Exkluzív: Matolcsy Ádám extitkárnője járt el a 15 milliárdos New York-i álomlakás ügyében – Válasz Online
 

Exkluzív: Matolcsy Ádám extitkárnője járt el a 15 milliárdos New York-i álomlakás ügyében

Bódis András
| 2024.05.10. | sztori

Cikkünk címe egy hölgyre utal, ám ő csak mellékszereplő a Magyar Nemzeti Bank körüli magánbiznisz-rengetegben. A kulcsfigurák a nyitóképen szereplő férfiak: Matolcsy Ádám (fekete szemüveg), Somlai Bálint (kerek okuláré) és Száraz István (fehér díszzsebkendő), pontosabban az általuk fémjelzett baráti-üzleti közösség. Amely immár nemcsak egy amerikai luxusapartman, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlantársasága, a varsói GTC Group miatt is nemzetközi jelentőségűnek mondható. Egy hónapja bizonyítottuk, hogy a háttérből e vállalat segíti a Matolcsy-kör vagyonátmentését, most pedig azt igazoljuk, hogy a „fiúk” épp el is foglalják a multicég meghatározó pozícióit. A GTC egyik csúcsvezetője például a címben szereplő extitkárnő férje, Gosztonyi Balázs lett (lásd fent szakállal).

hirdetes

A sajtó az elmúlt másfél évben két erős állítást fogalmazott meg Matolcsy György jegybankelnök fiának baráti-üzleti körével kapcsolatban. Az elsőt a 444 szállította; a lap szerint ez a csapat „sejlik fel” New York egyik legpuccosabb, 15 milliárd forintot érő apartmanjának megvásárlása – majd értékesítése – mögött. Úgy tudjuk, a hír a Fidesz felsőbb szintjein is rosszallást szült. Egyik kormányzati forrásunk szavaival: „megengedhetetlen, hogy míg Mészáros Lőrinc és Tiborcz István egyre nyíltabban vállalja fel vagyonát, azaz teszi ki magát a népharagnak és irigységnek, addig mások suttyomban külföldre hordják a panamagyanús bizniszekből származó milliárdjaikat”. Az Orbán-kabinet nemrég törvénymódosítást is belengetett, hogy jobban rálásson a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikán túli ügyleteire – például a Matolcsy Ádámék „árnyékában” zajló ingatlanmagánosításokra –, de végül visszavontak mindent. Pedig lett volna mit feltárni, hiszen a 444 egyértelművé tette: a New York-i álomlakás megvételéről szóló szerződést az MNB udvari építőjeként jegyzett Somlai Bálint-cég, vagyis a Raw Development Kft. egyik alkalmazottja írta alá, illetve a vásárlási folyamatban „a nyilvánosság számára ismeretlen R. E.” működött közre. A Válasz Online friss, az érintett által is megerősített információja szerint ez a bizonyos „R. E.” konkrétan Matolcsy Ádám korábbi titkárnője.

A hazai nyilvánosság ingerküszöbét elérő másik állítás lapunkhoz kötődik. Egy hónapja írtunk arról, hogy a Matolcsy-fiú által fémjelzett üzleti klub óriási vagyonátmentésbe kezdett – a varsói tőzsdén jegyzett GTC Group közreműködésével. Az irodaházas multicég – melynek legnagyobb befektetője az MNB alapítványi pénzeit kezelő Optima Zrt. – már legalább 42 milliárd forintnyi eurót fizetett jórészt olyan titokzatos magántőkealapoknak, amelyeket Matolcsy Ádám belsőkörös barátja, a nemzeti bank külsős kommunikációs ügynökségét is irányító Száraz István menedzsel (Quartz nevű alapkezelőjén keresztül). A GTC az említett 42 milliárdért tíz ingatlant kapott a „nyakába”; ezek között akadnak nyilvánvalóan profilidegen, lepusztult erzsébetvárosi épületek, illetve olyanok is, amelyeket anno épp a magyar jegybank portfoliójából „szakítottak” ki. 

