök a tőzsdei Opus Global Nyrt.-ben, továbbá ott ül a 4iG informatikai óriáscég, a KALL Ingredients Kft., a biztosításközvetítő Keszthelyi Holding Zrt., a tatabányai Városkapu szolgáltatóházat birtokló T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft., a Mátra Energy Holding, a TV2-beszállítóként ismert IKO Holding, az Agrosystem Mezőgazdasági Zrt., a Magyar Sportmárka Zrt., valamint a veszprémi kézilabdacsapatot menedzselő Veszprém Handball Team Zrt. felügyelőbizottságában is. Mindemellett igazgatósági tag a kandallógyártó Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaságnál, a TV2 Média Csoportnál és csatornát tulajdonló Magyar Broadcasting Co. Zrt.-nél – valamint operatív irányító az utóbbi vállalat mögött tagként megjelenő, Andy Vajnától „örökölt” AV Progress Kft.-ben. Ügyvezető továbbá olyan kisebb jelentőségű vagyon- vagy ingatlankezelő társaságokban, mint a B+T Management, a K-Investment Partner és a Wellnesshotel Építő Kft. Sőt: a minap az ő nevére írták át a Heti Válasz bedöntésében kulcsszerepet játszó Infocenter.hu Média Zrt.-t is. Ez így mindösszesen 18 cég – de a portfólió bármelyik pillanatban bővülhet.

Konczné Kondás Tünde

Koncz Ferenc fideszes parlamenti képviselő, Szerencs város expolgármesterének felesége mára kitüntetett szerepet kapott a Mészáros-csoportban. Kondás Tünde a Talentis Agro Zrt.-ben, a Mezortban és Wamsler SE-ben az igazgatóságot erősítheti, továbbá helyet szorítottak neki a Magyar Sportmárka Zrt. felügyelőbizottságában is. Konczné a MET-csoportba tartozó Tigáz Zrt.-nél igazgatósági tag.

Bálint Istvánné

Bicske fideszes alpolgármestere igazgatósági tag lett a Mészárosné Kelemen Beatrix által idén márciusban alapított Media Vivantis Műsorszolgáltató Zrt.-ben.

 

V. Az MNB vagy az MKB (volt) tisztségviselői

Balog Ádám

Az állam 2014-ben vette meg újramagánosítási céllal az MKB-t, a szanálási hatóság pedig a Magyar Nemzeti Bank lett. A privatizálandó pénzintézet élére az MNB alelnöki székét hátrahagyó Balog Ádám került – majd az MKB-t megvásárló egzotikus hátterű tőkealapok mögül lassan előbújt Mészáros Lőrinc. A felcsúti potentát érkezése nem söpörte el Balogot, ma is ő a bankvezér. Szakértelmére Mészáros immár a Status Capital Kockázati Tőkelap-kezelő Zrt. felügyelőbizottságában is igényt tart.

Csapó András

Egyszerre érkezett az MKB-hoz Balog Ádámmal; jelenleg a bank jogi, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese – vagyis a pénzintézet egyik kulcsfigurája. Mészáros Lőrincék bizalmából Csapó András nemrég a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságába is bekerült.

Dakó Gábor Miklós

Tavalyig ő volt az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója, majd csatlakozott a Mészáros-csoport tőzsdei cégeinek jogi ügyeit intéző Kertész és Társai Ügyvédi Irodához. Napokkal ezelőtt kinevezték az Opus Global Nyrt. társaságirányításért felelős vezérigazgató-helyettesévé.

Gombai Gabriella

Mészárosék az MKB stábjából emelték át a Talentis Consulting tanácsadócég élére. Gombai Gabriella e tisztsége mellé a cégháló más, technikai jellegű vállalatainak ügyvezetését is megkapta: konkrétan a Status Energy, a KZH Invest és a KZBF Invest kft.-kről van szó.

 

VI. „Másodállásra” szerződtetett Takarék-emberek

Vida József

A B3 Takarék vezetőjeként hírnevet szerzett, majd az egyesült Takarékbank elnök-vezérigazgatójává avanzsált Vida József évek óta üzleti koalíciót működtet Mészáros Lőrinccel: tagja az Opus Global igazgatóságának és a Status Capital Kockázati Tőkelap-kezelő felügyelőbizottságának. Vida veszi a nevére a felcsúti kör által „annektált” TV2-t, illetve június végén beülhetett az állam Fejér megyei vadásztatócége, a Vadex Mezőföldi Zrt. felügyelőbizottságába is.

Gál Miklós

Az Opus Global Nyrt. frissen kinevezett, bizalmi vagyonkezelő szakközgazdász diplomával is rendelkező vezérigazgatója eddig a 3A Takarékszövetkezet elnökeként és a Centrál Takarékszövetkezet igazgatósági tagjaként kamatoztatta pénzpiaci tapasztalatait. Vida Józsefhez hasonlóan Gál Miklós is jelentős szerepet vállalt a takarékszövetkezeti integrációban (azaz a pénzintézeti hálózat NER-kompatibilissé tételében). Nem mellékesen: tagja a Status Capital Kockázati Tőkelap-kezelő igazgatóságának, továbbá a MET-csoportba tartozó Tigáz felügyelőbizottsági elnöke.

Oszlányi Törtel András

A Takarékbank HR-igazgatója idéntől felügyelőbizottsági tag és auditbizottsági elnök a Mészáros-dominálta MKB Bankban. Oszlányi Törtel annak a BanKonzult Finance Zrt.-nek is vezérigazgatója, melynek közvetve egyharmadnyi részvénycsomagja van az MKB-ben – és amelynek a felcsútiakkal szimbiózisban működő Duna Aszfalt-főnök, Szíjj László a tulajdonosa.

Gödör Éva

A Vida József-féle B3 Takarék egykori cégjogásza jelenleg a Takarék Jelzálogbank és az Opus Global Nyrt. felügyelőbizottsági tagja.

 

A Válasz Online jövője olvasóinkon múlik! Két hónap alatt 1500 támogatót gyűjtünk. Csatlakozzon hozzánk most!

#Mészáros Lőrinc#Simicska Lajos