Már jelentkezhet a Válasz Műhelybe! Lapunk újságíró-iskolája új képzést indít – Válasz Online
 

Már jelentkezhet a Válasz Műhelybe! Lapunk újságíró-iskolája új képzést indít

Ősztől új tanfolyam kezdődik, összesen 14 helyünk van, erre várjuk a jelentkezőket. Interjú, podcast, oknyomozás, riport, kulturális újságírás, hírszerkesztés – gyakorlatias eszköztárat kínálunk a modern újságírás írásos és szóbeli műfajaihoz. És mit még? Bevezetést a kérdezés művészetébe, visszajelzést a résztvevők írásairól.

10 alkalom

30 téma

60 perces órák

Kik vagyunk?

A Válasz Online internetes lapot négy éve alapítottuk. A Polgárvilág Alapítványt képzési programjaink támogatására hoztuk létre. 

Kik az oktatók?

A Válasz Online újságírói: Ablonczy Bálint, Bódis András, Borbás Barna, Élő Anita, Laky Zoltán, Stumpf András, Vörös Szabolcs, Zsuppán András. 

Vendégoktatóként számítunk Borókai Gábor (a Heti Válasz volt főszerkesztője), Dezső András (HVG), Lukács Csaba (Magyar Hang), Szalay-Tóth Katalin médiajogász, Szöllősi Györgyi (ATV), Veiszer Alinda, Klág Dávid, Tóth-Szenesi Attila (Telex) és még sok kiváló kolléga részvételére*.

A Válasz Műhely új képzőhely? 

Nem, 2021 októberében és januárjában is indítottunk egy-egy csoportot. 

Kik jelentkezhetnek? 

Minden diplomás vagy felsőoktatási hallgató, akit érdekel a média.  

Mikor jár le a jelentkezési határidő? 

Nem határidőben gondolkodunk. Mostantól várjuk a jelentkezéseket, és azt a 14 hallgatót vesszük fel, aki elsőként átment a háromlépcsős felvételi szűrőn: 

1. Küldött egy rövid, fényképes írást arról, ki ő és miért akar részt venni a Műhelyben, és a jelentkezés beérkezésétől számított két héten belül pozitív visszajelzést kapott

2. Visszaküldte a felnőttképzési jogszabályok által előírt adatlapot, amit az értesítéssel együtt küldünk meg.

3. A befizetése megérkezett az alapítvány számlaszámára, és visszajelzést kapott arról, hogy bejegyeztük a hallgatóink közé. A számlaszámot az adatlap beérkezése után juttatjuk el a jelentkezőkhöz.

Vagyis nem minden jelentkező vehet részt a tanfolyamon? 

Nem. A döntés jogát fenntartjuk. Korábbi tanfolyamainkon akkora volt a túljelentkezés, hogy nem tudtunk mindenkit felvenni. Kérjük, időben jelentkezzen, mert a helyek korlátozottak! A többiek számára – egyeztetés után – januárra tervezett programon biztosítunk helyet.

Van felvételi beszélgetés? 

Nincs. 

Államilag akkreditált a képzés? 

Nem, de államilag regisztrált. A Pest Megyei Kormányhivatal a felnőttképzők nyilvántartásába a Válasz Műhelyt a B/2021/002109 nyilvántartási számon jegyezte be. A követelményeket sikeresen teljesítők tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről. 

Mennyibe kerül? 

A tanfolyam díja 210 ezer forint. Az összeget a Polgárvilág Alapítvány számára kérjük befizetni. A befizetés történhet díjként vagy támogatásként, előbbiről számlát, utóbbiról igazolást állítunk ki. Az alapítvány által kiállított igazolás cégek számára költségként elszámolható, a 20 százaléka pedig a társasági adóból is leírható. Kérjük, ezt az igényét a jelentkezésnél tüntesse fel.

Kérhető kedvezmény a díjból? 

Igen, a Válasz Online és a Polgárvilág Alapítvány minden bronz-, ezüst- vagy aranykategóriás rendszeres támogatója (gyermeke vagy unokája) kedvezményben részesül. A kedvezmény mértéke 20 ezer forint beiratkozóként. Rendszeres támogatónak azokat tekintjük, akik havi állandó „előfizetőként” vagy éves támogatóként csatlakoztak a Válasz Online-közösséghez. 

Új támogatók is kérhetnek kedvezményt? 

Igen, ha havi állandó vagy éves támogatóvá válnak. 

Meddig kell befizetni?

A felvételről szóló értesítést követő 10 napon belül. Csúszás esetén a helyet másik jelentkező kaphatja meg. 

Ha érdekel a média világa, de nem szeretnék újságíró lenni, akkor is jelentkezhetek?

Igen, a képzés tudományos kutatók, vállalkozók, intézményi kommunikátorok számára is hasznos írásos és szóbeli kommunikációjuk fejlesztésére. 

Ha tehetséges vagyok, de nincs pénzem, akkor esélyem sincs?

A Polgárvilág Alapítvány támogatóinak köszönhetően egy erre rászoruló, kiemelten tehetséges hallgató számára a képzés díját részben vagy egészben átvállalja. A támogatási kérelmet a jelentkezés mellé kérjük benyújtani, emellett két kéziratot várunk, bármilyen újságírói műfajban. A kérelmezőket az alapítvány e-mailben értesíti a pályázat eredményéről. 

Ajándékba adható a program?

Igen, több hallgatónk is így jutott be a Műhelybe. 

Tisztán online oktatás formájában is részt lehet vehetek a tanfolyamon? 

Alapvetően jelenléti oktatásban gondolkozunk. Szeretjük a szünetekben a közös kávézást, teázást, beszélgetést, de a járványhelyzet miatt eddig is hibrid oktatást folytattunk, mert szinte minden órán volt olyan hallgató, aki csak online tudott bejelentkezni. Rugalmasak vagyunk, kivételes és indokolt esetben (például külföldön vagy távoli kistelepülésen élőktől) ezért tisztán online jelentkezést is elfogadunk, azzal a megkötéssel, hogy a podcast workshop napján személyes megjelenést kérünk. 

Az online oktatás jó része gyakran technikai ügyetlenkedéssel telik. A Műhely kivétel? 

Attól tartunk nem, de nem adjuk fel. 

Hol lesz az oktatás?

Budapesten, a vidéki hallgatók számára is jól megközelíthető helyen.

Mikor lesznek a képzések? 

Szombatonként. A program október elsején indul és december elején végződik. Az oktatás reggel 9-kor kezdődik, a hivatalos rész 12.30-13.00 között ér véget. A Műhelybe felvettek október elején találkoznak először.

Hol kell jelentkezni? 

Az iskola és az alapítvány vezetője Élő Anita, a Válasz Online újságírója, társalapítója. 

Email: szerk [kukac] valaszonline.hu

Mit kell beküldeni? 

Ha további kérdésem van, azt is feltehetem ezen a címen?

Persze. 

Mi történik, ha a járvány közbeszól?

Saját járványszabályaink szigorúbbak az államénál, ezeket a vírusaktivitástól függően hozzuk meg. Maszkviselést vagy oltási igazolást kérhetünk; szellőztetünk, vigyázunk egymásra. Ha a helyzet megköveteli, online oktatásra állunk át. 

*A változtatás jogát fenntartjuk.