A Mészáros-kör négy nappal Vajna halála után átvette a TV2 irányítását – Válasz Online
 

A Mészáros-kör négy nappal Vajna halála után átvette a TV2 irányítását

Bódis András
| 2019.02.13. | Nagytotál

Noha a címben egyetlen exkluzív médiapiaci hír szerepel, cikkünk ennél többről szól. Arról a jelenségről, hogy a Fidesz-holdudvar legfontosabb vállalatai mindinkább közös irányítás alá sodródnak. Legalábbis több olyan csúcsmenedzsert találtunk, aki egyszerre szolgálja az egymástól gazdasági értelemben független, elvileg „versengő” Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt, néhai Andy Vajnát, Schmidt Máriát, a magyar államot, sőt akár Csányi Sándor OTP-jét is. Egy központból szervezik a teljes NER-felvilágot? A jobbos médiaholding után jön az „országholding”?

hirdetes

Mindenki tudja ebben az országban, hogy 2019. január 20-án, életének 75. évében hosszú betegség után – de azért váratlanul – meghalt Andy Vajna: a hó végi temetés híre is körbeszaladt a médiában. Január 24-én tehát még bőven tartott a gyászidő, s legfeljebb a bulvársajtóban meg Facebook-kommentekben találgatták, hogy kire száll majd a kormánybiztos „mesés” öröksége.

Voltak azonban, akik ezen a napon sem tétlenkedtek: a filmmogul érdekeltségei közé sorolt TV2 Média Csoport Zrt. például rendkívüli közgyűlést tartott, ráadásul különös helyszínen. Nem a csatorna zuglói, Róna utcai székházában és nem is a Vajna-tulajdonú vállalatok Rákóczi úti főhadiszállásán. Hanem az Andrássy út 59. szám alatti villaépületben, amely „véletlenül” épp Mészáros Lőrinc tőzsdei társaságainak központja. Mivel az elhunyt producer nem magánszemélyként, hanem több cégáttételen keresztül birtokolta a televíziót, a közgyűlésen amúgy sem neki kellett (volna) szavaznia; akadt ott más, önálló aláírási joggal rendelkező menedzser is.

Miért állítottuk cikkünk címében, hogy a Mészáros-kör négy nappal Vajna halála után átvette a TV2 irányítását?

Messze nem csak a rendkívüli közgyűlés helyszíne miatt. Hanem mert voltak már erre utaló jelek korábban is, illetve január 24-én egyértelmű személyi döntések születtek (a cégbíróságon most iktatott jegyzőkönyvek szerint).

Az előzményekről annyit: a Heti Válaszban már két éve jeleztük, hogy az állami Eximbank helyett a Mészáros Lőrinc-féle MKB lett a veszteséget veszteségre halmozó kereskedelmi adó finanszírozója. Ráadásul a pénzintézet a jelzálog mellé óvadéki jogot is bejegyeztetett a TV2 részvényeire, ami annyit jelent, hogy a felcsúti érdekkör képletesen kést helyezett Vajna nyakára; egy rossz mozdulat, apró hitelszerződés-sértés, és a bank viszi a televíziót. Aztán a 444.hu tavaly ősszel már pedzegetni kezdte, hogy Mészárosék hamarosan átveszik az üzem irányítását, de a producer akkor még igyekezett nyugtatgatni a kedélyeket. Közleményében úgy fogalmazott: „A TV2 vezetésében nem lesz változás. Büszke vagyok az eddig elért sikerekre, jól halad a menedzsmenttel közösen kialakított hosszútávú stratégia végrehajtása. Óriási hátránnyal indultunk, ma már a TV2 Csoporté a legnézettebb csatornaportfólió a teljes lakosságban.”

Tehát lényegében a Mészáros–Vajna-meccs kellős közepén „robbant” a szomorú halálhír. És hiába gondolták a laikusok, hogy a kormánybiztos tulajdonában lévő televízió jövője csak a hagyatéki, örökösödési eljárások után dől el, a január 24-i rendkívüli közgyűlésen máris „földindulásszerű” változások történtek. Egyrészt Vajna helyett az igazgatóság egy másik tagja, az Echo Tv vezéreként is működő Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke. Aki egyértelműen az Orbán–Mészáros-vonal delegáltja, hiszen még nem volt nagy kormánypárti médiaholding, amikor a milliárdos ugyanőt az Echo élére helyezte (illetve „betette” a részben általa ellenőrzött IKO Holding műsorgyártó vállalat felügyelőbizottságába). A megújult igazgatóság tagja lett továbbá a Mészáros-féle tőzsdei cégek jogi képviseletét ellátó Kertész Tamás József, valamint a felcsúti expolgármester érdekeltségeivel régóta szimbiózisban működő Duna Aszfalt Kft. ügyvédje, Czira Szabolcs Sándor – aki nem mellékesen az útépítő céget birtokló Szíjj László veje.

