Bicskén van a volt igazgató a hivatalos pedofil-nyilvántartás szerint. Máris szabad tehát? Nem egészen… – Válasz Online
 

Bicskén van a volt igazgató a hivatalos pedofil-nyilvántartás szerint. Máris szabad tehát? Nem egészen…

Élő Anita
| 2024.02.21. | Nagytotál

A bicskei gyermekotthon pedofília miatt 2019-ben és kényszerítés miatt 2021-ben jogerősen összesen több mint tíz évre elítélt igazgatója, Vásárhelyi János tartózkodási helye a hivatalos pedofil-nyilvántartás szerint Bicske. Csakhogy Bicskén nincs büntetés-végrehajtási intézet. Akkor ez azt jelenti, hogy kiengedték a börtönből? Összesen huszonnégy állami hivatalt kérdeztünk végig, amíg kiderült, hogy nem. Közben megbizonyosodtunk róla: a magyar pedofil-nyilvántartás nem több rossz viccnél. Az adatok használhatatlanok, az azokat lekérő szülők vagy áldozatok nevét ráadásul ráírják a szexuális bántalmazó fényképére. Ha már a kormánypárt újra jogászkodásba kezd a témában, mutatjuk, mit kellene azonnal megváltoztatni.

hirdetes

A Válasz Online számára olvasónk jelezte, hogy az országos pedofil-nyilvántartó adatai szerint Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon volt főigazgatója Bicskén tartózkodik, a hivatalos oldal ezt tünteti fel tartózkodási helyéül. Mindezek alapján azt sejtette, hogy az igazgató kiszabadult, feltételes szabadlábon van. 

Ellenőriztük, az ügyfélkapun megkerestük „A gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy más bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatok megismerhetővé tétele” című adatbázist – hétköznapi nevén a pedofil-nyilvántartást. Beírtuk az elkövető nevét, és valóban megjelent Vásárhelyi János fotója, és az is, hogy a „személy-és lakcímnyilvántartásban szereplő lakóhelye” Bicskén található. „Az adatközlő szervek által közölt egyéb elérhetőségi címként” szintén Bicskét tüntették fel. Az adatbázis részletesen tartalmazza, miért ítélték el, eszerint áldozatai között volt olyan kisfiú is, aki a 12. életévét még nem töltötte be. (A linken állításainkat olvasóink is ellenőrizhetik, ha van kiskorú a környezetükben, aki védelemre szorul.)

Felmentünk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) honlapjára, és megnéztük, van-e Bicskén börtön. Nincs. Innentől tehát kész a szenzáció: a hivatalos adatbázis szerint a 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélt igazgató Bicskén tartózkodik, tehát vélhetően feltételes szabadlábon van. De ez nem igaz, ezt csak a 2021-ben meghozott, – más okból széles körben vitatott – törvény alapján 2022-ben elindult pedofil-nyilvántartó közli. 

Az adatbázist amerikai mintára azért hozták létre, hogy a szülők ellenőrizni tudják, él-e a környezetükben gyerekekre utazó szexuális bűnelkövető. Rögtön szembeötlik azonban a különbség: az amerikai oldalon a szexuális elkövetőket szexuális elkövetőknek hívják, ezért a kereső könnyen megtalálható. Nálunk viszont „A gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy más bűncselekményt elkövető személyeknek” nevezik őket, így az adatbázist nem egyszerű fellelni. Az elnevezés annyira nyakatekert, hogy átlagember kínhalállal megfenyegetve sem tudná kitalálni. Fontos különbség még, hogy az amerikai oldalon a szexuális okból elítéltek neve helyett címre is kereshetünk. Ha ide kattintanak, látják is, hogyan néz ki az egyik amerikai nyilvántartó oldal. 

A magyar nyilvántartás tehát olyan messze van az amerikaitól, mint Bicske Los Angelestől. Legalább három okból. 

Egyrészt, mint látni fogják, a magyar pedofil nem biztos, hogy ott van, ahol az adatbázis jelzi. Másrészt Magyarországon tudni kell a szexuális bűnelkövető teljes nevét az adatbázis használatához. A legritkábban szerepel ez az adat a bírósági tudósításokban, legtöbbször monogrammal vagy még úgy sem jelölik meg az elítélteket. Tehát az esetek legnagyobb részében tökéletesen használhatatlan a nyilvántartó. Harmadrészt nem lehet benne a legfontosabbra, a helyszínre keresni. 

