Vitézy szoros versenyben van az ismeretlen fideszessel Karácsony ellen – már szinte biztos, hogy elindul – Válasz Online
 

Vitézy szoros versenyben van az ismeretlen fideszessel Karácsony ellen – már szinte biztos, hogy elindul

Stumpf András
| 2024.01.29. | sztori

Meglepő eredményt mutat egy, a Válasz Online birtokába került friss belső mérés: az LMP által rendelt kutatás szerint Vitézy Dávid máris 16 százalékon áll a főpolgármesteri versenyben. Az eredmény ismeretében most már szinte biztos, hogy a közlekedési szakember elindul a júniusi főpolgármester-választáson, s az LMP (valamint egy vagy több civil szervezet közös) listáját is ő vezeti majd. Értesülésünket mind az LMP háza táján, mind Vitézy környezetéből többen megerősítették, s hogy hivatalosan nem álltak még elő a farbával, annak leginkább a Fidesz az oka – máris mutatjuk, hogyan. Pillanatfelvétel a nagy Budapest-csata előtt.

hirdetes

Több belső mérés is eljutott a Válasz Online-hoz az utóbbi napokban – az egyik egészen friss. A Pulzus közvéleménykutató (Závecz Tibor érdekeltsége) múlt heti mintavétele után arra jutott, hogy ha most tartanák a főpolgármester-választást, Karácsony Gergelyre a budapestiek 38 százaléka szavazna, Vitézy Dávidra 16, míg a fideszes fővárosi főispán Sára Botondra 18 százalék.

Értesüléseink szerint ráadásul Karácsonyék belső mérései is nagyon hasonló eredményeket hoztak. Csakhogy míg a főpolgármester környezetében a tetemes előnyt egyértelműen a városvezető verhetetlenségének bizonyítékaként értelmezik, a Pulzus-mérést megrendelő LMP-ben már arról folyik a szó: Vitézy akár nyerhet is.

Ekkora különbség láttán ilyesmiről álmodozni? Meglepő lehet, de egyrészt a 16 százalék sokkal magasabb érték, mint ahova a közbeszéd Vitézyt be szokta árazni (úgy 5 százalék környékére), másrészt pedig a lényeg a tendencia. A Závecz Research által készített, szintén az LMP által rendelt korábbi kutatásban (mintavétel: november 27.-december 4.) Vitézy ugyanis még csak 9 százalékon állt. Nem egészen két hónap alatt ekkora növekedést produkálni márpedig kétségtelenül szép teljesítmény – főleg úgy, ha az ember még csak nem is főpolgármester-jelölt.

Merthogy Vitézy hivatalosan még mindig nem az. Az ismert közlekedési szakember megkeresésünkre most is csupán a kincstári szöveget közölte: még nem döntötte el, indul-e, de egyeztet emberekkel arról, volna-e lehetőség a pártpolitikai logikát meghaladva, szakpolitikai alapon tenni a városért.

A Fideszt be kell várni

Az egyeztetésekről azonban szivárognak a hírek, azok ugyanis nem csupán Vitézy és az LMP-társelnök Ungár Péter között folynak: bár fizetett stábot egyelőre nem szerződtettek főpolgármesteri kampányhoz, Vitézy az LMP több politikusával is beszélt már az indulásáról, egykori munkatársaival, holdudvarával pedig folyamatos a gondolkodás a lehetséges programról és a szükséges kampányteendőkről. A kampányt persze Vitézy gyakorlatilag már el is indította az elmúlt hónapokban: a Budapest-bérlet és a MÁV ügyében Lázár Jánossal akaszkodott össze a nyilvánosságban, a járatritkítások ügyében pedig Karácsony Gergelynek rongyolt neki. Sikerrel: az LMP rendelte friss Pulzus-kutatás szerint a budapestiek 70 százaléka hallott is a járatritkításokról, 57 százalékuk pedig ellenezte azokat. Karácsony a hétvégén végül arra kérte a BKK-t: állítsák vissza a korábbi menetrendet. Vitézy persze nem feltétlenül „kampányol” még: sosem mulasztja el hangsúlyozni, hogy amikor ilyen tervek felvetődtek, mindig felszólalt ellenük – Demszky Gábor idején csakúgy, mint 2016-ban, Tarlós István főpolgármestersége alatt.

Az egykori főpolgármester bár nem tervez újra elindulni most, azért rendesen megkavarta az állóvizet.

Tarlós István köztudottan rossz viszonyt ápolt Vitézyvel abban az időszakban, amikor együtt dolgoztak, majd menesztette is őt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetői székéből 2014 végén. Aligha a jóindulat jele volt tehát, amikor január elején bedobta a köztudatba: Vitézy lehetne a Fidesz és az LMP közös jelöltje. Ilyen felkérés a kormánypárt részéről tudtunkkal nem érkezett Vitézyhez, az LMP pedig rögtön leszögezte, hogy nem indítanának a Fidesszel közösen jelöltet, a volt főpolgármester megszólalásának mégis lett hatása.

hirdetés

Éppen az általa megszellőztetett pletyka ugyanis az egyik oka annak, hogy Vitézy egyelőre „nem döntötte el”, pontosabban: nem jelentette be indulási szándékát. A közlekedési szakember legszűkebb környezetéből a Válasz Online legalábbis úgy értesült: a bejelentés csak azután esedékes, hogy a Fidesz már megnevezte a saját jelöltjét.

„Képzeljük el: Dávid most bejelenti az indulását, aztán a Fidesz kéretlenül közli, hogy mégsem indít saját jelöltet, inkább Dávidot támogatják ők is. Bár nem nagy az esélye, hogy a Fidesz ilyet húzna, a lehetőségét is el kell kerülni, hogy ezt megtehesse a kormánypárt” – vázolja érdeklődésünkre a hátteret Vitézy egyik közeli munkatársa.

Összefideszezés

Ahhoz persze nem kell nagy jóstehetség, hogy előre vetítsük: a Karácsony vezette fővárosi erők így is, úgy is megpróbálják majd összefideszezni Vitézyt – főleg, hogy ez már el is kezdődött. A főpolgármester pártja, a Párbeszéd a járatritkítási vitára válaszul csupán egy képet posztolt. Fotót, amelyen Vitézy Orbán Ráhellel látható. (A szelfit egyébként Risztov Éva egykori úszóbajnok készítette a Sziget fesztiválon, csak éppen őt levágták róla a párbeszédesek. Orbán Viktor lánya akkoriban a Szigeten dolgozott-gyakornokoskodott, s gyakorlatilag rákéredzkedett a képre). Vitézy egyébként nem volt ott például Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén – ellentétben Ungár Péterrel – de összefideszezése azért nem annyira bonyolult: vezető pozícióit BKK-vezérségétől kezdve múzeumigazgatóságáig, államtitkári posztjáig egytől egyig a kormánypártnak köszönhette, s családi hátterével is könnyű froclizni: távoli, nem vérrokoni kapcsolat fűzi a miniszterelnökhöz (Vitézy Dávid féltestvére, Vitézy Zsófia Orbán Viktor unokatestvére), édesanyja, Hankiss Ágnes pedig fideszes európai parlamenti képviselő volt. Az is igaz ugyanakkor, hogy ő maga sosem nyilvánult meg pártpolitikai kérdésekben, közlekedésszakmai elképzeléseit pedig ezeknek olyannyira nem rendelte alá, hogy vezetői székéből Fidesz által támogatott vagy épp kőfideszes főnökei (Tarlós István, Lázár János) rendre kipenderítették. Tény az is: nehezebben hihető, hogy Vitézy a Fidesz jelöltje, ha van a kormánypártnak sajátja, mint akkor, ha nincs.    

Már csak ezért is megéri Vitézynek kivárnia a Fidesz-jelöltet indulásának bejelentésével. Amire tehát akár egy hónapot is várni kell még: Orbán Viktor december végén tavaszra, legkésőbb márciusra ígérte a Fidesz főpolgármester-jelöltjét. A kormánypártban, el kell ismernünk, nagy az őszinteség: ők nem csak úgy tesznek, mintha még nem született volna döntés. Nem, a Fidesznek tényleg lövése nincs még, kivel vág majd neki a kampánynak.

Féltucat név is forgott a köztudatban az elmúlt hónapokban – nem véletlen például, hogy az LMP november végén még Szentkirályi Alexandrára méretett, a friss Pulzus-kutatásban azonban már Sára Botondra. Egy Fidesz-közeli közvélemény-kutató értesüléseink szerint még a napokban is végzett telefonos mérést, s a kérdés mellett, hogy az egyszeri polgár kit tart alkalmas főpolgármester-jelöltnek, Sára Botond és Szentkirályi Alexandra mellett Bús Balázs, Wintermantel Zsolt valamint az űrkutatásért felelős miniszteri biztos Ferencz Orsolya neve is szerepelt (ő a tavaly novemberi Fidesz-kongresszuson Orbán Viktor jobbján foglalhatott helyet – a lehetséges főpolgármester-jelöltségével kapcsolatban az első pletykák akkor röppentek fel). A kétharmados kormánypárt tehát egyelőre képtelen letenni a garast. Nem csoda: fentiek egyikének ismertsége és támogatottsága sem kecsegtet Karácsony Gergely legyőzésének lehetőségével.  

Minthogy Vitézy az általunk megismert belső mérésekben nagyjából ott van most, ahol „az ismeretlen fideszes jelölt”, egyelőre ő sem tűnik a jelenlegi főpolgármester veszedelmes ellenfelének – sőt, még az sem látszik tisztán, hogy az LMP tényleg biztosan jól jár az indításával. Elvileg logikus lenne, hogy az ismert listavezető felhúzza az őt jelölő pártot is: 1990-től 2010-ig gyakran adódott ilyen helyzet, az SZDSZ például többször sokkal jobban szerepelt a fővárosi választásokon, mint ami a párt mért népszerűségéből következett volna – köszönhetően a listavezető Demszky Gábornak.

Csakhogy több belső mérésből is az látszik, hogy Vitézy sokkal inkább amortizálja a fideszes tábort mint a (Karácsony Gergely szavaival élve) „köztársaságpárti koalíciót”.

A november végi-december eleji Závecz-kutatás szerint például a fideszesek 13 százaléka hajlandó lenne Vitézyre voksolni, a DK-soknál ez az arány viszont csupán 3 százalék volt. Június 9-én márpedig külön szavazólapot kap majd a polgár a főpolgármester-jelöltekről, megint másikat pedig a pártlistákról (hogy a helyi testületi, polgármesteri, EP-választási ívekről most ne is szóljunk). A fideszes szavazó gond nélkül szavazhat tehát Vitézy főpolgármesterségére, egyúttal viszont a kedvenc pártja logóját viselő listára – azaz tényleg kérdés, át tudja-e emelni az LMP-t a városháza küszöbén.

A Fidesz még bekavarhat

Szerettük volna megtudni minderről Ungár Péter véleményét is, aki azonban korainak nevezte, hogy a birtokunkba jutott kutatásokat kommentálja – vagy akár Vitézy biztos (az LMP mellett egy vagy több civil szervezet által is támogatott) indulásáról szerzett értesülésünket. A zöldpárt társelnöke annyit azonban elárult: az LMP nem lesz kerékkötője annak, hogy a kerületekben mindenhol egy jelölt mérkőzzön meg a Fidesz polgármester-aspiránsával. Minthogy ugyanis ők saját főpolgármester-jelöltet terveznek indítani, ezzel kipipálják a listaállítás feltételeit, nem kell tehát három kerületben saját jelöltet állítaniuk. Ez a szabály viszont, egyelőre úgy fest, a Momentumra vonatkozni fog – már ha a párt eddigi megszólalásaihoz híven saját főpolgármester-jelöltet nem indít, viszont külön listán méretné meg magát. Ez valóban ronthatja a Fidesz-ellenes erők esélyeit – amint arra Karácsony is igyekezett felhívni a figyelmet másfél hete kelt nyílt levelében.  

Tovább bonyolítja a képet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) várható mozgása is: értesüléseink szerint a kutyák viccpártjellegüket végképp levetkőzve mind az EP-választásokra, mind a fővárosira komoly listával és listavezetővel készülnek – utóbbi élére tudomásunk szerint Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester neve is komolyan szóba került.

A következő közgyűlési többség tehát valószínűleg nagyon furcsa koalíciókötésekkel lesz csak biztosítható – ám a mostani számokból nagyon úgy fest, hogy Karácsony Gergely mögé kell majd összerakni azt is. Persze ez csupán pillanatfelvétel az állapotokról 2024 januárjának végén. Bár most Vitézy indulása szinte biztosnak látszik, akár még meg is gondolhatja magát, azt pedig nem sejthetjük, mit hoz majd, ha a Fidesz megnevezi jelöltjét és iszonyatos erőforrások felhasználásával kezd kampányolni mellette tavasztól.


Nyitókép: Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az EU-tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján Prágában 2022. október 21-én (fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Fidesz#fővárosi kampány#Karácsony Gergely#LMP#Momentum#Pulzus-kutatás#Sára Botond#Ungár Péter#Vitézy Dávid