Újraalkotja a honfoglalók eszközeit az autodidakta szabolcsi ötvös – Válasz Online
 

Újraalkotja a honfoglalók eszközeit az autodidakta szabolcsi ötvös

Sashegyi Zsófia
| 2024.05.09. | Ajánló

Azt, hogy hogyan kell a honfoglalás kori fémtárgyakat cizellálni, Youtube-videókból tanulta meg Sipos Szabolcs, aki korábban rajzfilmanimátorként is dolgozott és akinek szerény műhelyében az utóbbi idők legkomolyabb magyar kézműves-rekonstrukciós teljesítményére bukkantunk. Részletek a Válasz Offline már kapható második számában. Ízelítő.

hirdetes

Minden azzal az íjászversennyel kezdődött, amelyen a szabályok szerint csak a kort tükröző íjász öltözetben lehetett részt venni. Sipos Szabolcs úgy döntött, a viseletet saját kezűleg készíti el és ahogy elmerült a korabeli leletek tanulmányozásában, fokozatosan hatalmába kerítette ez a világ. Ma már a legnagyobb gyönyörűséget az okozza számára, ha őri családi házuk kazánházában kialakított apró műhelyében magára zárhatja az ajtót és beleképzelheti magát egy tizedik századi ötvösmester bőrébe. 

Még a szerszámai is megfelelnek azoknak, amelyekkel annak idején dolgozhattak, hiszen a korabeli sírleletek alapján készíttette el őket. Egyfajta szerepet játszik és az ösztönei után megy, amelyek nyomán a kezei közül a 10. századi sírokban talált aranyozott ezüst tárgyak lélegzetelállító pontossággal reprodukált másai kerülnek ki. Hogy pontosan milyenek, abba bepillantást enged a róla készült riport, amelyből arról is fogalmat alkothatunk, mi a különbség jelmez és korhű viselet között, miért hoz meditatív állapotba az íjászat és milyen bakikat követtek el a honfoglalás kori mesterek.

Tarsoly Sipos Szabolcs műhelyéből – még több csodálatos tárgyfotó a Válasz Offline-ban! (fotó: Vörös Szabolcs)

Erről is olvashat a Válasz Offline magyar őstörténettel foglalkozó második számában. Hat fejezetben, több mind 190 oldalon mutatjuk be a magyar őstörténet és eredetpolitika világát, szétszálazva a származási kérdésekről terjedő tényeket, tévedéseket és konkrét hazugságokat.

A második Válasz Offline ide kattintva megvásárolható! Az első bookazine és az új szám egy csomagban, kedvezményes áron szintén megrendelhető. További kiadványok és csomagok a webshopban.

#cizellálás#hagyományőrzés#honfoglalás#ötvös#Sipos Szabolcs