Ő maga eszkalálta a helyzetet – Csáky Pál a Fico-merényletől és a konteókról – Válasz Online
 

Ő maga eszkalálta a helyzetet – Csáky Pál a Fico-merényletől és a konteókról

Borbás Barna
| 2024.05.23. | Podcast

Évek óta durvul a közbeszéd Szlovákiában, nyomják és nyomják lejjebb az erőszakosság ingerküszöbét, és ebben magának Robert Ficónak komoly szerepe volt – elemzi a szlovák kormányfő elleni merényletkísérlet okait podcastunkban Csáky Pál. Az egykori szlovákiai miniszterelnök-helyettes, a Magyar Koalíció Pártjának korábbi elnöke a konspirációs teóriákat is helyre teszi: nem igaz, hogy „békepártisága” miatt lőttek Ficóra, ahogy az sem, hogy a tettesnek voltak társai. Műsorvezetők: Borbás Barna és Magyari Péter.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on, TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Részletek a műsorból:

Két elmélet is fut a merényletről a médiában. Az egyik szerint Robert Fico békepárti politikus, ezért lőtt rá a baloldal egy radikális képviselője. Ezt a teóriát a magyar kormány terjeszti. Robert Kaliňák szlovák védemi miniszter pedig azzal jött, hogy nem igaz, hogy a tettes magányos őrült volt, lehettek társai.

Egyik sem igaz. […] A merénylő szerintem érzelmi hullám hatására tette, amit tett. Az, hogy esetleg valamiféle csoportnak lenne a része, abból indult ki, a letartóztatása után két órával, a vizsgálati fogsága alatt valaki törölt a Facebook-oldaláról valamilyen Fico-ellenes durva hozzászólást. De aztán kiderült, mert a Facebook jelezte két nap múlva, hogy ők törölték. Tehát erre most már dokumentum is van, és most már a szlovák média arról kezd cikkezni, hogy valószínűleg mégiscsak egyedül volt.

És mi a helyzet azzal, hogy a merénylő „békepárti”?

Ott kellene kezdeni a dolgot, hogy Magyarország kormánya sem „békepárti”, hanem kapitulációpárti. Tehát azt akarja, hogy Ukrajna kapituláljon. Ha ugyanis nem adunk Ukrajnának támogatást, akkor ez lesz a vége. És akkor kérdés, hogy mi jön utána. De esetünkben a lényeg az, hogy Szlovákiában a „békepárti” kifejezés a közbeszédben jóformán nincs jelen.

Végső soron miért lőttek rá Robert Ficora?

Van egy brit mondás, amelynek a parafrázisát most azért alkalmaznunk kell, hogy a szenvedő ember iránti tisztelet nem szabad, hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy elmondjuk az igazságot. Az igazság az, hogy Robert Fico összefonódott nagyon furcsa alvilági alakokkal, […] 2019 óta a legdurvább szavakat használta a politikai ellenfeleire, az újságírókra. Robert Fico nagyon vastagon benne van abban, hogy a közgondolkodás így eltorzult. Minden eszközt, megismétlem, minden eszközt megragadott arra, hogy visszakerüljön a hatalomba azután, hogy Ján Kuciakot és menyasszonyát meggyilkolták, és ebbe belebukott a harmadik Fico-kormány. A visszatérés sikerült neki, megnyerte a 2023-as előrehozott választást, de olyan áron, hogy valóban komoly érzelmi hullámokat keltett maga körül. […] Ne felejtsük el, hogy Robert Fico tavalyi hatalomra kerülése után azzal kezdte, hogy lefejezték a rendőrséget, megszüntette a speciális ügyészséget, és a kormány támadja a saját állami szerveit. Most a közszolgálati televíziót akarják benyomni a kormányzat alá, hogy szócső legyen.

„A politikai nyelv talán nem durvább Szlovákiában, mint Magyarországon, egymás démonizálása, árulózása elég hasonló. De a társadalom, azt hiszem, hogy erőszakosabb a magyarországinál” – mondta lapunknak Fiala-Butora János jogvédő. Hogy látja ezt a kérdést?

Azt látom, hogy minden társadalomnak van egy mély tudata. Tehát valahogy mindannyian szocializálódtunk, mint ahogy szocializálódtak a szüleink és a nagyszüleink. És Szlovákia „csikótársadalom”: friss, 30 éves múlt, és ebben a társadalomban könnyebben létrejönnek az egyébként elfogadhatatlan kilengések is. […] Ha nagyon durva a közbeszéd egy társadalomban, azért tudni kell, hogy az naponta csiszol mindenkinek az igazságérzetén, az ingerküszöböt nyomja és nyomja lejjebb, és ez azért veszélyes. Ezzel vigyázni kell mindenütt.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Csáky Pál#merénylet#Robert Fico#Szlovákia