Elfoglalták az oroszok a földig rombolt Marjinkát – helyzetkép a 649. napon – Válasz Online
 

Elfoglalták az oroszok a földig rombolt Marjinkát – helyzetkép a 649. napon

OSW
| 2023.12.06. | OSW

A tél ellenére az oroszok nem álltak le az offenzívával, és mostanra szinte teljesen elfoglalták a háború kezdete óta folyamatosan támadott Marjinkát. A frontváros a harcokban romhalmazzá vált. Erősödtek az orosz pozíciók Avdijivka és Bahmut körzetében is. Az ukrán titkosszolgálat Orbán ukránellenességére hivatkozva megtiltotta Porosenko volt elnök találkozóját a magyar kormányfővel, mivel ez indoklásuk szerint orosz célokat szolgálhatott volna. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 649. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző:  Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A front helyzete december 4-én, a piros négyzetek orosz, a sárgák ukrán támadásokat jeleznek (forrás: @pouletvolant3)

Részletes helyzetkép:

December elején az orosz erők Marjinka délnyugati részéről kiszorították a védőket. A város azon nagyobb része, melyben az eddigi harcokban teljesen megsemmisült, jelenleg az agresszor ellenőrzése alatt található. Az ukránok pusztán a település északnyugati külterületén tartják magukat, az általuk ellenőrzött terület becsült nagysága az összterület tíz százaléka. A betolakodók a többi irányban sem állították le a támadásokat; egyes támadások során erőik többszáz méter és egy kilométer közötti távolságot haladnak előre. Az elmúlt napokban Kreminnától északnyugatra, Terni [Терни] és Jampolivka [Ямполівка] irányában, illetve Bahmuttól nyugatra jegyeztek fel újabb előrehaladást, Bahmutnál a védőket a város délnyugati elővárosaiból Ivanivszke [Іванівське] irányába szorítva vissza. Avdijivkától északra az orosz erők Sztepovét [Степове] átkarolva terjesztették ki a vasútvonaltól nyugatra fekvő, általuk ellenőrzött területet. December 1-jén Szjevernét [Сєверне] átkarolva a várostól nyugatra található megerődített ukrán vonal egy részén is átkeltek, s ezzel nyugat felől Avdijivka egyik megerősített kerületéhez, az ún. 9. kerülethez közelednek [ford. kieg.: itt található a városi kórház is].

Avdijivkától északra az oroszok Sztepove átkarolásával haladtak előre, egyre szorosabb gyűrűbe fogva az erődített várost (forrás: @pouletvolant3)

Kupjanszktól északkeletre Szinkivka [Синьківка] vált közvetlen összecsapások terepévé, de a védők nem engedték, hogy az oroszok a település északi részén beássák magukat. A Dnyeper balpartján fekvő Krinki központi részéből az ukránok kiverését célzó újabb orosz kísérletek is eredménytelenek voltak. A védőknek még mindig a folyón keresztül kell erősítést átdobniuk, illetve ilyen módon kell hatékonyan ellentámadniuk is. Azzal összefüggésben, hogy az Orihivtől délre, Zaporizzsja megyében tevékenykedő ukrán erők egy részének más irányokba történő átcsoportosítását figyelték meg, a megszállók december 4-én a Robotine és a Verbove között elterülő térségben támadást indíthattak, de eddig jelentős előnyt nem értek el. Az ukrán Vezérkar közleménye szerint a nehéz időjárási körülmények ellenére az ellenség jelentősen nem csökkentette a rohamok gyakoriságát: a fő irányokban végrehajtott műveletek száma a napi húszas szinten maradt.

Bahmuttól délre és keletre az oroszok olyan állásokat foglalta el, amelyekből a nyár folyamán verte ki őket az ukrán ellentámadás, de ezek nagysága jelentéktelen (forrás: @pouletvolant3)

A december 5-ére virradó éjjel az oroszok kamikázedrónokkal egy Lemberg megyei infrastrukturális létesítményt, illetve a Hmelnickij megyében fekvő sztarokosztyantinivi repteret támadták (utóbbi az elmúlt két napban is a Shahed–136/131-es „mopedek” célpontja volt).

Rövidítés

Az oroszok Harkiv és Odessza megyékben a helyi infrastrukturális létesítményeket támadták, az ukrán Légierő-
parancsnokság az elmúlt napokban indított több mint hatvan „moped” közel hetven százalékának lelövéséről számolt be.

*

Az ukrán Légierő-parancsnokság arra mutatott rá, hogy az oroszok ismét változtattak a „mopedek” bevetésének taktikáján: az eszközök a célpont elleni csapást megelőzően csoportosan köröznek az ország különböző térségei felett (december 4-én ez kilenc régiót jelentett), ezzel a légvédelem összezavarására törekedve.

Az oroszok a háború kezdete óta próbálták elfoglalni Marjinkát, az ukrán védők a rommá lőtt városnak már csak a tíz százalékát ellenőrzik (forrás: @pouletvolant3)

Az agresszor rakétatámadásai a front hátára korlátozódtak. December 5-én az ottani infrastruktúrát elpusztítva négy eszköz csapódhatott a Donyeck megyei Szelidovébe [Селидове] (az ukrán Légierő-parancsnokság arról számolt be, hogy az ellenség a december 5-i támadások során összesen hat, Sz–300-as rendszerekből indított rakétát vetett be). Egy nappal korábban az oroszok rakétákkal kétszer is támadták Krivij Rihet és a város környékét, december 3-án a Donyeck megyében található Novoekonimicsnét [Новоекономічне], december 2-án pedig Dnyipro városának külterületét (itt erős robbanás következett be). Az ukrán Vezérkar szerint december 1-je és 4-e között a megszállók összesen tizennégy, különböző típusba tartozó rakétát vetettek be.

December 5-én orosz források újabb, a Krím illetve a Rosztovi oblaszty ellen végrehajtott tömeges ukrán dróntámadásról számoltak be. Az éj folyamán az ukránok 35 UAV-t vethettek be, kora reggel pedig újabb hatot. Az oroszok nyilatkozata szerint az összes eszközt lelőtték, azonban reggel a Rosztovi oblaszyban, Taganrogban robbanás történt. December 4-én az ukrán erők – legnagyobb valószínűség szerint ugyanúgy drónok bevetésével – a megszállt Luhanszkban üzemanyagbázist támadtak; műholdképeken az egyik tárolóban keletkezett tűz volt látható.

December 4-én a The Times beszámolt arról: Nagy-Britannia Ukrajnának a legkorszerűbb eszközök közé tartozó, Martlet típusú, könnyű, többfeladatú irányított rakétát adott át; ezeket a brit hadsereg 2021-ben állította hadrendbe, és a Shahed drónok elleni harcban vethetik be őket. London hivatalosan nem erősítette meg az ebbe a típusba tartozó fegyver átadását. Ugyanaznap Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette: a partnerekkel kötött védelmi megállapodásokat életbe léptetik, s ugyanúgy megkezdik az Ukrajna által legyártott fegyverek és katonai felszerelés mennyiségének növelését, példaként a 155 mm-es „Bohdana” [2С22 Богдана] önjáró löveget hozta, mely gyártása havi hat darabra emelkedhet. (Az eszköz előállítása kis tételekben ez év tavaszán kezdődött, a szlovák védelmi iparra támaszkodva.) Rumen Radev bolgár köztársasági elnök megvétózta azt a törvényt, mely többek között a bolgár belügyminisztérium szolgálatából kivont BTR–60-as páncélozott szállítójárművek Ukrajnának történő átadásáról szóló kétoldalú megállapodást szentesítette – döntését azzal indokolta, hogy az ország biztonsági igényeiről hiányzik egy objektív értékelés. Nikolaj Denkov miniszterelnök az elnöki vétó visszautasítását jelentette be.

December 3-án a PAP lengyel állami hírügynökség kiegészítette azon kijevi információkat, melyek szerint Lengyelország tizennyolc Krab önjáró löveget adott át Ukrajnának, s további 56-ot készítenek fel átadásra. Legnagyobb valószínűség szerint régi adatok publikálására került sor, Kijev szerint ugyanis még 2022-ben 70 Krab érkezett Ukrajnába; a megtámadott országnak átadott önjáró lövegek teljes száma (habár ezt nem hozták nyilvánosságra) meghaladta az eredeti megrendelésben szereplő számot. Az Oryx portál jelentései szerint az eddigi harcokban 22 Krab semmisült meg, további három pedig megsérült. Egy nappal korábban Németország közölte, hogy Kijevnek újabb tétel felszerelést adott át, ebbe négy darab HX81-es nyergesvontató a hozzájuk tartozó pótkocsikkal, nyolc teherautó, tizenöt HLR 338 mesterlövész-puska hatvanezer darab lőszerrel, illetve 3840 darab 155 mm-es tüzérségi lőszer került. Berlin 70 ukrán katona hathetes, a Patriot rendszerek használatára történő kiképzését is befejezte (a németek által felajánlott második Patriot-üteg Ukrajnába ezen a télen érkezhet meg). December 1-jén az ukrán Állami Határőr-szolgálat bejelentette: Hollandiától újabb három, moduláris „Role II” tábori kórházat vett át. Az ukrán szerv ezekből összesen tizenötöt kapott (ebből tíz volt a régebbi, „Role I” verzió).

