Magyarázat a Mészáros-csodára: ilyen haszonkulccsal dolgozik a „nemzeti nagytőke” – Válasz Online
 

Magyarázat a Mészáros-csodára: ilyen haszonkulccsal dolgozik a „nemzeti nagytőke”

Bódis András
| 2019.06.04. | Nagytotál

A május végi mérlegleadási határidő után visszatérően végigböngésszük a „nemzeti nagytőkét” megjelenítő cégek éves beszámolóit. Már Heti Válasz-korunkban is ezt tettük, a hagyomány pedig kötelez. Annál inkább, mert nem érzések, benyomások, hanem egzakt pénzügyi adatok alapján szeretünk válaszolni olyasfajta kérdésekre, hogy van-e rendszerszintű korrupció a jelen Magyarországán. Kutatásunk során most is arra a szektorra összpontosítottunk, amely egységnyi idő alatt a legtöbb állami forrást képes magához vonzani: az építőiparra. Idén azt olvastuk ki a vállalati eredményekből, hogy a miniszterelnökhöz családilag vagy „felcsútilag” köthető érdekeltségek két-háromszor „hatékonyabban” szívják a közpénzt, mint a felső liga B csoportja (Strabag, Market, Swietelsky). És öt-hatszor erősebben, mint egy-egy normális Fidesz-kompatibilis erőcsoport. Meglepetés: 2018-ban egy titokzatos „osztrák” szereplő is csatlakozott a Mészáros, Szíjj és Tiborcz nevekkel leírható csúcsoligarchiához.

hirdetes

Először a munkamódszerünkről. Közszereplőkhöz, nagypolitikához kapcsolható cégből annyi van, mint égen a csillag. A legjelentősebb építőipari vállalatok helyzete azonban speciális: a náluk landoló forintmilliárdok ugyanis nagyrészt állami beszerzésekből – azaz a kormányzat közvetlen „kegyelméből” – származnak. Az elmúlt kilenc év tapasztalatai alapján azt is pontosan tudjuk, hogy az így szerzett pénzek tartják működésben például a magyar „focializmust”, illetve teremtenek önrészt a honi burzsoázia érvényesüléséhez a többi stratégiai ágazatban (bankvilág, turizmus, agrárium).

Hogy a május végi mérlegleadási határidő után mely társaságok 2018-as eredményeit kellett mindenképp megvizsgálnunk, pontosan jelzi a Puskás Akadémia, az ugyancsak Mészáros Lőrinc befolyási övezetébe került eszéki fociklub, továbbá a Garancsi Istvánhoz tartozó székesfehérvári labdarúgócsapat honlapjának támogatói rovata. Az alábbi gyűjtésben szereplő cégek közül csak a Kossuth tér átalakításával maradandót alkotó KÉSZ Építő Zrt. nincs (vagy nem volt ott a közelmúltig) az érintett sportegyesületek szponzorlistáján. Az egyébként szintén Fidesz-közelinek mondható szegedi vállalatot azért vettük fel mégis a listára, hogy minden olvasónk tudja:

a tíz- és százmilliárd forintos megrendeléseket csatornázó infrastrukturális piacon az tekinthető többé-kevésbé normálisnak, ha egy érdekeltség az árbevétele 2-4 százalékát képes adózott eredményként megőrizni.

Ennek fényében nem tűnik skandalumnak, hogy Garancsi István – kis túlzással – minden utcasarkon építkező Market Zrt.-je esetében ugyanez az arány az 5 százalékot közelíti. Minimum elgondolkodtató viszont, hogy Mészáros Lőrinc családja, a felcsútiakkal szorosan együttműködő Duna Aszfalt Csoport (Szíjj László szíves felügyelete alatt), illetve Tiborcz István baráti kompániája az utóbbi három évben rendre 10-20 százalékos profitrátával dolgozott. Még különösebb, hogy mára ugyanehhez a csúcsoligarchiához tartozik az az osztrák-magyar illetőségű Aczél Zoltán, akit már a Válasz Online-on is elégszer körberajzoltunk: most legyen elég róla annyi, hogy az MSZP–SZDSZ-érában ő volt a kapcsolat az akkori kormánypártok pénztárnoki vonala és a magyar állam óriásmegbízásait elnyerő Strabag-, illetve Alstom-csoportok között. A korábban mindenki által „szoclibként” azonosított Aczél az elmúlt években kitartóan próbálta tagadni, hogy övé lenne a magyar állami beszerzéseken hasító, s közben a felcsúti és eszéki focit előszeretettel támogató Belfry-cégegyüttes – anno a Heti Választ még perrel is fenyegette ebben a témában –, majd idén áprilisban lazán a nevére vette az egész „kócerájt”. (Nehezebben emészthető formában: most szúrtuk ki a bécsi cégjegyzékben, hogy a budapesti Belfry-vállalatokat birtokló Belfry Holding GmbH a minap új tulajdonost kapott: azt az AZH Beteiligungs GmbH-t, amely egy további áttételen keresztül már egyértelműen Aczélé.)

