Acélcsarnok-piac: jó példa a körkörös gazdálkodásra (x) – Válasz Online
 

Acélcsarnok-piac: jó példa a körkörös gazdálkodásra (x)

Támogatott Tartalom
| 2024.03.28. | támogatott tartalom

Az elmúlt évek dinamikus gazdasági változásai a kereskedelmi szegmens egyik legnagyobb ágazatára, az építőiparra is jelentős hatással voltak. Számos megoldás között az egyik új irány az ún. körforgásos gazdálkodás, amely az acélcsarnokokat gyártó Frisomat életében közel sem újdonság, hanem több évtizedes bevált gyakorlat. Lássuk az okokat és az eredményeket!

Az elmúlt 3-4 évet jellemző alapanyag és energiaár-emelkedések sok esetben a stratégiai tervezés megreformálását követelték a vállalatoknál. Ennek egyenes következménye volt a gazdaság minden területén az erőforrástudatos, hosszú távon megbízható és környezetbarát megoldásokra való törekvés. Ezeket tekintve az építőipari szegmensben az acélcsarnokok teljesítménye kiemelkedő – a kihívásokról és azok kezeléséről a Magyarországon is jelentős szereplő, a Frisomat ügyvezetőjét kérdeztük.

Régi-új irányelvek: maradjunk a körforgásban

„Az elmúlt években az építőipar lehetőségei korlátozottá váltak, gyors alkalmazkodásra volt szükség a gyorsan változó gazdasági környezetben. Cégcsoportunk mindig is törekedett a stabil raktárkészletre, amely a nehézségek kezdeti szakaszában hatékony segítségnek bizonyult, hiszen az ügyféligényekre továbbra is gyorsan tudtunk reagálni. Ebből adódóan még 2023-ban is kiemelkedően sikeres üzleti évet zárt magyarországi leányvállalatunk. Ugyanakkor tudatában annak, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülmények hosszabb távon is velünk maradhatnak, fel kellett készülünk a negatív tendenciák fokozott megjelenésére. Évtizedes vállalati irányelveink azonban e helyzetben is helyesnek bizonyultak.”  – nyilatkozta Raport László, a magyarországi Frisomat ügyvezetője.

A Frisomat alapítása óta nagy hangsúlyt fektet az időtálló, megbízható termékek, acélcsarnokok fejlesztésére. Ennél a pontnál azonban soha nem állt meg. A vállalat számára ugyanis a teljes folyamat – mint a nyersanyag-felhasználás, illetve optimalizált logisztika – körforgásos jellegének megőrzése a cél. Ebből adódóan minden területre kiterjed a figyelem, beleértve az alapanyag-beszerzést, a gyártáshoz szükséges erőforrások környezetbarát menedzselését, a logisztikai tervezést és az épületelemek újrahasznosíthatóságát is.

Fontos a fenntartható szempontok szerinti fejlesztés

A Frisomat acélszerkezeteinek alapvető tulajdonsága a gyors, pontos tervezés, költséghatékony alapozás, a szinte hulladékmentes összeszerelés, bővíthetőség, a kiegészítő opciók széles palettája és a 100%-os újrahasznosíthatóság. Emellett magának az alapanyagnak is fontos jellemzője, hogy az könnyű súlyú, hideg megmunkálású, rozsdagátló felületkezelésű acél, amelynek jelentősen nagyobb az ellenálló képessége az időjárási tényezőkkel szemben. 

A Frisomat teljes folyamatra kiterjedő fejlesztésekbe fektet be, így napjaikra a gyártás 100%-ban zöld energiával és automatizált gyártósorral történik. Ugyanakkor a saját tárolókapacitás növelése is állandó célkitűzés, amely a beszállítóktól történő függetlenedést segíti.

„Hisszük, hogy a tervezésben, gyártásban, tárolásban és szállításban alkalmazott körkörös gondolkozásmód és munka hosszú távon vezet eredményességhez. Mind a környezet, mind ügyfeleink, mind vállalatunk szempontjából. Fejlesztéseink közvetve és közvetlenül mind hozzájárulnak az acélcsarnokok kivitelezési időtartamának csökkentéséhez is.” – tette hozzá az ügyvezető.

Költség vs. fejlesztés

A kedvezőtlen gazdasági tényezők természetesen lassítják fejlesztések ütemét: financiális tekintetben az elmúlt évek kibillentették a bevétel-kiadás oldal egyensúlyát. Általános jelenség a kereskedelemben, hogy a gyártási, működési költségek növekedése az eladási árak oldalán többszörösen mutatkozik meg.

A Frisomat véleménye, hogy hosszú távon működő, mindkét fél számra előnyös megoldást érdemes keresni, miszerint a drasztikus áremelések helyett a költségek átcsoportosítása a megfontolandó. Nehezítő tényező a munkaerő- és szerelési díjak emelkedése is, ami helyenként a 25%-ot is elérheti. Ennek ellenére vállalkozásunk célkitűzése, hogy partnereink egy-egy acélépület árában 2024-ben sem szembesüljenek pár százaléknál nagyobb különbséggel. Ezzel párhuzamosan a fejlesztések pozitív hozománya megkérdőjelezhetetlen, így azokban, ha más arányokkal is, mindig érdemes gondolkozni.” – magyarázta Raport László.

A 2023-as évben az acélcsarnokok stabil népszerűségnek örvendtek az építési beruházásba kezdők körében, rugalmas tervezhetőségük, strapabírásuk és funkciógazdag jellegük miatt. A Frisomat acélszerkezeteiről és egyedi építési rendszermegoldásairól IDE KATTINTVA olvashat bővebben.

#támogatott tartalom