Fejlesztésekben látja a választ a betonspecialista (x) – Válasz Online
 

Fejlesztésekben látja a választ a betonspecialista (x)

Támogatott Tartalom
| 2024.05.10. | támogatott tartalom

Jóllehet a februári kereslet talán optimizmusra adna okot, ám március elején mégis 23,5%-kal alacsonyabb az építőipar idei rendelésállománya a tavalyihoz képest – olvasható az ÉVOSZ közleményében. 2024-ben sok más piacbefolyásoló tényező mellett várhatóan a foglalkoztatotti létszám is tovább fog csökkenni az ágazatban.

És hogyan alakulnak az építőanyag-gyártók tervei?

Nem könnyű év előtt áll ismét a szakma.  Az ÉVOSZ rendszeresen publikált jelentéseiből következtethető, hogy minden alágazatban a fizetőképes kereslet csökkenni fog. Ezt a piaci szereplők egybehangzó véleménye is alátámasztja. A gyártók körében nem ritka, hogy 2024-ben a termelés csökkenésével is számolnak, amelyet a jelenlegi rendelésállomány már most indokol. Várhatóan a magánerős építkezések igénye idén nem lesz képes a kevesebb állami és önkormányzati megrendelést ellensúlyozni. A visszaeső lakásépítési kedv, a lecsökkent támogatási lehetőségek több termékkategóriában is feltehetőleg komolyabb kereslet visszaesést idézhetnek elő. Ezt a tendenciát a kivezetett 3+3 millió forintos felújítási támogatás sem tudja már ellensúlyozni, az Otthonfelújítási Program pótlását az ÉVOSZ és a piaci szereplők sora is szorgalmazza.

A helyzet nem érte váratlanul a felelősen gondolkodó gyártókat, amelyek különböző módokon reagálnak arra. Vannak cégek, akik az előre menekülés lehetőségét a fejlesztésben látják, mások a termékportfólió szélesítése, diverzifikálása vagy éppen az egyes célcsoportokra való erősebb fókusszal igyekeznek áthidalni a nehézségeket.

Nem a jövő, hanem a ma technológiája

A fejlesztés mellett tette le a voksát a Leier Hungária Kft., a piac egy meghatározó, magyar tulajdonú építőanyag gyártó vállalata. Az ügyvezető azokat a beruházásokat említi, amelyeket a cég az elmúlt két évben több milliárd forint értékben valósított meg. Arra kerestük a választ, hogy vajon miért éri meg a visszaeső piacon a kapacitásbővítésre költött pénz? „A válasz röviden, hogy a befektetett tőke nem csak kapacitást növelt, de gyártási hatékonyságot, energiatakarékosságot, kisebb ökológiai lábnyomot eredményező terméket. És még egy nagyon fontos tényező: a fejlesztések egy részének fontos célja, hogy kevesebb élőmunkát igénylő gyors építést tesz lehetővé – ez a Leier válasza az elmúlt évek trendjeire, amelynek gyakorlati megvalósításán már évek óta dolgozik.” – mondta el Komlós Andor, a cég ügyvezetője arra kérdésre, milyen intézkedésekkel igyekeznek a várhatóan visszaeső keresletre és továbbra sem enyhülő munkaerőhiányra reagálni. – „Hetente érkeznek a családi házak, társasházak, vagy éppen ipari beruházások, autógyárak, de akár mezőgazdasági üzemek építésében veszt vevő kivitelező brigádok a Leier győri üzeme mellett működő, elméleti és gyakorlati részből álló képzések helyszínére. Itt megtanulhatják az egyre bővülő választékban rendelkezésre álló előregyártott vasbeton szerkezetek beépítésének fogásait. Már sokan tudják: ez nem a jövő, hanem a ma építési technológiája.”

Mára a Leier a piac betonspecialistájaként kilenc magyarországi gyárából hétben betontechnológiával gyártja a szerkezetépítéshez szükséges modern anyagait.

Fejlesztések a betontermékeket gyártó üzemekben

Évek óta zajlanak azok a fejlesztések, amelyeknek köszönhetőn az építkezések gyorsaságát és csekély élőmunkaigényét segítő előregyártott vasbeton építőelemek egész sora áll a piac rendelkezésére. A cég szakemberei egyértelműen azt tapasztalják, hogy a kezdeti idegenkedés után mára ezt a technológiát minden, a valódi hatékonyságra törekedő kivitelező alkalmazza. 

Az energiahatékony építési trendre választ adó legfrissebb fejlesztés az előregyártott betontechnológiával készülő termékek között a gyártósorról a korszerű gépészeti eszközök fogadására előkészítetten legördülő vasbeton klímafal és klímafödém volt, amit már egy sor társasházba be is építettek.

Piacvezető szerepének megfelelően a Leier idei tervei között további termékfejlesztések is szerepelnek: a tavalyi téglagyártási kapacitásnövelést célzó beruházás után, 2024-ben újra a beton termékek választékának finomítása kerül előtérbe. Ezek között kifejezetten hasznosnak ígérkezik a változatos geometriával rendelkezésre álló ún. hőhíd-megszakító elemmel ellátott erkélyelem. Előnye, hogy azt a födémhez építve utólag nem igényel felületképzést, ami gyorsítva a kivitelezést főleg társasházaknál hozhat előnyt. Hasonlóan gyorsít a kivitelezésen az emeletnyi méretű liftakna elemek alkalmazása. Az egyenként bedaruzható egységekkel a helyszíni zsaluzás hagyható el, ami idő és költségmegtakarítást is eredményez.

Fejlesztések a téglagyárban és a tetőcserépgyárban

A Leier 2022-ben a hajdúszoboszlói beton cserépgyára modernizálására költött 4,5 milliárd forintot. Ennek köszönhetően a széles vásárlói rétegek számára mind anyagilag mind pedig mára fizikálisan is elérhető beton tetőcserepekből a korábbi mennyiség négyszeresének előállítására képes most az üzem. Annak ellenére, hogy az új építésű lakások számának drasztikus csökkenésével a téglatermékek iránti igény is jelentősen visszaesett, a cég mintegy 3,5 milliárd forintot költött 2023-ban a devecseri téglagyár korszerűsítésére. A beruházás során a jelenlegi legkorszerűbb technológiával modernizálták az üzemet, amelynek köszönhetően így az innovatív, ragasztásos technológiával bedolgozható csiszolt téglatermékek gyártókapacitása háromszorosára növekedett.

www.leier.hu 

#támogatott tartalom