Mit jelent, hogy a Mészáros-, Szíjj-, Tiborcz- és Aczél-ernyő alatt működő „nemzeti nagytőkések” 10-20 (egy-egy évben akár 30) százalékos bevételarányos nyereséget érnek el, miközben az építőipar egyéb aktorainál legfeljebb 2-5 százalékos a profitráta? – tudakoltuk néhány hete Nagy Zoltántól. A Gazdasági Versenyhivatal exelnöke szerint „az ilyesfajta adatok önmagukban bizonyítják a – tényleges verseny hiányából fakadó – monopoljáradék létét, és ezzel indirekt módon a rendszerszintű korrupciót is”. Mi az, hogy rendszerszintű korrupció? „Amikor az állami csúcsirányítók és a közbeszerzések legfőbb nyertesei lényegében egy tulajdonosi körként működnek, és mindenkit eltakarítanak, akik blokkolják az ügymenetet” – ez szintén Nagy Zoltán definíciója.

S ha ehhez bárki hozzáolvassa Tóth István János elemzését a G7 gazdasági portálról, további megerősítést kaphat korrupcióügyben – szintén a tények világából. Odaát ez a címe a szerző hatodik ábrájának: „A nettó szerződéses árak átlagosan mennyivel haladták meg a becsült értéket egyes építőipari cégek által nyert tendereknél 2017-2018-ban?”. Azaz:

A tervezett árhoz képest mennyivel lett drágább egy-egy munka, amikor a hatalom barátai nyerték a közbeszerzéseket? Lássunk csodát: itt is Mészáros Lőrinc a csúcstartó a maga 11 százalékos többletével, a második pedig a Tiborcz Istvánnal üzleti koalícióban működő West Hungária Bau Kft.!

És akkor lássuk a mi számainkat!

×××

I. A bajnokok, akik az építőipari bevételeik 10-20 százalékát tiszta nyereségként vihetik haza

1. Mészáros Lőrinc és családja

2009: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 0,28/1,00; profitráta: 28,0%
2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 26,25/176,48; profitráta: 14,9%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 43,93/272,35; profitráta: 16,1%

A felcsúti „csodavállalkozó” 2013-ban vált tényezővé a nagy infrastruktúra-beruházók piacán. Ekkor vásárolta fel a vasútiparra szakosodott R-Kord Kft.-t – de még szigorúan csak Simicska Lajos árnyékában mozoghatott. Azóta a helyzet persze megváltozott, és 2018-ra a Mészáros család lett a bajnokok bajnoka – már ami a hozzájuk tartozó építőipari vállalatok nyereségtermelő-képességet illeti. A fenti kimutatásban az ősi cég, a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és az R-Kord Építőipari Kft. mellett az eredetileg a Mészáros-gyerekek nevén futó (majd a papa által „bekebelezett”) Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. számai szerepelnek. Továbbá a 2018-as adatban már ott van a tavaly felvásárolt V-Híd Építő Zrt. teljesítménye, valamint azok az eredmények, melyeket a Mészáros Lőrinc vejévé avanzsált Homlok Zsolt két vasúti érdekeltsége (Homlok Építő Zrt., Vasútvillamosító Kft.) produkált. A jövő májusi mérlegleadáskor nyilván már a Mészáros Group egyik új szerzeményére, a stadionberuházóként jegyzett Záév-csoportra, illetve a Simicskától „visszafoglalt” Közgépre is kiterjed majd a figyelmünk, a mostani eredménykimutatásból viszont még kihagytuk ezt a két társaságot.