A TV2 január 24. óta regnáló igazgatóságában Vaszily, Kertész és Czira mellett egyértelműen Mészáros-lekötelezettnek számít Barna Zsolt, aki az MKB Bank bejövetele óta erősíti a csúcstestületet (és akiről később bővebben is írunk). A Vajna-pártiak közül pedig a csatornavezér Dirk Gerkens, a vele örökkön-örökké együtt mozgó Rákosi Tamás, valamint Horváth Balázs, a Rogán Antal–Habony Árpád-féle kommunikációs élcsapathoz kötődő ügyvéd maradt az igazgatóság tagja. Továbbá – talán a végtisztesség jegyében – beülhetett még újoncként a TV2 irányítói közé Andy Vajna állandó cégtársa, az amerikai illetőségű Samuel R. Falconello.

A kereskedelmi adó mai igazgatóságában tehát négy Mészáros-ember áll szemben négy Vajna-árvával, de az elnököt már az előbbi lobbicsoport adja – vagyis a televízió ezzel lényegében átkerült a „Lőrinc és vidéke” szövetkezethez.

A TV2-ért folytatott harc tanulsága persze nem az, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül is vannak érdekellentétek, súrlódások. Hanem, hogy a jobboldali sajtószegmensben a stratégiai döntéseket nem a formális cégtulajdonosok hozzák (hiszen a csatorna hivatalosan még a Vajna által hátrahagyott érdekeltségi hálóba tartozik). Ez a különös eljárásrend már akkor kiütközött, amikor nemrég létrejött – egyelőre a TV2 nélkül – a kormánypárti orgánumokat egyesítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, melybe a jobboldali cézárok vezényszóra, kvázi ajándékként beledobálták az addig általuk birtokolt újságokat, rádiókat.

Adódnak is rögtön a kérdések: egy központból szervezik a teljes NER-felvilágot? A médiaholding után jön az „országholding”? Utóbbi kérdésre is lesz konkrét válaszunk, de előtte még néhány cáfolhatatlan ténnyel bizonyítjuk, hogy a Fidesz-holdudvar legfontosabb vállalatai mindinkább közös irányítás alá sodródnak. Mint a cikkünk végén olvasható gyűjtésünkből, személyi adatlapokból kiderül, mára számos olyan csúcsmenedzser „született”, aki – fittyet hányva a tulajdonoshoz való lojalitás parancsának – egyszerre szolgálja az egymástól gazdasági értelemben független, elvileg „versengő” Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt, néhai Andy Vajnát, Schmidt Máriát, a takarékszövetkezeti lobbit, a MET nevű profi gázkereskedő vállalatot, a magyar államot, sőt akár Csányi Sándor OTP-jét is.

A NER legnagyobb álláshalmozója a már emlegetett Barna Zsolt, aki miközben 2018 szeptembere óta az OTP általános vezérigazgató-helyettese, több Mészáros-cégben is tisztviselősködik, és mindemellett szakmányban bizniszel az állammal. Alapított saját vadászati vállalkozást, bérelt kastélyt a nemzeti vagyonkezelőtől, majd idén januártól – az agrárminiszter előterjesztésére – felügyelőbizottsági elnökké választották a hozzá közel eső vadászterületek felett őrködő állami Ipoly Erdő Zrt.-nél.

Barna Zsolt mellett az új TV2-elnöknek is bőven kijut a tennivalóból: ahogy írtuk, övé az Echo-vezérposzt és részben a Vajna-hagyaték, de Vaszily Miklósnak még Schmidt Mária családi ingatlancégében is helyt kell állnia. Találtunk továbbá olyan turisztikai „szuperment”, Somlyai Zoltánt, aki egy személyben képes menedzselni Tiborcz István és Mészáros Lőrinc papíron különálló szállodai érdekeltségeit. Meg olyan főinformatikust, Zibriczki Bélát, aki egyszerre tud állami óriásmegbízásokat nyerni a kormányfő vejéhez kötődő Symmetria Magyarország Zrt. társtulajdonosaként, illetve a felcsúti milliárdos 4iG nevű vállalatának vezéreként.

Az alábbi összeállításban még több „vegyes felhasználású” gazdasági vezetőt is bemutatunk, de ideje végre megválaszolni a kérdések kérdését, amit az imént így fogalmaztunk meg: a médiaholding után lesz-e „országholding”? Egy biztos: a Mészáros-féle tőzsdei vállalatok fúziója már eldöntött, bejelentett tény. Egyesülni fog tehát az erőműveket, gabonafeldolgozókat, közmű- és vasútépítő társaságokat birtokló Opus és a turisztikai érdekeltségeket rejtő Konzum. Megy velük a nagy közösbe a gigantikus ingatlanportfolióval rendelkező Appeninn, a CIG Pannónia Életbiztosító, valamint az imént említett informatikai mamut, a 4iG Nyrt. Mi több: ilyen-olyan magántőkelapokon keresztül a Mészáros–Konzum-csoporthoz tartozik az MKB is, amely a gazdasági szaksajtó szerint egy-két éven belül szuperbankká terebélyesedhet – összeolvadva a Takarékbankkal és a hamarosan privatizálandó Budapest Bankkal.

Ha tehát hinni lehet a hivatalos és félhivatalos bejelentéseknek, „piaci” trendeknek, valóban lesz itt akkora gazdasági tömb, amely – kis túlzással – kitesz egy fél országot. Addig is azt javasoljuk: afféle előzetesként tekintsék át a most következő gyűjtést, benne olyan kulcsszereplőkkel, akik már ma bizonyítják, hogy „együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség”.

×××

Álláshalmozó NER-menedzserek

Barna Zsolt: OTP-csúcsvezető, Mészáros–Tiborcz-bizalmas és állami kedvenc

– 2018 szeptemberétől az OTP Bank pénzintézet általános vezérigazgató-helyettese. Szakmai pályafutását még az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeleten kezdte, később a jogutód PSZÁF ügyvezető igazgatója lett; ebben a pozíciójában a bankok felügyeletét irányította. Az OTP-csoport tisztségviselőjeként 2010-től a montenegrói CKB Bank reorganizációját vezette, majd az elmúlt években az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatói és az OTP Alapkezelő Zrt. elnöki tisztségét viselte, illetve az OTP Bank horvát leánybankjainak integrációját irányította.

– Tavaly épp Barna Zsolt irányításával szállt be az OTP-csoport Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmába. Konkrétabban: az OTP Ingatlanbefektetési Alap érdemi, 5 százalék feletti kisebbségi részesedést szerzett a hatalmas ingatlanportfolióval rendelkező Appeninn Nyrt.-ben. Utóbbi holdingvállalatban egyébként a legnagyobb, 20 százalék feletti tulajdonos – ugyancsak 2018 óta – a kormányfő vejéhez tartozó BDPST Group.

Barna Zsolt (forrás: OTP.hu)

– Barnát még 2017-ben igazgatósági taggá választották a Mészáros-féle MKB Bank által finanszírozott TV2 Média Csoport Zrt.-ben. Továbbá „beküldték” a felcsúti milliárdos érdekkörébe tartozó egyik vasútépítő vállalat, a V-Híd Zrt. felügyelőbizottságába is.

– Barna Zsolt magánvállalkozóként is a NER része: az elmúlt években vett céget (Bükkös-Projekt 2016 Kft.) a Tiborcz Istvánnal összenőtt WHB-csapattól, egy másik érdekeltsége (Forest-Vill Kft.) pedig sorra nyeri a villamosipari közbeszerzéseket, illetve részt vállalt Mészáros Lőrinc tiszapüspöki kukoricafeldolgozójának kivitelezésében.

– Ugyancsak Barna Zsolt birtokolja azt a társaságot (Amicitie Real Estate Kft.), amely tavaly potom áron megszerezte az államtól a felsőpetényi Almásy-kastélyt. Még 2017-ben alapított egy saját vadgazdálkodási vállalkozást (Big Five Hunting Kft.), majd Nagy István agrárminiszter jóvoltából 2019 januárjára felügyelőbizottsági elnök lett – a Felsőpetény környéki vadászterületek felett is rendelkező – állami Ipoly Erdő Zrt.-nél.

Vaszily Miklós: egyszerre alapembere a médiaholdingnak, illetve Mészáros és Schmidt érdekeltségeinek

– A Mészáros Lőrinc közelébe sodródott TV2 új első embere. A korábban a közmédia (annál is régebben pedig az Index és az Origo kiadóinak) élén szolgáló Vaszily 2018 októberében ült be a kereskedelmi csatorna igazgatóságába, majd Andy Vajna minapi halála után „szállt át” rá az elnöki pozíció.

– Vaszily 2018 novembere óta felügyelőbizottsági tag a TV2 műsorgyártójaként ismert IKO Holding Kft.-ben. Mandátumát a cégben résztulajdonos Status MPE Magántőkealapnak köszönheti, amely persze a nagy-nagy Mészáros Lőrinc-birodalom része.

– Az új TV2-elnök mindeközben a kormánypárti Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány ernyője alá beterelt Echo Tv vezérigazgatója – ugyancsak tavalytól.

– Vaszily Miklós még a közmédia vezéreként lett igazgatótanácsi tag Schmidt Mária családi cégében, a Budapesti Ingatlan Nyrt.-ben – és ezt a tisztségét szintén máig őrzi.

Somlyai Zoltán László: Mészáros és Tiborcz különálló szállodai érdekeltségeinek közös pontja

– A turisztikai szakember múltjáról annyit illik tudni, hogy akkor vezette az ötcsillagos budapesti Kempinskit, amikor Orbán Ráhel 2012 és 2013 között értékesítési gyakornokként dolgozott a hotelben. Aligha megy tehát csodaszámba, hogy Somlyai lett a most épülő Tiborcz-szállodákat üzemeltetni hivatott BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója, a turai kastélyfejlesztést irányító TRA Real Estates Kft. ügyvezetője, illetőleg a nemrég beharangozott Andrássy úti butikhotel BPA116 Kft. nevű projektcégének irányítója. A Heti Válaszban már 2017-ben megírtuk: a Dunakanyarban, a visegrád-lepencei strand fölé eredetileg tervezett ötcsillagos Hilton félkész épületének Tiborcz-körbe juttatásáról ugyancsak Somlyai Zoltán tárgyalt az érintettekkel.

– Miközben a kormányfő veje 100 százalékban épít Somlyai tapasztalatára, Mészáros Lőrinc is „kizsigereli” a szakembert. Már 2016-tól igazgatósági tag a felcsúti milliárdos Hunguest Hotels Zrt.-jében, ügyvezeti a szállodavállalat leányvállalati láncolatához tartozó MB Hills Kft.-t és szintén őt bízták meg a tokaj-hegyaljai Andrássy Rezidenciát birtokló Mészáros-cég, a Témadesign Kft. irányításával.

Zibriczki Béla: a Tiborcz- és a Mészáros-érdekkörnél is működő „főinformatikus”

– Nemrég az Átlátszó tette nyilvánvalóvá, hogy az állami megbízásokból élő Symmetria Magyarország Zrt. és a külgazdasági tárca kereskedőházi hálózatába bevont Syncope-Project Kft. több szálon is kapcsolódik a Tiborcz családhoz. Zibriczki Béla mindkét informatikai fókuszú cégben társtulajdonos.

– Ugyanez a szakember lett nemrég a Mészáros Lőrinc befolyása alá került informatikai óriáscég, a 4iG Nyrt. vezérigazgatója.

Vörös József: az állam és Mészáros Lőrinc közös tartóoszlopa, a Simicska-hagyaték gondozója

Mészáros Lőrinc szinte minden személyes bizniszénél (földvásárlás, vállalatindítások), illetve a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiánál is ő az alapító-tulajdonosok bejáratott ügyvédje.

– Nemrég hosszú cikkben bizonyítottuk itt a Válaszon, hogy jelenleg Vörösnél „parkolnak” a Simicska Lajostól nemrég visszaszerzett stratégiai vagyonelemek.

– Vörös József szolgálataira az állam szintén igényt tart: ő a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, és ugyanez a titulusa a vadásztatással is foglalkozó Pilisi Parkerdő Zrt.-nél.