Előző cikkünkben igyekeztünk világossá tenni, miként nyerészkedhetett a Matolcsy–Száraz–Somlai-művek akár négyszer-ötször is egyazon ingatlan privatizációja, adásvétel-sorozata, felújítása során (például a Pusztaszeri úti irodacampus vagy a Hétház tömbhöz tartozó Andrássy út 40-42-es szám alatti palota esetében). Nézzük az eljárásrendet:

A Hétház tömbhöz tartozó Andrássy út 40-42-es szám alatti GTC-palota, melyet nemrég újított fel a Raw Development Kft.

A GTC Group azonban nemcsak szívességi felvásárlóként hasznos a Matolcsy-barátok számára, hanem pozíciófoglalás szempontjából is. Előző cikkünk óta három olyan potentátot fedeztünk fel a varsói multi csúcsain – a magyar jegybank közvetett delegáltjaként –, aki Matolcsy Ádám bejáratott kapcsolataként rajzolható körbe. A kevésbé fontostól a nagyon fontos felé haladva: két hónapja lett a GTC felügyelőbizottságának tagja az a Sándor Tamás, aki céges ügyvédként szokta segíteni a jegybankelnök fiát és Somlai Bálintot; bő fél éve operatív vezérigazgató-helyettes a lengyel óriásvállalatnál Stofa György, a NER-elit egyik kedvenc budai étteremépületének (Felix) tulajdonosa; és április végén jelentették be, hogy bizonyos Gosztonyi Balázzsal bővült a GTC vezérkara, menedzsment-testülete. Utóbbi annak idején a kormánylappá alakított Origo kiadóigazgatójaként működött – Matolcsy Ádám közvetlen kinevezettjeként. Ennél is pikánsabb azonban, hogy Gosztonyi nem más, mint a New York-i luxusapartmannál közreműködő extitkárnő, „R. E.” férje. Ezzel tehát összeér történetünk amerikai és lengyel szála – ám az alábbiakban mégis külön blokkokban számolunk be arról, hogyan kerültünk itt is, ott is a lehető legközelebb Matolcsy Ádámhoz. 

I. Az amerikai kaland

Tavalyelőtt decemberben robbant a bombahír: az MNB-elnök fiának holdudvarába tartozó valakik megvették a New York csúcsáras szállodáját is magában foglaló ikonikus Crown Building legfényűzőbb, 348 négyzetméteres, három háló- és három fürdőszobás lakását. A hajlék arról is híres, hogy a hozzá tartozó óriásteraszról – ahova egy 12 méter hosszú fűtött medencét is besuvasztottak – lélegzetelállító kilátás nyílik a Central Parkra. A 444 írásaiból az is kiderült, hogy a lakást egy amerikai érdekeltség, az „R. E. által bejegyeztetett” MN A18 LLC vette meg, magát a 2022-es vételi szerződést pedig a Somlai Bálint-féle cégháló már említett munkatársa írta alá – majd az ingatlan nemrég megint eladósorba került. A hírportál „R. E.”-ről megállapította továbbá, hogy olyan magyarországi vállalkozások 2015–2016-os alapításában is részt vett, amelyek aztán a Matolcsy-kör magántőkealapjainál landoltak. Ilyen például a Báthory 2015 Kft., a budai Mátyás király út 44. alatti villaépületet is tulajdonló cég. Ezt a házat annak idején az MNB-alapítványok képzési és kutatási központjának szántak, de végül Matolcsy Ádám átmeneti lakhelye lett. Ugyancsak a Báthory-portfolió része a Budai Várnegyed egyik legexkluzívabb telke az Ostrom és a Szabó Ilonka utcánál, valamint egy műemlék lakóház a Batthyány tér és a Lánchíd között félúton, a Corvin tér 13. alatt.

