Megkezdődött a harmadik háborús tél – helyzetkép a 635. napon – Válasz Online
 

Megkezdődött a harmadik háborús tél – helyzetkép a 635. napon

OSW
| 2023.11.22. | OSW

Az egész fronton beállt a tél, vannak területek, ahol máris húsz centi hó hullott. Az időjárás rosszra fordulása nemcsak logisztikai nehézségeket okoz mindkét félnek, hanem a katonák életkörülményeit is tovább rontja. Ebben a helyzetben a harcoló felek már csak korlátozott katonai célokat tűzhetnek ki: az oroszok Avdijivka körülzárását, az ukránok a Dnyeperrel párhuzamos út elvágását. Közben Zelenszkij elnök figyelmeztette a katonákat, hogy ne avatkozzanak a politikába, ami a népszerű Zaluzsnij főparancsnoknak szóló figyelmeztetés lehet. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 635. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Jakub Ber, Piotr Żochowski, Jacek Tarociński. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A front november 20-án, a piros négyzetek orosz, a sárgák ukrán támadásokat jeleznek (forrás: @pouletvolant3)

Részletes helyzetkép:

A leghevesebb harcok színtere Avdijivka környéke volt, ahol az oroszok következetesen törekednek arra, hogy a védekező ukrán csapatösszevonás hátába kerüljenek. Támadásaik az ukránok északi szárnyára, a kokszgyárat Sztepove falu romjaival összekötő vasútvonal mentére koncentrálódtak, azonban jelentős sikert nem eredményeztek, az ukrán 47. gépesített dandár pedig itt sikeres ellentámadást hajtott végre. Az oroszok a várostól keletre, a „Jaszinuvata 2” [станція Ясинувата 2] pályaudvar közelében, az ipari negyedben többszáz métert haladtak előre, ennek köszönhetően Avdijivka alatt leküzdötték a 2014-es demarkációs vonalon fekvő utolsó, eddig el nem foglalt megerősített szakaszt.

Avdijivkától északra az oroszok a vasútvonal mentén végig támadnak, de jelentősebb eredményt nem értek el (forrás: @pouletvolant3)

A városért folyó harc összekapcsolódik mindkét fél azon törekvésével, hogy a szomszédos frontszakaszokról az ellenfél erőket és erőforrásokat vonjon el. Orosz közösségimédia-források szerint ukrán egységek Pivdennétől [Південне] keletre, Horlivka irányában támadtak, ezzel átkelve a 2014-es demarkációs vonalon. Az oroszok Marjinkában és térségében jelentéktelen előrehaladást jegyeztek fel.

Az avdijivkai front leglényegesebb szakaszának térképe (forrás: @pouletvolant3)

A Dnyeper folyó alsó szakaszán harcok folynak; itt az ukrán tengerészgyalogság a Krinkiben kialakított hídfőállást fenntartja. A Pojma [Пойма] és Piscsanivka [Піщанівка] térségében hasonló hídfőállások kialakítására tett kísérlet eddig nem vezetett sikerre. Ebben a térségben az ukránok tüzérségi- és drónfölénnyel bírnak, s ennek köszönhetően a számbeli fölényben lévő orosz erők ellentámadásait visszaverték. Az oroszok ezt a hátrányt irányított légibombák, illletve TOS–1A „Buratino” rendszerekből kilőtt termobarikus fegyverek intenzív bevetésével próbálják kiegyenlíteni (egy ilyen kilövőt egy pár nappal ezelőtt Krinki környékén megsemmisítettek).

Pivdennétől keletre az ukránok indítottak támadást; inkább csak szimbolikus jelentőségű, hogy itt átlépték a 2014-es demarkációs vonalat (forrás: @pouletvolant3)

Az agresszor hadserege Bahmuttól délre átvette a kezdeményezést, s Kliscsijivka környékén több állásból kiszorította az ukránokat, a falu fölé tornyosuló, kulcsfontosságú dombok azonban végig a védők kezében maradtak. Az oroszok Bahmuttól északra, a Hromove–Bohdanivka szakaszon is nyomást helyeztek az ukrán állásokra, azonban eddig nagyobb sikert nem értek el.

A november 17-éről 18-ára virradó éjjel az oroszok Ukrajnát 38 Shahed-136/131 drónnal támadták, ezekből az ukrán Légierő-parancsnokság 29 lelövését jelentette be. A támadások célpontjai Kijev, illetve Kijev, Hmelnickij és Odessza megyék voltak; az utóbbi említett területen az energetikai infrastruktúra sérült meg, emiatt kétezer háztartásban átmenetileg megszűnt az áramszolgáltatás. A Közép-Ukrajna ellen indított támadások a következő éjjel is folytak, az ukrán légvédelem húsz drón közül tizenöt lelövését jelentette. A november 20-áról 21-ére virradó éjjel az oroszok tíz drónt (ezek egy része a Volinyi megyében fekvő Kovel [Ковель] térségét is elérte) és egy Iszkander–K rakétát vetettek be; a célpontot pusztán egy drón érte el. Donyeck megyében az agresszor földi célpontok támadására négy Sz–300-as rakétát indított; a Donyeck megyei Ügyészség közleménye szerint az egyik a szelidovei [Селидове] kórházba csapódott, egy embert megölve és nyolcat megsebesítve.

