Kegyelmes Asszony, erre nincs mentség! – Novák Katalin és a pedofilügy – Válasz Online
 

Kegyelmes Asszony, erre nincs mentség! – Novák Katalin és a pedofilügy

Élő Anita
| 2024.02.07. | vélemény

2016-ban néhány szexuális abúzust elszenvedő fiú összefogott és feljelentést tett a gyermekotthon pedofil igazgatója ellen, hogy megvédjék társaikat János bácsitól, a vele való orális és anális közösüléstől. Az igazgató ellentámadásba lendült, és a helyettesével kényszerítette egyik áldozatát, hogy az vonja vissza a vallomását. Végül lebuktak, a helyettes három év négy hónap börtönbüntetést kapott. Novák Katalin pedig, nincs ezen mit szépíteni: a pedofil pártját fogó igazgatóhelyettes mellé állt. Kegyelmet adott neki. A köztársasági elnök kétszer is nagyot hibázott, de az elsőre még lehetett volna mentsége. Legutóbbi nyilatkozataira azonban nincs. Háttér és vélemény.

hirdetes

Nem az a legnagyobb szégyene egy országnak, ha vannak pedofiljai. Minden országnak vannak. A szégyen akkor marja leginkább a torkot, ha rosszul kezelik a pillanatot, amikor rájönnek, kik azok és mit tettek. 

A pedofilok a legelesettebb, legsérülékenyebb, támasz nélküli gyerekeket választják ki. Gyakran kisfiúkat. Nem azért, mert tényleg a gyerekre gerjednek vagy homoszexuálisak lennének. Egyszerűen a kisfiúk a legkönnyebb prédák. Könnyű őket elkapni, ők szégyellik legjobban, ami történt, ezért ők árulják el legritkábban a predátort. 

A pedofília nemcsak a szexuális kielégülésről szól, hanem a leigázott intimitásának, szexuális szabadságának elvételéről. A pedofilok szexuális hatalombirtokosok.

A köztársasági elnök kegyelme a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársa számára: kétségbeejtő fejlemény. Novák Katalin a legdurvább üzenetet ugyanis nem a bicskei áldozatoknak küldte döntésével és azzal, hogy amellett az elmúlt napokban is kiállt. Hanem azoknak, akik most szenvednek, most várnak segítségre. 

A bicskei pedofilügy ugyanis Novák döntéséig minden mocskossága ellenére is: pozitív történet volt. 

A gyerekeknek köszönhetően Bicskén két pedofilt is elkaptak. Vásárhelyi Jánost, az igazgatót, valamint az egyik nevelőt. Novák most, a döntése nyomán kialakult botrány közepette azt hajtogatja, hogy nem nekik adott kegyelmet, hanem az otthon igazgatóhelyettesének. Valóban így van. Nézzük akkor, mit is tett ez a helyettes, lássuk a történetet röviden.

Az imént említett két pedofil gondjaira bízott gyerekek évekig, évtizedekig szenvedtek. 2011-ben a nevelők már szembefordultak főnökükkel, bejelentést tettek a gyámhivatalnál, a rendőrség is nyomozott, de akkor nem sikerült elkapni a pedofil igazgatót. A gyerekek előbb vallomást tettek, majd sorra visszavonták azt. Vásárhelyi János megúszta. 

Amikor azonban öt évvel később egy fiatal öngyilkos lett, minden megváltozott. János bácsi egyik áldozatának halála megértette a szégyentől összezavarodott gyerekekkel, mi történik velük, és mit kell tenniük. Nemcsak a rendőrségre mentek el, de akik már felnőttek, a médiát is felkeresték. Pillanatok alatt országos lett a botrány. Amit 2011-ben eltussoltak, azt 2016-ban már nem lehetett. 

Az igazgató kiskorúakat zaklatott, volt olyan gyerek, akivel tíz éven keresztül folytatott szexuális viszonyt. A sértettek szexuális szolgáltatását apróbb ajándékokkal, esetenként nagyobb összeggel jutalmazta. Prostituálta tehát a gondozására bízott gyerekeket.

A rendőrség a bejelentés után azonnal lépett. A 2018-as elsőfokú és a 2019-es másodfokú per során zárt tárgyalást kellett elrendelni, amikor az áldozatok arról beszéltek, min kellett keresztülmenniük. (Az ítéletek ma sem nyilvánosak, még anonimizált formában sem ismerhetők meg.) Az ország szembenézett azzal, hogy a pedofília Magyarországon is jelen van, még ott is, ahol a legsérülékenyebb gyerekek vannak. Főleg ott. 

Amikor 2019-ben a Győri Ítélőtábla jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélte az otthon igazgatóját, akkor az egymásért összefogó áldozatok, az ügyvédjük, a melléjük álló nevelők, a rendőrség és a bíróság – végső soron az egész magyar társadalom azt érezhette, hogy erőt mutatott. Nemcsak a bicskei igazgatónak: azoknak is, akik éppen azokban a napokban, hetekben, években néztek ki maguknak kisfiúkat és kislányokat, hogy szexuális erőszakot tegyenek rajtuk. Vásárhelyi János példája azt jelezte: lehetsz akárki, ha lebuksz, szörnyeteg leszel a világ szemében.

Ilyen ügyekben nincs happy end, de ez majdnem az volt. 

Mindeközben folyt egy másik eljárás is – és most kapcsolódunk Novák Katalin kegyelmi ügyéhez. A két ügy eleje közös. A botrány azután tört ki, hogy a már felnőtt P. M. J. 2016. szeptember 1-jén a hatóságokhoz fordult az igazgató által folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt. Szeptember 22-én újabb bejelentés történt: a kiskorú M. K. I. jelezte a nevelőjének, hogy szexuális cselekmény érte. A gyereket azonnal kiemelték az otthonból, értesítették a központot és egy nappal később büntetőfeljelentést tettek a rendőrségen. 

A fiatal óriási kockázatot vállalt. Nemcsak a tekintélyes igazgató ellen kellett fellépnie, de elválasztották egyetlen rokonától, az unokatestvérétől is. Innentől az ügy a legrosszabb forgatókönyvet követte: az igazgató azonnal ellentámadásba lendült. 

Tudomást szerzett a történtekről, hiszen személyesen közölték vele, hogy felmentették munkavégzési kötelezettsége alól szexuális bűncselekmény miatt. Írásban is értesítették, hogy „szexuális abúzus a b. gyermekotthonban” tárgyú bejelentés miatt jártak el így. Az is tudomására jutott, ki a bejelentő. 

Hihetetlen, de noha a tettéért akár tíz év fegyházbüntetéssel is sújthatták volna, simán visszatérhetett az otthonba. A gyerek ugyan már nem volt ott, ám az unokatestvére igen. Az igazgató őt utasította, hogy menjen az áldozata után, hozza vissza, vagyis szöktesse meg az igazgató feljelentőjét. Az ügyről az igazgató helyettese is tudott: az utazáshoz ő adott pénzt a gyereknek. 

Áldozatvédelem? Zéró.

A szexuális erőszakról bejelentést tevő áldozat tehát rokonával együtt visszatért az otthonba. Képzeljük el a jelenetet, hogy az erőszaktevő, az áldozat és az unokatestvére ott állnak a felfüggesztett pedofil igazgató irodájában. A diri azt kérdezi, szeretne-e a gyerek visszaköltözni az otthonba a rokonához, mert ha igen, azért tenni is kell: vissza kell vonnia a gyermekvédelmi gyám előtt tett terhelő vallomását.

Magyarán: el kell tussolni az ügyet. 

Nézzük tehát most már, mi történik ekkor a kegyelmi ügy főszereplőjével!

Este fél kilenc van. Az igazgató berendeli a helyettesét, K. Endrét és megbízza, hogy írassa meg a visszavonó nyilatkozatot. A berendelt tudja, hogy erre felfüggesztett főnökének nincs joga, ismeri azt is, milyen súlyos ügyben történt feljelentés. Mégis megteszi. A gyerek pedig leírja: „Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki.” (Az áldozat később a bíróságon elmondja, hogy de, lehúzta, és megtette, mert ez az igazság.)

K. Endre tehát hatalmával visszaélve segítette akadályozni a pedofil igazgató felelősségre vonását. Jogi nyelven szólva: „intézményvezető-helyettesként hatalmi befolyását felhasználva a kiszolgáltatott kiskorúval szemben az I. r. terhelt által elkövetett szexuális bűncselekmény miatti felelősségre vonás elkerülését akarta segíteni, éspedig oly módon, hogy egyúttal leplezze a terhelő tartalmú vallomásvisszavonás I. r. terhelt által kényszerített voltát. E cselekmény bűnsegédként elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntette”. Ezt tartalmazza a Kúria döntése. Az ítélet külön hangsúlyozza, hogy „az intézményben nevelkedő kiskorú gyermekek intézeti elhelyezésük, valamint hányatott családi életük, gyökértelenségük folytán rendkívül kiszolgáltatott helyzetben voltak”.