A mintául szolgáló amerikai rendszerben simán be lehet írni a gyerek iskolájának, zongoratanárának vagy nyári táborának a címét, és a környék összes szexuális bűnelkövetőjénél felugrik egy jelzés, amire klikkelve még az is látható, mikor kellett utoljára ellenőrzésre megjelennie a hivatalos szerveknél. 

Ráadásul a magyar jogszabályok annyira védik a pedofilok személyiségi jogait, hogy az elkövető fényképe ugyan megjelenik, de a képre a rendszer ráírja az adatkereső nevét. Ha kinyomtatnánk, hogy megmutassuk például az iskolában, vagy most az olvasóinknak, azzal bűncselekményt követnénk el. Személyes adattal való visszaélést. Rögtön meglenne a tettes is, hiszen az elkövető nevét – a miénket – tartalmazza a fotó.

Az elkövető fényképe ugyan megjelenik, de a képre a rendszer ráírja az adatkereső nevét. (Vásárhelyi János arcképét szándékosan torzítottuk el)

Határozottan állíthatjuk tehát, hogy a magyar pedofil-nyilvántartásnak így ebben a formában semmi értelme. 

De ezt nyomozásunk elején még nem tudtuk. Csak azt, hogy a büntetés-végrehajtásnak Bicskén nincs intézete, és az adatok láttán két lehetséges magyarázat kínálkozott: vagy hibás adatrögzítés történt, vagy Vásárhelyi János az otthonában tartózkodik. 

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóirodáját, ahol nem azzal hajtottak el bennünket, hogy ilyen marhaságot még életükben nem hallottak, börtönben van és kész. Nem, a válaszadást az elítélt személyiségi jogaira hivatkozva tagadták meg. Majd telefonon is kerestük a sajtófőnököt, hogy ilyen jogokkal pedofil elkövetők csak korlátozottan rendelkeznek a 2021. évi LXXIX. törvény szerint. A BVOP viszont egy 2009-es jogszabályra hivatkozva azt mondta, nem úgy van az. 

De miért tagadja meg a büntetés-végrehajtás a választ arra, hogy egy jogerősen elítélt börtönben van-e? 

Biztosra szerettünk volna menni, ezért felkerestük a két perben (a pedofil és a kényszerítős bírósági eljárásban) érintett bíróságokat, hogy

végül is összesen hány évre ítélték Vásárhelyi Jánost. 

Az első ügyben a bicskei gyermekotthon igazgatójaként folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre ítélték azzal, hogy a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Ez utóbbi fontos kitétel, visszatérünk majd rá.

A másodikban kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt marasztalták el, akkor két év három hónap börtönre azért, mert helyettesével, K. Endrével igyekezett eltussolni a szexuális bűnelkövetést. (K. Endrének tavaly, a pápalátogatás kapcsán kegyelmezett meg Novák Katalin köztársasági elnök. A kegyelmi ügy kipattanása miatt a köztársasági elnök két hete lemondott. Ugyancsak visszavonult a közélettől a kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Judit egykori igazságügyminiszter is, és leköszönt a református egyház feje, a zsinat lelkészi elnöke, a kegyelmi döntést támogató elnöki tanácsadó, Balog Zoltán püspök is.)

Vásárhelyit tehát összesen 10 év 3 hónapra ítélték. A börtönmatek azonban ennél bonyolultabb. 

A két ítélettel rá kirótt éveket nem simán összeadják, hanem úgynevezett összbüntetésbe foglalták. A nem visszaeső bűnözőknél (Vásárhelyi egyik tette idején sem volt korábban elítélve) a súlyosabb, nyolcéves büntetést teljesen figyelembe veszik, de az enyhébb, két év három hónapot nem. A szabály lehetőséget ad rá, hogy utóbbinak csak egy harmadát kelljen leülni. Tehát 8 év 9 hónapnál enyhébb nem lehet az összbüntetés. 

