Jogerős: a Válasz Online pert nyert a DK–Állatkert-ügyben – Válasz Online
 

Jogerős: a Válasz Online pert nyert a DK–Állatkert-ügyben

Bódis András
| 2024.02.26. | Gyorshír

Tavaly szeptemberben több jelét is észleltük a múlt beköszöntének Budapesten. Például azt, hogy a néhai SZDSZ Mesterházy Ernője által alapított Future-cégcsoport lett a DK-s portfólióba tartozó Fővárosi Állat- és Növénykert egyik legfőbb beszállítója. A patinás intézmény a cikk megjelenése után beperelte a Válasz Online-t – a Fővárosi Ítélőtábla jogerős verdiktje szerint azonban nem állítottunk valótlanságokat, és nem tüntettünk fel semmit hamis színben.

hirdetes

Annak idején óriási befolyással bírt a nagypolitikában a Demszky–Hagyó-korszak városházi „fantomja”, a balos kormány és főváros közötti jó kapcsolat motorja, az SZDSZ utolsó szárnycsapásainak egyik nagy tanúja, a Magyar Liberális Párt (MLP) mentora, a BKV-s büntetőügyet váratlanul megúszó Mesterházy Ernő. Tavaly őszi cikkünk részben az általa alapított Future-cégcsoport hirtelen feltűnéséről szólt a Demokratikus Koalíció által felügyelt egyik „legpénzesebb” közintézménynél, a Fővárosi Állat- és Növénykertnél (FÁNK).

Mindez azonban nem csak azért érdekes, mert közel másfél évtized után újra feltűnt Mesterházy „sziluettje” a budapesti önkormányzat cégei környékén, és

a Future-csoport udvari beszállítói jellegű pozíciót kapott.

Hanem azért is, mert a FÁNK az MLP–Mesterházy-kötelékből indult, de DK-sként befutott Bősz Anett főpolgármester-helyettes alá tartozik – vagyis a bizniszben a megbízói és a megbízotti oldal könnyen rokonítható egymással (nyilván politikai értelemben). Az állatkerttől egyébként kikértünk minden eddigi – tehát 2022-től élő – Future-szerződést; cikkünk megjelenésekor már nettó 500 millió forinthoz közelített az a pénzmennyiség, amely meghívásos vagy normál tenderek, keretmegállapodások révén a Future FM Létesítménygazdálkodási Zrt.-nél vagy a Future Security Service Kft.-nél landolt. Jutott forrás építési és felújítási munkákra, elefántistállókapu-cserére, karbantartásra, javításra, őrzés-védelemre.

A FÁNK cikkünk fontosabb állításait mind bíróság elé vitte; felperesi álláspontja szerint a Válasz Online nem tárgyilagosan és pártatlanul mutatta be az intézményt, hanem valamiféle prekoncepció alapján valótlan tényeket állított. Az állatkerti vezetés úgy látta: írásunk a beszerzési eljárásokkal összefüggésben arra utalt, hogy egy meghatározott cég jogtalan előnyöket szerezve törvénytelen eljárás keretében élvez szerződéses pozíciót. Ráadásul az „udvari beszállító” szóösszetétel a köznyelvben kifejezetten pejoratív értelmű, az olvasó felé azt közvetíti, hogy a közbeszerzési eljárások során az eljárási rendet megkerülik.

Az elsőfokú bíróság azonban a FÁNK keresetét elutasította, majd – az állatkert fellebbezése után –

a Fővárosi Ítélőtábla friss, jogerős ítélete is lapunknak adott igazat.

A bíróságok egybehangzó értékelése szerint a FÁNK–Future-kapcsolat értékelésekor valótlanságot nem állítottunk, és való tényeket sem tüntettünk fel hamis színben.


Nyitókép: Mesterházy Ernő és Gyurcsány Ferenc (MUBI / MTI – Hegedüs Róbert)

A politika és a gazdaság összefonódásait feltáró cikkekeinket nem közölhetnénk olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Bősz Anett#Demokratikus Koalíció#Fővárosi Állat- és Növénykert#Mesterházy Ernő#per