Kertész József Tamás: a médiaholding és a Mészáros-cégek ügyvédje, a TV2 új tisztségviselője

– A Mészáros-csoport tőzsdei vállalatait képviselő ügyvéd irodája fizikálisan is összeköltözött a „birodalommal” (az Andrássy út 59. alatti villairodaház a közös főhadiszállás). Érdekesség, hogy a jogász csapatának tagja az a Lacfi Endre is, aki a Gyurcsány-érában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatói kabinetfőnökeként még az akkori hatalmat szolgálta. (Ez nem puszta főnök-beosztotti viszony, hiszen a Kertész családnak és Lacfinak van közös magánvállalkozása is.) Kertész József Tamás egyébként „ősidők” óta jogtanácsosként dolgozik Mészáros Lőrinc mai jobbkeze, Jászai Gellért mellett – az ügyvéd neve már a balatoni üdülőcégeket a szocialista időszakban privatizáló SCD Groupban is feltűnt.

– A Liszkay Gábor nevével fémjelzett nagy jobboldali médiaholding cégalapítási, -beolvasztási ügyeit is Kertész végezte.

– Az ügyvéd 2019. január 24-től igazgatósági tag az Andy Vajnától „megörökölt” TV2-nél.

Vida József: a Takarékbank és a Mészáros-csoport metszete

– Mészáros Lőrincnek papíron „csak” csak annyi köze van a Vida József vezette Takarék-csoporthoz, hogy áttételesen az övé a takarékszövetkezeti szektor szereplőinek informatikai és távközlési szolgáltatója, a Takarékinfo Zrt., illetve az általa dominált Appeninn Holding birtokolja az Üllői úti volt FHB-, ma Takarék-irodaházat.

– E stratégiai pozíciók „ellentételezéseként” a felcsúti üzletember kulcsszerepet adott Vidának a saját cégcsoportjában. A bankvezér egyrészt igazgatósági tag lett az Opus Global Nyrt.-ben, emellett pedig a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. felügyelőbizottságába is bebocsátást nyert.

Czira Szabolcs Sándor: fideszes apától a Duna Aszfalt-családon át a TV2-ig

– A nagykőrösi fideszes polgármester fiáról van szó, aki a jelenlegi hatalom udvari útépítőcégeként jegyzett Duna Aszfalt Kft. állandó jogásza, illetve a vállalatot birtokló Szíjj László veje.

– Az ügyvéd 2019. január 24-től igazgatósági tag az Andy Vajnától „megörökölt” TV2-nél.

Gál Miklós, Konczné Kondás Tünde: Felcsút, MET-csoport, takarékok

– Gál Miklós a takarékszövetkezeti integráció egyik motorja, és egyben a Mészáros-féle Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatósági tagja.

– Gált mindemellett a magyar állam által helyzetbe hozott energiakereskedő, a MET-csoport is felvállalta: legalábbis 2018 nyarán felügyelőbizottsági tag lett a társaság földgázelosztó leányvállalatánál, a Tigáz Zrt.-nél. Ugyanitt az igazgatóságot erősíti a fideszes parlamenti képviselő Koncz Ferenc neje, Kondás Tünde, aki újabban Mészáros Lőrinc egyik legfoglalkoztatottabb bizalmasa.

Csák Gyula: először Fidesz, majd állam és Mészáros

– Korábban fideszes képviselő volt a szeghalmi képviselőtestületben, jelenleg az állami résztulajdonú Alföldvíz Zrt. igazgatósági elnöke (ahol annak idején vezérigazgatóskodott is).

– A Mészáros Lőrinc agráripari érdekeltségeit összefogó Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.

Adravecz Edit, Csűrös Sándor: vadászni Lőrinccel és az állammal

– Mészáros Lőrinc egyik büszkesége a Vért Kft. nevű felcsúti cég, amely mintegy 42 ezer hektáron végez vadgazdálkodási tevékenységet. Érdekesség, hogy a cég ügyvezető-vadászatszervezője az az Adravecz Edit, aki a hivatalos nyilvántartásokban közös lakcímen szerepel a térség állami erdőgazdasága, a Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatójával, Majoros Gáborral.

– Az állami Vadexben továbbá felügyelőbizottsági tag Csűrös Sándor. Ő pedig nem más, mint a Mészáros legfontosabb vasútipari magánérdekeltségeként ismert R-Kord Kft. ügyvezetője.

Ha tetszett a cikk, kérjük, támogassa a Válasz Online munkáját, és kövessen minket Facebookon!

#Andy Vajna#Barna Zsolt#Csányi Sándor#Mészáros Lőrinc#Vaszily Miklós