Szeméthegyek tetején – már „kőzet” is keletkezett műanyagból – Válasz Online
 

Szeméthegyek tetején – már „kőzet” is keletkezett műanyagból

Zöld Válasz
| 2024.02.05. | Podcast

Január elsejétől működnek a visszaváltó automaták, nyáron már a Mol lesz felelős a hulladékgazdálkodás nagy részéért. Fontos változások vannak tehát a területen, ideje hát beszélni a hulladékról. Pontosabban a szemétről. Litkai Gergely vendégei a ZöldVálaszban ezúttal: Merza Péter, a Humusz Szövetség (régebbi nevén: Hulladék Munkaszövetség) alelnöke, valamint Ferenczi Attila Maxim, a szelekítv hulladékgyűjtés piacán szolgáltatásokat nyújtó Recobin Kft. alapítója.

A Zöld Válasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Hulladék vagy szemét? Mi a különbség? Nos, amint a ZöldVálasz legfrissebb adásából kiderül, van különbség: szemét az, amihez a természet nincs hozzászokva. Hulladék ugyanis nagyszüleink idejében is volt, azonban szemét kevés keletkezett: még 60 éve sem léteztek PET-palackok, s nem volt a parizernek sem műanyagcsomagolása. A természet számára feldolgozhatatlan szeméttenger problémája tehát új, ám máris súlyos következményei vannak. Azt például tudták, hogy Hawaii partjainál fellelhető már olyan „kőzet”, a plasztiglomerátum, amelyben a láva természetes anyagát műanyag tartja össze?

Ez eddig persze csak érdekesség, kis színes. Az igazi gond, hogy a rengeteg műanyag a saját szervezetünkbe is bekerül és megbetegít minket. Nem általában a környezetért kell tehát aggódni, hanem saját magunkért.

S hogy mégis akkor mit lehet tenni? A ZöldVálasz friss adásából kiderül.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Ferenczi Attila Maxim#hulladékgazdálkodás#hulladékkezelés#Humusz Szövetség#Litkai Gergely#Merza Péter#Recobin Kft.