A Matolcsy-féle baráti kör által „megkívánt” Crown Building (fotó: AFP/Hemis/Franck Guiziou)

A Válasz Online nemrég a jegybankelnök környezetéből arról értesült, hogy az „R. E.”-sztori annál is fajsúlyosabb, mint amilyennek látszik. A két betű mögötti illető ugyanis nem távolról, ilyen-olyan áttételeken át kötődik a Matolcsyékhoz, hanem közvetlen, kollegiális módon. S mivel cégbírósági dokumentumokat is találtunk, amelyeken „R. E.” az MNB-elnök fiának adminisztratív munkatársaként szerepel, emailben szegeztük neki a kérdést: mikortól (és meddig) volt Matolcsy Ádám titkárnője, illetve kinek a megbízásából vett részt az amerikai luxuslakást megszerző MN A18 LLC megalapításában? „R. E.” válaszában leszögezte, hogy 2020 tavaszán szülési szabadságra ment a Matolcsy Ádám kizárólagos tulajdonában álló Magyar Stratégiai Zrt.-től, és később nem vett részt sem a cég, sem kapcsolt vállalkozásai mindennapi életében. (A magántőkealapos hátterű Báthory 2015 Kft.-t azért 2022-ig ő ügyvezette – A Szerk.) „Minden egyéb kérdéssel forduljon a kérdés címzettjéhez” – javasolta.

A tanácsot megfogadva Matolcsy Ádámnak is írtunk, noha a korábbi cikkeink előtt küldött kérdéssorainkat notóriusan figyelmen kívül hagyta, s kizárólag bírósági úton próbálta igazolni magát (de jogerősen elbukta a lapunk elleni pert). Megkérdeztük hát: ő bízta-e meg „R. E.”-t az MN A18 LLC létrehozásával? Meglepetésünkre válaszolt, de tagadta, hogy ő lenne a felbujtó, majd hozzátette: „ellenőrizze a forrásait, mert szerintem R. E. sem alapított céget az Egyesült Államokban”. És Matolcsy Ádámnak ördöge volt; miután hozzájutottunk az eredeti amerikai dokumentumokhoz, láttuk, hogy „R. E.” tényleg nem cégalapítóként, csak meghatalmazottként szerepel a papírokon. Rögtön jeleztük is ifjabb Matolcsynak: annak ellenére példás a témaismerete, hogy állítólag semmi köze semmihez, ő viszont kitartott amellett, hogy sem megbízóként, sem meghatalmazóként nem instruálta „R. E.”-t, majd a Válasz Online cikkeinek állítólagos „megrendelőjéről” kezdett kombinálni… Nem volt értelme a folytatásnak.

II. Új fiúk a GTC Group csúcsain

Miután egy hónapja a Matolcsy György fia által fémjelzett üzleti klub vagyonátmentéseiről írtunk – amelyhez, mint már felidéztük, a varsói tőzsdén jegyzett GTC Group legalább 42 milliárd forintnyi ingatlanfelvásárlással járult hozzá –, megcsörrent a telefonunk. Forrásunk szűkszavúan csak annyit közölt: a GTC-t nemcsak használják, hanem lassan „el is foglalják” a Matolcsy–Somlai–Száraz–csoport emberei. Hozzátette:

tíz hónap van hátra az MNB-elnök mandátumából, „ez az utolsó bizniszek ideje, fel kell pörgetni az üzemet”. 

Rögtön láttuk a GTC Group honlapján, hogy friss tagként beültették a társaság felügyelőbizottságba a már emlegetett Sándor Tamást, azaz Matolcsy Ádámék cégjogászát. Aztán megneszeltük, hogy ugyancsak a varsói óriásvállalatnál mozog Stofa György, aki legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor nevére vette a Felix étteremnek otthont adó – a jegybanki alapítványoktól privatizált – épületet a Várkert Bazárnál. Az Ybl Miklós által tervezett egykori szivattyúház eredetileg a Királyi Palota vízellátásáért felelt, az utóbbi években viszont a NER-elit egyik legfontosabb felvonulási területe lett.