A Székesfehérvári Törvényszék ennél szigorúbb volt, 9 év 6 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésben állapította meg Vásárhelyi János büntetését – tájékoztatta lapunkat Hudák Hedvig sajtószóvivő. A törvényszék kikötötte, hogy az elítélt a fegyházbüntetés kétharmad részének letöltését követő napon feltételes szabadságra bocsátható. Vagyis 6 év 2 hónap letöltése után. 

Ott álltunk tehát azzal a tudással, hogy az elítéltnek nagyon erős személyiségi jogai vannak, meg azzal, hogy 6 év 2 hónap után akár szabadulhat is. 

Kulcskérdésnek látszott, hogy mikortól számítják a 6 év 2 hónapot. A 2019-es másodfokú tárgyaláson készült fotókból biztosra vehető, hogy Vásárhelyi akkor már előzetes letartóztatásban volt. Az Index tudósítása szerint a 2018 novemberi elsőfokú ítélethirdetésre is kéz-és lábbilincsben vezették elő.

A Székesfehérvári Törvényszék szerint már 2016 végén is előzetesben volt. 2016 végéhez képest pedig már hét év is letelt. Akár feltételesen szabadlábra is helyezhették. 

Ám ilyenkor nem automatikusan szabadulnak a fogvatartottak, hanem egy büntetés-végrehajtási bíró dönt az ügyükben. Ez kicsit úgy hangzik, mintha a börtönnek saját bírósága lenne, de nem, a törvényszékek mellett működő „normál” bírói csoportokról van szó. 

Sem az ügyekben eljáró győri, sem a székesfehérvári bíróság büntetés-végrehajtási csoportja nem hozott az elítélttel kapcsolatban büntetés-végrehajtási határozatot. Ez azonban csak azt jelenti, hogy nem Fejér megyében volt fogva tartva, és nem is Győr-Moson-Sopron megyében. 

Annak a törvényszéknek a büntetés-végrehajtási csoportja járhat el ugyanis egy elítélt ügyében, ahol a büntetését tölti. A BVOP azonban megtagadta, hogy az illetékes bíróságot megjelölje: „Tájékoztatjuk, hogy a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében” – küldték lapunknak.

Levelet írtunk az Országos Bírósági Hivatalnak is, az illetékes bv-csoportról érdeklődve. Ők arról tájékoztattak bennünket, hogy nem tartanak nyilván ilyen adatokat. BVOP végül a Bűnügyi Nyilvántartó Hivatalhoz irányított, onnan meg a Belügyminisztériumhoz küldtek. Végül azt a választ kaptuk, hogy „a gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatok megismerhetővé tétele, vagyis a bűnügyi nyilvántartási rendszerből történő adatszolgáltatás alkalmával találat esetén – egyebek mellett – az adatigényléssel érintett nyilvántartott lakcímadatai közül a település neve (fővárosi lakcím esetén a kerület is) válik megismerhetővé. Az adatszolgáltatás nem arra vonatkozik, hogy a találattal érintett a lekérdezés időpontjában fizikailag hol tartózkodik.” 

Akkor mire? Hogyan kell ezt érteni? Ezek szerint még börtönben van? Erre viszont már nem kaptunk választ. 

Ahogy arra sem, mi értelme van az egész nyilvántartásnak. Hiszen, ha véletlenül valakinek sikerült megtalálnia benne név szerint egy pedofilt, akkor sem jelent semmit az az adat, ami ott olvasható. Nem kérdés, hogy a gyerekeket a fizikai erőszaktól védjük, vagyis az adatszolgáltatásnak éppen arra kellene vonatkoznia, hogy egy pedofil „fizikailag hol tartózkodik.”

Továbbra sem tudtunk semmi biztosat, csak annyit, hogy Vásárhelyi akár feltételesen szabadlábon is lehet, és a nyilvántartást nem használhatjuk hivatalos forrásként, mert nem valós adatokat tartalmaz.

Levelet írtunk Magyarország összes törvényszékének, hogy megkérdezzük: eljárt-e a bv-csoportjuk a volt bicskei igazgató ügyében, vagyis feltételesen szabadlábon lehet-e Vásárhelyi?

