Itt generációk múlva lehet csak béke – Seres László az izraeli-palesztin háborúról – Válasz Online
 

Itt generációk múlva lehet csak béke – Seres László az izraeli-palesztin háborúról

Borbás Barna
| 2023.10.26. | Podcast

Van olyan, hogy egy konfliktusnak egyszerűen nincsen megoldása. A Közel-Keleten most ez a helyzet – mondja podcastunkban Seres László. A külpolitikai újságíró, publicista szerint erkölcstelen összemosni az október 7-i Hamász-terrortámadásban és az izraeli válaszcsapásokban meghalt civileket, a nyugati egyetemi- és médiafősodor pedig öngyilkos álláspontot képvisel, amikor Izraelt hibáztatja a történetekért. Műsorvezető: Ablonczy Bálint, Borbás Barna.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Mi a jelentősége az október 7-i Hamász-támadásnak?

Hogyha elfogadjuk, hogy itt embereket izraeliségük és zsidóságuk miatt öltek halálra, égettek el elevenen, akkor mostantól nem állnak azok a magyarázatok, amelyek az egész témát katonapolitikai, logisztikai mezőben helyezték. Itt valami teljesen másról van szó. Október 7. nem egyszerűen Izrael a 9/11-e. Ez fordulópont, mégpedig a Nyugat számára is.

Szokás mondani, hogy a háborúskodásnak a kétállami megoldás – vagyis, hogy legyen Izrael mellett egy önálló palesztin állam – vethet véget. Így van?

Ez kezdettől fogva napirenden van, egészen onnantól, hogy az ENSZ 1947-ben két állam megalapítása mellett döntött. És ebből csak az egyik fél élt azzal, hogy megalapítja a saját államát, az arabok nem akarták megalapítani a palesztin államot. Egy nappal Izrael megalakulása után arab hadseregek özönlötték el Izraelt, és megkezdődött a támadás a zsidó állam felszámolásáért. 1948 óta számtalanszor merült fel izraeli részről a két állam, és ez egy nagyon komoly opció volt, bal- és jobboldali vezetőktől egyaránt, hogy „területet békéért”, vagyis hogy engedjenek a palesztin állami követeléseknek. […] Jelenleg a palesztinok 99 százaléka Mahmúd Abbász uralma alatt él, tehát, ha úgy tetszik, van egy palesztin állam. De a katonai kontrollt biztos, hogy nem lehet átadni nekik. Izrael önmagát számolná fel ezzel. […] Még több generáció, amíg ennek eljön az ideje. Nyilvánvalóan előbb-utóbb valamilyen módon szerintem is lesz országa a palesztinoknak, fogalmam sincs, hogy milyen keretek között, milyen formában, de ennek jelenleg nulla előfeltétele látszik.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Gáza#Izrael#Palesztina