A Felix a Várkert Bazárnál (forrás: A.MeCoD)

Stofa György neve először akkor járta be a nyilvánosságot, amikor a Rogán Antal által kezdeményezett letelepedésikötvény-program orosz irányú közvetítőcégének „beszállítójaként” azonosították. Stofa édesanyja oroszajkú, vagyis indíttatása érthető volt, ám GTC-s forrásaink most azt mondják: a Putyin-ellenességre berendezkedett Varsóban nem előny az efféle üzleti múlt, „igaz, az említett úr nyilván nem azért van itt, hogy a lengyelek között tetszést arasson”. Tehát Stofa oroszos előéleténél jelenleg fontosabb a Matolcsy Ádámhoz fűződő viszonya. A jegybankelnök fiának gazdasági társasága, a Balaton Bútor – különböző konzorciumok tagjaként – sokáig dúskált az állami és MNB-s megbízásokban; ezeknél a munkáknál a cég állandó partnere a Gyulai „Fafém” Bútor Zrt., melyet korábban ő maga akart felvásárolni, de végül Stofa Györgyé lett.

De mit keres most a bútoros kolléga a GTC Groupban? A kérdéssel a nemzetközi vállalatcsoport befektetői kapcsolatokért felelős igazgatóságához fordultunk, abban a reményben, hogy – kötelezően átlátható tőzsdei érdekeltségről lévén szó – pontos válasszal fognak szolgálni. Annak ellenére is, hogy Stofa György neve sehol nem szerepel a GTC honlapján. Nem csalódtunk, időben be is futott a válasz, mely szerint az említett személy 2023 szeptembere óta a társaság új operatív irányítóját, Farkas Zsoltot segíti vezérigazgató-helyettesként, s különösen a GTC majdani németországi terjeszkedéséért felel.

Stofa György (jobbról) a Monaco Yacht Show-n – Dévényi Dániel vendéglátóipari vállalkozó társaságában (forrás: Instagram/444)

Sándor Tamás és Stofa György után jött az igazi – fent már lelőtt – poén: a minap GTC Group vezérkarának tagjává emelték „R. E.” férjét, Gosztonyi Balázst. Az ő kinevezésének már a módját is megadták: míg Stofa neve nem, addig Gosztonyié kiemelt helyen szerepel a társaság weboldalán – az „Our Leadership” (Vezetőségünk) menüpont alatt, ahol még az új menedzser életrajzát is közlik. Azt persze nem, hogy az Origo kormánylappá szelídítésének egyik főalakjaként vonult be a magyar médiatörténetbe (Matolcsy Ádám és Száraz István mellett). Azt viszont igen, hogy Gosztonyi Balázs előző munkahelye a Talentis Központi Követeléskezelő Zrt. volt, amely, lássunk csodát, Somlai Bálint és Mészáros Lőrinc közös „behajtóvállalata”.

Kétségtelen, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György sok felszíni konfliktust vállalt egymással a közelmúltban, s az is valószínű, hogy a mai MNB-elnököt – mandátuma 2025-ös lájártával – nem fogja túldicsőíteni a Fidesz-világ. Ugyanakkor a Gosztonyit „kibocsátó” Mészáros–Somlai-vegyesvállalkozás is jó példa arra (sok egyéb nyilvánvaló együttműködés mellett), hogy a gazdasági holdudvarok között egyelőre nincs nyoma semmiféle szakításnak. Matolcsy Ádámék tehát alappal remélhetik, hogy az Orbán-rendszerben nem kell tartaniuk holmi elszámoltatástól.

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.


Nyitókép: Válasz Online

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#Crown Building#Gosztonyi Balázs#GTC Group#Matolcsy Ádám#NER#New York#Sándor Tamás#Somlai Bálint#Stofa György#Száraz István