December 1-jén Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, mely a fegyveres erők létszámát több mint 169 ezer fővel emeli. Az orosz hadseregben szolgáló katonák összlétszáma meghaladja az 1,32 millió főt.

December 4-én az Ukrajinszka Pravda arról számolt be, hogy Lloyd Austin Pentagon-főnök novemberi látogatása során az ukrán katonai hatóságok bemutatták neki a szükséges tüzérségi lőszermennyiségre vonatkozó becslést – ez tizenhétmillió darabra (sic!) rúg. A megszállt területek felszabadításának költségeit a Vezérkar 350–400 milliárd dollárra becsülte.

December 1-jén az ukrán Határőr-szolgálat megakadályozta, hogy a Lengyelországba és az Egyesült Államokba tartó Petro Porosenko volt elnök átlépje a határt. Az ukrán parlament házelnöke jóváhagyta az utat, azonban helyettese ezt érvénytelenítette azután, hogy az SzBU által összeállított bizalmas információt kapott. December 2-án az SzBU közleményt adott ki: a hozzájárulás visszavonásának oka az volt, hogy meg kellett akadályozni Porosenko találkozását Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Az SzBU rámutatott: vizsgálni kell a politikusok külföldi útjainak indokoltságát, s figyelmeztetett, hogy dezinformációs–pszichológiai művelet keretében az orosz szolgálatok meg fogják próbálni az ukrán politikai elit képviselőinek külföldi kontaktjait kihasználni annak a tézisnek az erőltetésére, hogy e politikusok módot keresnek a Moszkvával folytatandó tárgyalások megkezdésére. Az ukrán elhárítás szerint a Porosenko–Orbán-találkozó Kijev számára kedvezőtlen lenne (Orbán egyértelműen ukránellenes álláspontot képvisel). December 4-én a volt elnök elismerte: szándékában állt Magyarországra utazni annak érdekében, hogy a magyar vezetést meggyőzze, gondolják meg Ukrajna jövőbeni EU-tagságát. Az ország elhagyásának megtiltásáról zóló döntésről elmondta: az „értelmetlen, alaptalan, s nemcsak az ellenzéket, hanem az ukrán demokráciát is lejáratja”.

December 4-én az ukrán katonai hírszerzés (HUR) sajtószóvivője, Andrij Juszov arra figyelmeztetett: a közelmúltban az orosz különleges szolgálatok – felismerve, hogy az oroszbarát narratíva promotálása nem hoz eredményt – megpróbálják átvenni a véleményvezérek (elemzők, bloggerek, olyan kommentátorok, akik a közösségi médiában a fronthelyzettel kapcsolatos csalódottságuknak adnak hangot) feletti ellenőrzést. Az oroszok, ukrán patriótáknak kiadva magukat, arra törekednek, hogy az ukrán hatóságokkal szembeni kritikát fokozzák.

December 1-jén Rusztem Umjerov védelmi miniszter bemutatta Anatolij Kazmircsukot, az Ukrán Fegyveres Erők Egészségügyi Szolgálatának új parancsnokát. A pozícióban bekövetkezett személyi változást a „szovjet” szemlélet a katonai egészségügyi szolgálat irányításából történő kigyomlálásának szükségességével indokolta. Kazmircsuk katonaorvos, 2012-től a kijevi Legfőbb Katonai Kórházklinikát irányítja. Az ukrán kormány ugyancsak december 1-jén nevezte ki Ukrajna Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálatának új vezetőjét. Jurij Mironenkóra, egy közgazdasági végzettséggel rendelkező, az üzleti életben tevékenykedő vállalkozóra esett a választás, aki 2016-tól kezdve a gazdasági reformokat támogató Társadalmi–Gazdasági Kutatóintézet (ISED) igazgatótanácsának a vezetője. A pozícióba való kinevezése előtt közvetlenül a Zaporizzsja megyében működő csapásmérő drónokat működtető század parancsnoka volt, korábban pedig Kijev védelmében a területvédő erők soraiban vett részt. Elődjét, Jurij Scsiholt november vége előtt számítógépes eszközök beszerzésére szánt hatvankétmillió hrivnya (kb. 1,7 millió dollár) elsikkasztásával vádolták meg.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: a romhalmazzá vált Marjinka egy légifelvételen (fotó: t.me/ermaka2022)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna