„Minden és mindenki hibás” – N. Rózsa Erzsébet Izrael és a Hamász békelehetőségeiről – Válasz Online
 

„Minden és mindenki hibás” – N. Rózsa Erzsébet Izrael és a Hamász békelehetőségeiről

Borbás Barna
| 2023.11.30. | Podcast

A Hamász nyilvánvalóan nem győzheti le Izraelt, viszont Benjámín Netanjáhú is teljesíthetetlen célt tűzött ki a terrorszervezet elpusztításával – mondja podcastunkban N. Rózsa Erzsébet. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet tudományos tanácsadója szerint a palesztinpárti tüntetések nemcsak Európában, de az arab országokban is belbiztonsági kihívást jelentenek: Jordánia és Egyiptom is a rendezésben, a mielőbbi fegyvernyugvásban lenne érdekelt.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Amikor ezt az adást rögzítjük, még tart a humanitárius szünet vagy tűzszünet Izrael és a Hamász háborújában. Volt, van ennek bármi jelentősége egy tartós tűzszünet, netán béke szempontjából?

Mindenképpen. Most először engedtek el egyszerre sok túszt. Eddig ez nem volt jellemző. […] A humanitárius tűzszünet nemcsak azt jelenti, hogy abbahagyták a lövöldözést, hanem azt is, hogy valamilyen módon, ha nyilván nagyon minimálisan is, de biztosítva van valamiféle segélyszállítmányozás a körbezárt gázai övezetbe.

A Hamász célja Izrael megsemmisítése, Izrael célja a Hamász megsemmisítése. Előbbi nyilván nem sikerülhet – utóbbi igen?

Úgy gondolom, hogy ezt nem lehet megcsinálni. […] Szokás mondani, hogy a Hamász olyan, mint a Vörös Brigádok szélsőbaloldali olasz terrorista csoport volt. De ez így nem igaz. A Hamász katonai szárnyára nyugodtan mondhatjuk, hogy terrorcselekményeket hajt végre, vagyis módszertanában terrorista. Ugyanakkor a Hamász kórházakat üzemeltet, közigazgatást szervezet, adót szed. Ezeket valakinek működtetnie kell továbbra is.

Ki a felelős a Közel-Kelet állapotáért?

Minden és mindenki hibás. […] Az arab országok is hibásak, amelyek időről-időre napirendre teszik a békét, legutóbb a szaúdi béketerv formájában, amikor az összes arab ország plusz a palesztinok megállapodtak abban, hogy ha Izrael visszavonul az 1967-es tűzszüneti vonalak mögé, akkor cserébe minden arab állam elismeri Izraelt. […] Az a probléma, hogy az izraeli belpolitikai helyzetben nincs olyan kormány vagy miniszterelnök, aki ezt el tudná fogadni. […] A nemzetközi közösség felelőssége is nagy. Ne felejtsük el, hogy Palesztina mandátumterületért – tehát a Jordán folyó és a Földközi-tenger közé eső területért, ahol a két államnak meg kéne valósulnia – az első világháború után a Népszövetség égisze alatt létrehozott mandátumrendszer keretében a britek voltak a felelősek. […] A legutóbbi palesztin-izraeli háborús helyzet azzal kezdődött, hogy kelet-Jeruzsálemben izraeli telepesek kidobtak az utcára a lakásaikból palesztin családokat. Az izraeli rendőrség pedig ott állt, és végignézte. […] Az arab érdek elvileg az lenne, hogy a helyzet nyugvópontra jusson, meg legyen oldva a palesztinok ügye, bármilyen módon – de nem tudják megoldani. Végig lehet nézni az elmúlt 80 évet, nagyjából mióta az ENSZ megalakult. Hányszor futottak neki ennek az arab országok? És nem sikerült.

Nagyon sok rendezési kísérlet történt már az elmúlt évtizedekben, úgy tűnik, már mindent megpróbáltak, mégsem működött. Mi lehet akkor a kiút?

A kétállami megoldást azért még nem próbálták ki. Az lehet a megoldás. […] De sajnos jelenleg nem látok egyetlen egy olyan forgatókönyvet sem, ami reális és megnyugtató, mindkét oldal számára elfogadható lenne.

Európa nyugati részén olykor elvadult Izrael-ellenes tüntetések vannak. Meddig fokozódhat a helyzet az utcákon?

Egyetértek azzal, hogy az európai országok számára ez komoly belbiztonsági kihívás, de továbbmegyek: az arab országok számára is komoly kihívás! A 2020-as Ábrahám-megállapodások keretében négy arab ország egyezett meg Izrael állammal egymás elismeréséről és a kapcsolatok felvételéről. […] És most náluk is belpolitikai kihívás, hogy milliós tömegek kimennek tüntetni Izrael-ellenes jelszavakkal. Vagy ott van például az az Egyiptom, amely tíz éve az arab tavaszban rendszeres, sokmilliós tüntetések helyszíne volt: ők sem szeretnének ilyeneket látni. Mára majdnem az összes arab ország tudja: Izrael ott volt, ott van, meg tudja magát védeni.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Gáza#Gázai övezet#Hamász#Izrael#Közel-Kelet