Végül egy házkutatás során megtalálták a fiú nyilatkozatát. Rákérdeztek, mégis mi az. A gyerek elmondta.

Emiatt indult a másik büntetőper, ezúttal az igazgató és helyettese, K. Endre ellen. Ebben is sikerült (az áldozatok, a nevelők és a hatósági személyek összefogásával) elmarasztani a pedofilt és mentegetőjét. 

Közvetetten pedig megmenteni ki tudja, hány kisfiút és kislányt attól, hogy Bicskén és máshol szexuális hatalombirtokosok azt gondolják, bármit megtehetnek.

Említettük már, hogy az igazgató nyolc év fegyházbüntetést kapott pedofilként, aztán két év három hónap börtönt kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt. A második perben a helyettesére róttak ki súlyosabb büntetést. Arra a K. Endrére, akinek a köztársasági elnök megkegyelmezett: három év négy hónap börtönt kapott. 

Büntetlen előélettel ez kemény büntetés, és nem véletlenül.

A felnőttek segítségét kérő gyerekáldozatot kényszeríteni arra, hogy vonja vissza a pedofil elleni bejelentését, rendkívül súlyos eset.

Sőt, az igazgatóhelyettes azzal, hogy hamis tanúzásra biztatta az igazgató ellen, a gyereket arra is rávette így, mártsa be a másik áldozatot. Tegye tönkre őt is, végleg. 

K. Endre az eljárás során először azzal mentegette magát, hogy nem ismerte az ügy előzményeit, nem tudta, mit kér tőle az igazgató. Azután bevallotta, hogy mégis tudta. Ám ha ő nem is gondolta végig tettének súlyát, a bíróság igen, amikor első-, másod- és harmadfokon még a Kúria is elítélte. 

Bicske mindkét pere azt üzente: az áldozatok nincsenek egyedül. Hogy segít a nevelő, a gyermekvédelem, az ügyvédjük, a társadalom. Aztán Novák Katalin kegyelmet adott az áldozatot hamis vallomásra kényszerítő, lebukott pedofilbujtatónak. 

Nem biztos persze, hogy a köztárasági elnök pontosan ismerte az ügy részleteit. Lehet, hogy a tanácsadói tartották jó ötletnek, hogy Ferenc pápa látogatása kapcsán sorozatban kegyelmet gyakoroljon, építgetve a családbarát, kedves elnök imázsát. Talán csak elétettek egy rakás aktát, ő meg aláírta mindet. 

Ám ez ma már mindegy. Ha Novák Katalin először esetleg csak mulasztott, s nem kellően körültekintően járt el,

a botrány kitörése óta pontosan tudja, milyen álláspontot véd. Védhetetlent. De védi azóta is, töretlenül.

Kedden a Népszava kérdésére úgy fogalmazott: „Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándék van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofília ellen, annak partnere vagyok, és leszek a jövőben is.” Üresen kongó vagy vérlázító szavak a kegyelmi döntés után? Akárhogy is: teljesen hiteltelenek. Novák Katalin nem mond le, nem kér bocsánatot. Arra hivatkozik, hogy a pedofiloktól undorodik, de megkegyelmezett nem volt pedofil. (Nem, tényleg nem. Nem a saját sliccéhez nyomta a gyerekfejeket. Épp csak mentette azt, aki ezt tette.) „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség” – írta lapunknak a köztársasági elnök hivatala. 

A pedofíliára szerintünk sincs mentség – ám arra sincs, amit Novák Katalin művelt ebben az ügyben.

Végtelenül szomorú, hogy erre használta a pozícióját, és továbbra is államfőnek nevezheti magát.


Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a magyarországi és felvidéki lelkészek találkozóján, a református egyházban 2024-re meghirdetett élő ige évének megnyitóján a Groupama Arénában 2024. január 27-én (fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

 

#bicskei gyermekotthon#kegyelmi kérvény#köztársasági elnök#Kúria#Novák Katalin#pedofília