2. Szíjj László központi vállalata: a Duna Aszfalt

2009: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 0,51/16,81; profitráta: 3,0%
2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 18,56/129,52; profitráta: 14,3%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 48,38/237,61; profitráta: 20,4%

A 2015-ös Simicska–Orbán-szakítás után a Közgép helyett a Duna Aszfalt Kft. lett a hatalom udvari sztrádaépítője. Szíjj László szimbiózisban működik Mészáros Lőrinccel – számos egyéb érdekeltség mellett a NER-felvilág finanszírozásában élenjáró MKB Bankot is közösen birtokolják. Szíjj a focitámogatáson kívül más sportban is besegít a hatalmi körnek – olyannyira, hogy a Duna Aszfalt Kft. a Telekom Veszprém kézilabdacsapatot működtető Veszprém Handball Team Zrt. többségi tulajdonosa.

3. Tiborcz István baráti köre

2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 16,96/141,79; profitráta: 12,0%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 28,41/275,51; profitráta: 10,3%

Ebben a pontban összesen öt cég adatait tömbösítettük Tiborcz István neve alatt. Hivatalos formában egyik sem tartozik a kormányfő vejének portfóliójába, a tulajdonosaik viszont kötődnek mind egymáshoz, mind a gazdasági elitben csak „kishercegként” emlegetett üzletemberhez. (2009-ről azért nincs eredményünk, mert jelen formájukban ezek a vállalatok akkor még nem működtek.) Konkrétan ezekről a társaságokról van szó: West Hungária Bau (WHB) Építőipari Szolgáltató Kft., Építő-és épületkarbantartó (Épkar) Zrt., Magyar Építő Zrt., Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. és Zeron Befektető Zrt. A WHB-tulajdonos Paár Attilának számos közös érdekeltsége volt és van Tiborcz Istvánnal, sőt az Épkar-főnök ifj. Szeivolt Istvánt is össze lehet kötni a miniszterelnök vejével. A patinás hírű Magyar Építő már több éve közös Paár–Szeivolt-irányítás alatt áll – s közben a FÉSZ a WHB-csoport segédvállalataként, a Zeron pedig az Épkar társaként funkcionál (például az állami tendereken).

4. Aczél Zoltán és a Belfry-csoport

2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 2,37/21,63; profitráta: 11,0%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 4,08/34,50; profitráta: 11,8%

A osztrák-magyar lobbista a hazai közbeszerzéseken általában a Strabag társaként indul, de a Mészáros–Szíjj-érdekkörhöz is erős kapcsolat fűzi. Az Aczél Zoltán-féle Belfry-csoport a felcsúti és az eszéki foci „önzetlen” támogatása mellett közös horvátországi vállalatot is alapított Szíjj László Duna Aszfaltjával – Osijek Asfalt d.o.o. néven –, és ugyancsak párban visznek egy budapesti mérnökcéget, a Mérföldkő Közlekedési Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-t. A fenti kimutatásban összesen négy Aczél-társaság számait egyesítettük: a Belfry PE, a Belfry CC és a Belfry MS építőipari kft.-két, valamint egy olyan vállalkozásét, amelyet 2017-ben még Belfry Szolnoki Aszfalt Kft.-nek hívtak. Utóbbit tavaly felvásárolta a Strabag, így a 2018-as adatból már kihagytuk a szolnoki egység eredményeit.

II. A felsőliga B csoportja, melynek szereplői rendre 4-9 százalékos profitrátával dolgoznak

1. Strabag Group

2009: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 3,96/124,94; profitráta: 3,2%
2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 13,19/149,16; profitráta: 8,8%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 33,17/389,46; profitráta: 8,5%

Bár az osztrák mamut az Uniqa, a Raiffeisen és a liberális pártfinanszírozóként jegyzett Hans Peter Haselsteiner, továbbá az orosz Oleg Gyeripaszka tulajdonában áll, akár „tiszteletbeli” magyar cégcsoportként is tekinthetünk a Strabagra. A budapesti kormányok ugyanis – színezetüktől függetlenül – igényt tartanak a Gazdasági Versenyhivatal korábbi kartellvizsgálatain többszörös visszaesőként el-elmeszelt társaságra. A fenti eredménykimutatásban a csoport kilenc építőipari tagvállalatának számait egyesítettük. Ezek név szerint: Strabag Általános Építő Kft., Strabag Építőipari Zrt., Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., Strabag Vasútépítő Kft., Strabag Rail Kft., Generál Mély- és Magasépítő Zrt., Frissbeton Betongyártó és Forgalmazó Kft., Bitunova Útfenntartó és Emulziógyártó Kft., valamint a 2018-as évtől – a Belfry-csoporttól megvásárolt és átnevezett – Strabag Szolnoki Aszfalt Kft.

