Jövő héten döntenek Vásárhelyi János feltételes szabadlábra helyezéséről – Válasz Online
 

Jövő héten döntenek Vásárhelyi János feltételes szabadlábra helyezéséről

Élő Anita
| 2024.02.22. | Gyorshír

A Válasz Online értesülése szerint jövő héten ül össze az illetékes törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, hogy meghallgassa Vásárhelyi Jánost a feltételes szabadlábra bocsátása ügyében. A döntés tétje, hogy az elítéltet több mint két évvel a teljes ítélet leülése előtt feltételesen szabadlábra helyezik-e, vagy továbbra is fegyházban kell maradnia. 

hirdetes

Vásárhelyi Jánost, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 2019-ben jogerősen 8 év fegyházbüntetésre ítélték azzal, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A második ellene született ítélettel 2021-ben kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt marasztalták el, akkor két év három hónap börtönre azért, mert helyettesével, K. Endrével igyekezett eltussolni a szexuális bűnelkövetést. Helyettese arra vette rá Vásárhelyi egyik áldozatát, hogy vonja vissza korábbi vallomását.

Vásárhelyit összesen 10 év 3 hónapra ítélték, de mivel egyik tette elkövetésekor sem volt még jogerős ítélet ellene, megillette az a kedvezmény, hogy a két bírósági döntést összbüntetésbe foglalják. 

A Székesfehérvári Törvényszék 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésben állapította meg Vásárhelyi János büntetését, a férfi legkorábban ennek kétharmadának letöltése után, vagyis hat év két hónap után szabadulhat. 

Korábbi cikkünkben részletesen ismertettük, hogy az úgynevezett pedofil-nyilvántartásban nem valódi adatot szerepeltetnek Vásárhelyi János tartózkodási helyeként, és így tévesen úgy tűnik, mintha a szexuális bűnelkövetőt kiengedték volna a börtönből. Cikkünk megjelenése után a területileg illetékes törvényszék korrigálta korábbi közlését, amely szerint nem jártak még el a feltételes szabadlábra bocsátás ügyében. Lapunk azért kereste meg újra a bíróságot, mert más forrásból úgy értesültünk, erre már tavaly januárban sor került. A törvényszék megerősítette információnkat: 2023 januárjában valóban tartott bv-csoportjuk meghallgatást a volt bicskei gyermekotthon igazgatójának feltételes szabadlábra helyezéséről.

Mivel az elítélt már a jogerős ítélet megszületése előtt éveket töltött előzetes letartóztatásban, így büntetésének kétharmada, a hat év két hónap már letelt. A büntetés-végrehajtásnak emiatt indítványoznia kellett a bv-bíró döntését, jelezve az álláspontját, hogy támogatja-e a szabadlábra helyezést. Az indoklást nem ismerjük, de azt a törvényszék szóvivője megerősítette, hogy ezt a bv-bíró nem támogatta, a gyerekotthon volt igazgatója 2023 januárjában nem szabadulhatott, továbbra is fegyházban kellett maradnia.

Közben eltelt egy év, jövő héten újabb meghallgatást tartanak, amin ismét döntenek a kérdésről. A meghallgatásra várhatóan a fegyházban kerül sor, az eseményen a törvényszék büntetés-végrehajtási bírója, az elítélt (nyilván jogi képviselőjével), a büntetés-végrehajtás valamint az ügyészség képviselője lesz jelen. A bv-bíró a felek meghallgatása után dönt arról, hogy Vásárhelyit feltételes szabadlábra helyezik-e, vagyis kiengedik-e a börtönből, vagy továbbra is fogva tartják. 

Számításaink szerint eddig nagyjából hét évet és három hónapot tölthetett rácsok mögött, tehát a meghallgatáson arról dönthetnek, kiengedik-e két év három hónappal összbüntetésének letelte előtt.

Az ilyen döntéseket az elítélt jó magatartására alapozhatják. Az intézkedés arra szolgál, hogy a nem visszaeső bűnelkövetőket érdekeltté tegyék a börtönben való jó magaviseletben, ami elősegítheti szabadulásuk után a társadalomba való visszailleszkedésüket. A 64 esztendős elítélt többé nem dolgozhat gyermekek között, a jogerős ítélet eltiltotta ettől. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy a volt igazgatót saját kérésére a fiatalkorúak elleni szexuális bűnelkövetők speciális részlegére helyezték át. A jogszabály szerint annak a felnőtt korú, férfi, szexuális bűnelkövető, jogerősen elítéltnek, akinek sértettjei nem töltötték be a 18. életévüket, fel kell ajánlani a szexuális bűnelkövetők intenzív kezelési programjában való részvétel lehetőségét. Információink szerint az intenzív programon való részvétel miatt 2022-ben szállították át a volt igazgatót az országos parancsnok által kijelölt börtönbe, illetve annak az erre a célra kijelölt speciális részlegébe.

Mint ismert: Vásárhelyi ügye belpolitikai vihart okozott, miután kiderült, hogy a köztársasági elnök kegyelemben részesítette K. Endrét, a volt igazgató bűntársát. Vásárhelyi K. Endrénél elérte, hogy az egyik áldozatot bírja rá vallomása visszavonására. A társadalmi felháborodás hatására lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és református zsinati elnöki posztjáról Balog Zoltán püspök is, aki tanácsadóként támogatta a kegyelmi kérvényt. Távozott a közéletből az elnök döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is, akit a Fidesz európai parlamenti listavezetőjének jelöltek volna.


Nyitókép: Zárka egy magyar börtönben. MTI/Hegedüs Róbert.

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Balog Zoltán#Bicske#büntetésvégrehajtás#kegyelmi botrány#köztársasági elnök#Novák Katalin#pedofília#szexuális bántalmazás#Vásárhelyi János