Túlélési útmutató az emberiségnek – Válasz Online
 

Túlélési útmutató az emberiségnek

Zöld Válasz
| 2023.12.04. | Podcast

A legtöbb médium felületein leginkább az apokaliptikus víziók jelennek meg, ha a bolygó jövőjéről van szó, a megoldási javaslatok pedig senki által nem olvasott szakfolyóiratok hasábjain árválkodnak. Litkai Gergely a Zöld Válasz friss adásában ezen kíván változatni, s egy viszonylag friss tanulmánykötetet beszél végig Gébert Judit ökölólgiai közgazdásszal, filozófussal.

A Zöld Válasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

1972-ben készült az első átfogó számítógépes háttérrel támogatott modell a Föld erőforrásairól és a várható ökológiai hatásokról: A növekedés határai rendkívül pesszimista jövőképet vetített előre. 2100-ig konkrétan civilizációs összeomlást jósolt olyan trendek alapján, amilyen az iparosodás, a népességnövekedés mértéke, a véges erőforrások kimerülése. 2002-ben felülvizsgálták a tanulmányt, megnézték, mi valósult meg belőle. Az eredmény nem lett vidámabb: a trendek 21 éve azt mutatták, hogy a tanulmány eredeti szerzőinek igazuk volt, s az út, amelyen járunk, az összeomlás felé vezet. Húsz évvel később, tavaly jelent meg az Earth for All: A Survival Guide for Humanity tanulmánykötet, amely ezt a matematikai modellezést viszi tovább, csak ebben már konkrét javaslatok is vannak, hogy mit kellene tenni a katasztrófa elkerülése érdekében.

De akkor hogy is állunk pontosan? Bizonyos ügyekben meglepő módon egészen jól. Az ózon kimerülése vagy az óceánok savasodása például idetartozik – ezekben az ügyekben nincs olyan nagy baj. Minden másban viszont nagyon rosszul áll a bolygó, pontosabban az emberiség. Már ha azt vesszük optimálisnak, ahogy az elmúlt néhány száz évben élt az emberiség.

S hogy mi az a transzformatív közgazdaságtan, amely az Earth for All-kötetben megjelenik? Hogyan szüntetné meg a szegénységet egyúttal megmentve létfeltételeinket? Le lehet váltani a GDP dominanciáját? Részletek az adásban.


A műsorban hivatkozott oldalak:


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Earth for All#Zöld Válasz