2. Garancsi István központi vállalata: Market Építő Zrt.

2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 6,82/138,49; profitráta: 4,9%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 15,30/332,92; profitráta: 4,6%

A fehérvári labdarúgócsapatot is birtokló üzletember 2014-ben szerezte meg a Marketet; a cég azóta a kormányzat jóvoltából rengeteg stratégiai épületfelhúzásban vállal szerepet. Ennek megfelelően a társaság 2016 és 2018 közötti összbevétele egy tartományban mozog az infrastruktúra-beruházás minden szegmensében érdekelt Strabagéval – és bőven meghaladja a Mészáros-érdekeltségekét. Ami viszont a profitot illeti, a felcsúti üzletember itt emlegetett egységei a Garancsi-féle Marketnél háromszor eredményesebbek.

3. Swietelsky-csoport

2009–2010: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): -0,12/49,61; profitráta: –
2017–2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 4,29/89,98; profitráta: 4,8%
2015–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 18,95/261,16; profitráta: 7,3%

A korábban a szombathelyi Haladás névadó szponzoraként jegyzett cégóriás a legutolsó lezárt üzleti évében jóval gyengébb eredményt produkált, mint a másik NER-kompatibilis osztrák versenyző, vagyis a Strabag. A vállalatcsoport pénzügyi periódusai április 1-jétől a következő márciusig tartanak, ezért a fenti eredménylistában – amely a Swietelsky Magyarország Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Swietelsky Építő Kft., illetve 2017–2018-tól a DS Vasút Vasúti Szolgáltató és Fuvarozó Kft., valamint a Vasútgép Kft. összesített adatait tartalmazza – más az évbeosztás, mint az összeállításunk többi szereplőjénél.

III. Akiknél „normális”, azaz legfeljebb 2-4 százalékos a bevételarányos nyereség

1. Dunai György EuroAszfalt Kft.-je

2009: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 0,01/22,59; profitráta: 0,5%
2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 1,03/28,03; profitráta: 3,7%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 1,26/57,48; profitráta: 2,2%

A Kulcsár Attila álbróker hírhedt VIP-listáján szereplő egykori Betonút-tulajdonost régen MSZP-közeliként emlegették a sajtóban, mára azonban nagyot fordult vele a világ. Egyrészt végül jogerősen felmentették a K&H bankbotrány perében, másfelől az EuroAszfalt nevű újabb építőipari cégével ma is sorra nyeri a közbeszerzéseket – például a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciumi partnereként. Igaz, a Dunai-üzem jövedelmezősége „valamiért” sokkal gyengébb, mint a felcsúti kollégáé.

2. Varga Mihály KÉSZ Építő Zrt.-je

2009: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 0,32/14,05; profitráta: 2,3%
2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 1,37/43,45; profitráta: 3,2%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 3,40/135,71; profitráta: 2,5%

A sajtóban nemrég potenciális szegedi (fideszes!) polgármesterjelöltként is megfuttatták Varga Mihály nevét – aki persze csak névrokona a pénzügyminiszternek. A KÉSZ fontos szereplője a hazai építőiparnak – a cég építette át egyebek mellett a Kossuth és a Széll Kálmán teret –, ám visszafogott profitja arról árulkodik, hogy a NER csak korlátozottan bízik Vargában.

3. Apáthy Endre A-Híd Zrt.-je

2018: adózott eredmény/árbevétel (Mrd Ft): 1,13/45,77; profitráta: 2,5%
2016–2018: összeredmény/összbevétel (Mrd Ft): 1,73/72,01; profitráta: 2,4%

Az Apáthy Endre érdekeltségeként ismert Híd-csoport tagjai közül az A-Híd Zrt. jelenik meg leginkább focifinanszírozóként, illetve a hatalomnak kedves médiumok támogatójaként, ám a fenti eredménykimutatásban a Hídépítő Zrt. számai is szerepelnek. Mindazonáltal az érintett két cég nem dúskál a profitban – ám Apáthy nem lehet elégedetlen, hiszen egykor az ő társasága volt az a V-Híd Zrt. is, amely Mészáros Lőrinc kezében mára „aranygyárrá” változott.

 

A Válasz Online jövője olvasóinkon múlik! Két hónap alatt 1500 támogatót gyűjtünk. Csatlakozzon hozzánk most!

#Garancsi István#Mészáros Lőrinc#Strabag#Tiborcz István