„Nemcsak az ember, a búza és a lepke is kapitalista” – Szabó László tőzsdeguru-bivalytenyésztő a Zöld Válaszban – Válasz Online
 

„Nemcsak az ember, a búza és a lepke is kapitalista” – Szabó László tőzsdeguru-bivalytenyésztő a Zöld Válaszban

Zöld Válasz
| 2024.01.08. | Podcast

„Harminc éve foglalkozom gazdasággal, globális makroökonómiával, és amikor elkezdtem állatokat tenyészteni, rájöttem, hogy a gazdaság és a természetközeli mezőgazdaság törvényei szinte ugyanazok” – mondja a Zöld Válasz című podcastsorozatunkban Szabó László. Aki nemcsak tőzsdeguru, a HOLD Alapkezelő társalapítója, hanem bivalytenyésztő Zalából, a regeneratív gazdálkodás szószólója. Kérdez (és néha vitatkozik): Litkai Gergely.

A Zöld Válasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Különleges beszélgetés a mostani. Szabó László a Pogátsa Zoltánnal készült adás után kereste meg Litkai Gergelyt, hogy megfogalmazná a kapitalizmusellenes zöld gondolat kritikáját. Merthogy szerinte a nemcsak az ember képes kapitalista módra viselkedni és működni, hanem a természet is.

Szabó László kifejti a véleményét a vegyszeres mezőgazdaság alternatívájáról is: „Mítosz, hogy a regeneratív gazdálkodásból nem lehetne etetni az emberiséget. Globális szinten ugyanis elképesztő mezőgazdasági túltermelés van. Olyannyira, hogy ipari célra hasznosítunk nagy mennyiségű terményt. Simán el tudnánk látni a Földön élő 8 milliárd embert a regeneratív gazdálkodás terményeivel is. Persze akkor nem fog kukorica jutni a bioetanolra, ebben biztosak lehetünk.”

A beszélgetésben szereplő művek és néhány ajánlott olvasmány:


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Zöld Válasz