Már jelentkezhet a Válasz Műhelybe, lapunk újságíró-iskolájának új képzésére

Őszi tanfolyamunkon akkora volt a túljelentkezés, hogy megígértük, új képzést indítunk. Tíz szabad helyünk maradt, erre várjuk a jelentkezőket. Interjú, podcast, oknyomozás, riport, kulturális újságírás, hírszerkesztés – gyakorlatias eszköztárat kínálunk a modern újságírás írásos és szóbeli műfajaihoz. És mit még? Bevezetést a kérdezés művészetébe, visszajelzést a résztvevők írásairól.

10 alkalom

30 téma

60 perces órák

Kik vagyunk?

A Válasz Online internetes lapot 2018-ban alapítottuk. A Polgárvilág Alapítványt képzési programjaink támogatására hoztuk létre. 

Kik az oktatók?

A Válasz Online újságírói: Ablonczy Bálint, Bódis András, Borbás Barna, Élő Anita, Laky Zoltán, Stumpf András, Vörös Szabolcs, Zsuppán András. Vendégoktatóink közül már igent mondott Borókai Gábor (a Heti Válasz volt főszerkesztője), Dezső András (HVG), Lukács Csaba (Magyar Hang), Szalay-Tóth Katalin médiajogász, Szöllősi Györgyi (ATV) és Veiszer Alinda. 

A Válasz Műhely új képzőhely? 

Nem, 2021 októberében már indítottunk egy csoportot, felélesztve a Heti Válasz, a 2018-ban megszüntetett hetilap médiaiskoláját, de feszesebb, gyakorlatiasabb képzést nyújtva.

Kik jelentkezhetnek? 

Minden diplomás vagy felsőoktatási hallgató, akit érdekel a média.

Államilag akkreditált a képzés? 

Nem, de államilag regisztrált. A Pest Megyei Kormányhivatal a felnőttképzők nyilvántartásába a Válasz Műhelyt a B/2021/002109 nyilvántartási számon regisztrálta.

A követelményeket sikeresen teljesítők tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről. 

Van felvételi beszélgetés? 

Nincs, viszont mindenkitől kérünk egy rövid, fényképes írást arról, ki ő és miért akar részt venni a műhelyünkben. 

Mennyibe kerül? 

A tanfolyam díja 190 ezer forint. Az összeget a Polgárvilág Alapítvány számára kérjük befizetni december 20-ig. A befizetés történhet támogatásként vagy díjként, előbbiről igazolást, utóbbiról számlát állítunk ki. Az alapítvány által kiállított igazolás cégek számára költségként elszámolható, a 20 százaléka pedig a társasági adóból is leírható. Ám ehhez a befizetést céges számláról és támogatásként kell indítani. Az alapítvány számlaszámát a tanfolyamra való felvételi értesítéssel együtt küldjük meg.

Vagyis nem minden jelentkező vehet részt a tanfolyamon? 

Ősszel akkora volt a túljelentkezés, hogy nem tudtunk mindenkit felvenni. 

Kérhető kedvezmény a díjból? 

Igen, a Válasz Online és a Polgárvilág Alapítvány minden bronz-, ezüst- vagy aranykategóriás rendszeres támogatója (gyermeke vagy unokája) kedvezményben részesül. A kedvezmény mértéke 20 ezer forint beiratkozóként. Rendszeres támogatónak azokat tekintjük, akik havi állandó „előfizetőként” vagy éves támogatóként csatlakoztak a Válasz Online-közösséghez. 

Új támogatók is kérhetnek kedvezményt? 

Igen, ha havi állandó vagy éves támogatóvá válnak. 

Meddig kell befizetni?

2021. december 20-ig.

Ha tehetséges vagyok, de nincs pénzem, akkor esélyem sincs?

A Polgárvilág Alapítvány egy erre rászoruló, kiemelten tehetséges hallgató számára a képzés díját részben vagy egészben átvállalja. A támogatási kérelmet a jelentkezés mellé kérjük benyújtani, emellett két kéziratot kérünk, bármilyen újságírói műfajban. A kérelmezőket az alapítvány e-mailben értesíti a pályázat eredményéről. 

Ajándékba adható a program?

Igen, több hallgatónk is így jelentkezett.

Hol lesz az oktatás?

Budapesten, a részletekkel később jövünk.

Mikor lesznek a képzések? 

Szombatonként. A program reggel 9-kor kezdődik, a hivatalos rész 12.30-kor ér véget. A műhelybe felvettek január 15-én találkoznak először.

Hol kell jelentkezni? 

Az iskola és az alapítvány vezetője Élő Anita, a Válasz Online újságírója, társalapítója. 

Email: szerk [kukac] valaszonline.hu

Mit kell beküldeni? 

  • Fényképes jelentkezési lapot, a tanfolyamra való jelentkezés indoklásával;
  • a kedvezményhez a Válasz Online havi rendszeres vagy éves támogatójának nevét, e-mail-címét;
  • az alapítvány támogatását kérőknek a kérelmet és két írást.

Ha további kérdésem van, azt is feltehetem ezen a címen?

Persze. 

Mi történik, ha a vírus közbeszól?

A kurzusra jelentkezőktől védettségi igazolványt kérünk, és javasoljuk, hogy az utolsó oltásuk ne legyen fél évnél régebbi. Maszkot hordunk, szellőztetünk, vigyázunk egymásra. Ha a helyzet megköveteli, online oktatásra állunk át.