Két törvényszék is jelentkezett, hogy volt olyan pillanat, amikor illetékes volt a kérdésben, de egyiknél sem járt el bv-bíró az ügyben. Az eljárási rend szerint a büntetés-végrehajtásnak kell felterjesztenie az ügyet a bíróság számára, jelezve, hogy támogatja-e vagy sem. Egyelőre azonban ilyen dokumentum nem érkezett az illetékes bírósághoz, emiatt döntés sem születhetett arról, feltételesen szabadlábra helyezik-e Vásárhelyi Jánost például a börtönben tapasztalt jó magaviselete miatt. (Frissítés: A törvényszék sajtóirodája cikkünk megjelenése után korrigálta közlését. Részleteket a Jövő héten dönthetnek Vásárhelyi János feltételes szabadlábra helyezéséről című cikkünkben találnak.)

Vásárhelyi tehát továbbra is fegyházbüntetését tölti.

S hogy hol? Úgy tudjuk, a volt igazgatót saját kérésére a fiatalkorúak elleni szexuális bűnelkövetők speciális részlegére helyezték át. A jogszabály szerint annak a felnőtt korú, férfi, szexuális bűnelkövető, jogerősen elítéltnek, akinek sértettjei nem töltötték be a 18. életévüket, fel kell ajánlani a szexuális bűnelkövetők intenzív kezelési programjában való részvétel lehetőségét. Információink szerint az intenzív programon való részvétel miatt 2022-ben szállították át a volt igazgatót az országos parancsnok által kijelölt börtönbe, illetve annak az erre a célra kijelölt speciális részlegébe. (A programon való részvételt erőteljesen ösztönzi, hogy a gyerekek elleni szexuális bűnelkövetőket így könnyebb megvédeni a többi elítélttől.) 

A történet rávilágít, hogy a pedofil-nyilvántartás leginkább politikai marketingfogás, semmiképpen sem valós segítség. A bűnelkövetők személyiségi jogaira ugyanis annyira odafigyeltek, hogy a gyakorlatban használhatatlan adatbázist hoztak létre. Ha pedig valaki fontos adatra bukkanna benne, életszerűtlen őt arra kényszeríteni, hogy tartsa meg ezt az információt, és ne szóljon a saját környezetének, mert egyébként visszaél a pedofil személyes adatával. 

Minden államnak joga van úgy dönteni, hogy megvédi a súlyos bűnelkövetőit például egy esetleges bosszútól, és ezért titkosítja a lakhelyüket, és azt személyes adatnak tekinti. Most a közhangulat nem ebbe az irányba hat, de attól még ez egy méltányolandó álláspont lehet. A pedofil-adattárra is van európai gyakorlat (például a lengyeleké), és számos olyan ország is létezik, ahol ezek az adatok nem nyilvánosak. 

A magyar kormány és parlament azonban politikai terméket gyártott abból az ígéretből, hogy minden gyerekes szülő megismerheti, mennyire biztonságos – ebből a szempontból – a környezete.

Amennyiben a kormány fontosnak tartja a pedofilok adatainak nyilvánosságát, úgy az új gyermekvédelmi törvényjavaslatban módosítani kell az erről szóló jogszabályt, a valós adatokat kell feltüntetni, és földrajzi helyre is kereshetővé tenni az adatbázist. A pedofilról azt is ki kell írni, ha börtönben van. 

Igen, ez rengeteg munkával jár, karbantartott adatbázissal, de egyébként semmi értelme az egésznek.

Azt a képtelenséget, hogy nyilvánosságra is hozzuk az elkövetők személyét, meg titkoljuk is, be kell fejezni. Nem lehet áldozatokat azzal szembesíteni, hogy amikor lekérdezik a bántalmazójuk adatait, akkor a saját nevüket lássák az arcára írva. Ez tűrhetetlen. Az is, hogy amennyiben valaki egy egyébként (félig?) nyilvános adatot nyilvánosságra hoz, őt büntessék meg. 

Tehát a hivatalos országos pedofil-nyilvántartás hamis adatot tartalmaz. Vásárhelyi János nincs Bicskén, a tartózkodási helye nem ott, hanem a fegyházban van. Rövidesen azonban dönteni kell majd feltételes szabadlábra helyezéséről, vagy annak elutasításáról.


Nyitókép: Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon igazgatója 2010-ben egy 40 éves tanár-diáktalálkozón (forrás: network.hu)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Balog Zoltán#Bicske#fegyház#gyermekvédelem#K.Endre#kegyelmi ügy#Novák Katalin#pedofília#Vásárhelyi János