November 20-án Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere Christopher Cavoli tábornokkal közösen tett látogatást Kijevben, s ott Volodimir Zelenszkij elnökkel és Rusztem Umjerov védelmi miniszterrel találkozott. Austin szerint az ukrán fél által jelenleg folytatott műveletekről, illetve rövid- és középhosszútávú katonai műveleti célokról beszéltek, valamint azt is bejelentették, hogy még ezen a héten megtartják az Ukrajnát katonailag támogató Kontaktcsoport 17. találkozóját.

Ugyanaznap a Pentagon egy százmillió dollár értékű katonai támogatási csomag részleteit hozta nyilvánosságra; ez teljes mértékben az amerikai hadsereg raktáraiból származhat. A csomag tartalma: egy darab HIMARS-indítóállomás a hozzá tartozó lőszerrel, a Stinger hordozható légvédelmi rakétarendszerhez tartozó rakéták, 105 mm-es és 155 mm-es tüzérségi lőszerek, TOW és Javelin irányított páncéltörő rakéták, AT–4 gránátvetők, több mint hárommillió darab lőszer kézifegyverekhez, utászok által használandó robbanóanyag, téli felszerelés, illetve pótalkatrészek.

November 21-én a brit The Sun-nak adott válaszában Zelenszkij elnök azt állította, hogy Oroszország lépéseket tesz annak érdekében, hogy őt pozíciójából még az év vége előtt eltávolítsa. Ismét rámutatott, hogy a Kremlben „Majdan 3” kódnév alatt készítettek elő olyan destabilizációs műveleti terveket, melyek „minden eszköz bevetésével” akarnak hatalomváltást előidézni Ukrajnában. Zelenszkij a magas rendfokozatú katonákat arra figyelmeztette: ne avatkozzanak bele a politikába, ez ugyanis a nemzeti egységet fenyegeti. Az elnök kiemelte: „amennyiben a katonák ügy döntenek, részt vesznek a politikában, ehhez joguk van, de akkor nem szabad a harci tevékenység folytatásával foglalkozniuk”.

November 19-én Zelenszkij elnök Tetjana Osztascsenkót [Тетяна Миколаївна Остащенко] felmentette az Ukrán Fegyveres Erők Egészségügyi Szolgálatának vezető pozíciójából. Helyét Anatolij Kazmircsuk [Анатолій Петрович Казмірчук], a kijevi Legfőbb Katonai Kórházklinika korábbi vezetője vette át. A személycserét indokolva Umjerov védelmi miniszter arra mutatott rá: eljött az ideje annak, hogy a katonák számra biztosított egészségügyi támogatáson gyorsan javítsanak, köztük a magas minőségű gyógyszerészeti termékek és egészségügyi felszerelés leszállításának biztosításán.

November 20-án az ukrán kormány felmentette Jurij Scsiholt, Ukrajna Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálatának vezetőjét, illetve digitális fejlesztésért felelős helyettesét, Viktor Zsorát. Röviddel a felmentés után a Nemzeti Korrupcióelleni Hivatal bejelentette, hogy a két tisztviselőt 62 millió hrivnya (kb. 1,7 millió dollár) elsikkasztásával gyanúsítják, ezen összeget a védett adatok nyilvántartásának felállításához szükséges számítástechnikai felszerelés megvásárlására szántak.

November 18-án az állami Hadifoglyokért felelős Koordinációs Stáb sajtófőnöke, Petro Jacenko elmondta: az orosz fél „befagyasztotta” a fogságba esett katonák kicserélésére irányuló tárgyalásokat. A legutolsó ilyen műveletre augusztusban került sor, ekkor Ukrajnába 22 katona tért vissza. Jacenko hozzátette: az oroszok olyan látszatot akarnak kelteni, mintha a foglyok cseréje az ukrán fél akaratának hiánya miatt állt volna le, mivel az oroszok abban bíznak, a késlekedés haragot vált ki a hadifoglyok családtagjaiból.

November 18-án Jurij Dzsihir ukrán védelmiminiszter-helyettes bejelentette: szükséges, hogy a fronton harcoló személyek számára a harci pótlék kifizetésének jogosságát felülvizsgálják. A katonák panaszait az váltja ki, hogy manipulálják ezen pótlék megítélését, gyakran olyan személyek kapták meg, akik vagy sporadikusan tartózkodnak a harci tevékenységek által érintett sávban, vagy a hátországban szolgálnak.

November 20-án az ukrán védelmi tárca a második olyan szerződést írta alá külsős céggel, mely megkezdheti a hadseregbe történő toborzást. A Work.ua vállalat saját szolgáltatásait ingyenesen fogja biztosítani. Natalija Kalmikova védelmiminiszter-helyettes arra mutatott rá, hogy a jelenlegi helyzetben a fegyveres erőknek polgári specialistákra (sofőrökre, szerelőkre, hegesztőkre, építőipari munkásokra) van szüksége.

November 20-án az ukrán védelmi tárca sajtószolgálata hozzátette: az ez év októberi állapot szerint az ukrán Fegyveres Erőkben több mint 62 ezer nő szolgál – közülük 43479-en katonaként –, több mint hétezren pedig tiszti rendfokozattal rendelkeznek. A közleményben kiemelték: az ukrán hadseregben semmifajta korlátozás nincs a női állomány által végezhető szolgálattal kapcsolatban, ez minden pozícióra, köztük a harcoló beosztásokra is érvényes.

November 18-án a Reuters közölte, hogy a libériai zászló alatt hajózó, Odessza megye Pivdenne [Південне] kikötőjéből búzát szállító „Georgia S” teherhajó aknára futás után megsérült.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Ukrán katonák egy német Leopard tank mellett Liman közelében a fronton (fotó: Anatolii Stepanov / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna