„Ez a tatárjárás módszere” – Ablonczy és Magyari Hamász-terrorról és közép-európai változásokról – Válasz Online
 

„Ez a tatárjárás módszere” – Ablonczy és Magyari Hamász-terrorról és közép-európai változásokról

Vörös Szabolcs
| 2023.10.12. | Podcast

Újra jelentkezik szerkesztőségi podcast-triónk. Legutóbbi ilyen adásunk óta elakadni látszik az ukrán ellentámadás, villámháborút vívott Hegyi-Karabahért Azerbajdzsán és Örményország, választott Szlovákia, választani fog Lengyelország, és példátlan terrortámadásba torkollott az izraeli–palesztin viszály. A HetiVálaszban utóbbi három témáról – okokról, következményekről, magyar szempontokról – beszélget Ablonczy Bálint, Magyari Péter és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

A Hamász izraeli terrortámadásáról

Magyari Péter: „A középkor és a XXI. század technológiája együtt járt a szombati Hamász-féle támadásban: Toyota terepjárókon felfegyverkezve »belovagoltak« településekre, és akit láttak, lekaszaboltak, akit meg tudtak, elvittek túsznak – ez a tatárjárás módszere –, közben meg az egészet a TikTokon közvetítik. Pont az volt a célja a Hamásznak, hogy ezzel elrettentsenek mindenkit. Ami Izraelben megy a közösségi oldalakon, az nagyon-nagyon kemény és sokkoló. Az, hogy ez ilyen módon volt felépítve, nyilvánvalóan arra utal, hogy ez nem egy spontán túlkapás, hanem ez maga volt a terv. Valami egészen durvát akar csinálni a Hamász, valami olyat, ami példátlan még a közel-keleti erőszakspirál ismeretében is.”

Ablonczy Bálint: „Van egy nagyon komoly taktikai szintű ok: az izraeli hírszerzés és a katonaság egyszerűen elaludt, a politikai döntéshozók nem figyeltek. Meg volt egy stratégiai ok: a Hamász kihasználta azt a megosztottságot, mély politikai ellentétet, amely nemcsak az izraeli társadalmat, hanem a hadsereget, a politikát és a biztonsági szerveket is átjárta.”

Robert Fico választási győzelmének pozitív magyar kormánypárti fogadtatásáról

Magyari Péter: „Ennek a legfontosabb magyarázata az, hogy akármennyire is érvelünk a nemzetek feletti Európai Unió ellen kormányzati szinten itt Magyarországon, ez nem más, mint az európai föderális logika győzelme. Ugyanis annak tapsol a magyar kormánypárti oldal, hogy az EU-s tanácsüléseken egy velük szövetséges politikát vivő kormány jutott hatalomra. Vagyis a nemzeti ügyet felülírta a nemzetek feletti Európán belüli politikai ügy. És ez bármilyen furán és abszurdan is hangzik, de azt mutatja, hogy az Orbán-kormánynak tulajdonképpen az európai térben való – és ilyen értelemben a nemzetek felett álló – politizálás fontosabb, mint a nemzeti politizálás.”

Az Orbán–Fico-szövetség esélyeiről

Ablonczy Bálint: „Mindig lesznek olyan verbális morzsák, amibe bele lehet kapaszkodni, amit Budapesten fel lehet mutatni, hogy lám-lám, Fico velünk van. De azt gondolom, hogy a kulcspontokon nem fogja követni a magyar utat, tehát nem fog kialakulni blokkoló tengely, mert neki a nemzeti érdekei más irányba mutatnak.”

Magyari Péter: „Fico nyilvánvalóan azt fogja nézni, hogy Szlovákiának mit tud kikaparni a közös európai uniós költségvetésből, és nem azt, hogy ez egyébként a magyar érdekeket hogyan érinti. Amennyiben Szlovákia egy olyan helyzetbe kerülne, mint Magyarország – vagy most éppen még Lengyelország –, hogy felmerülhetnek jogállamisági alapon büntetések, akkor együtt fog küzdeni ezzel a csapattal. Ha meg nem érzi magát ilyen veszélyben, akkor valószínűleg megy majd a mainstreammel előre, hiszen azért az nem merül fel, hogy az 5 milliós Szlovákia fogja meghatározni az európai uniós politika fősodrát.”

Egy esetleges hétvégi lengyel ellenzéki választási győzelem következményeiről

Ablonczy Bálint: „Donald Tuskéknál tényleg mélyen átélt a magyar kormánnyal szembeni utálat, miközben 2010-ben Orbán Viktor első külföldi útja a lengyel miniszterelnökhöz vezetett – akit Donald Tusknak hívtak. Innen romlott el úgy a viszony, hogy amikor Tusk állt az Európai Néppárt élén, már gyakorlatilag publicisztikai hógolyóval dobálták egymást, pro és kontra elképesztő indulatok voltak mindkét oldalon. Identitáskérdés lett ez Tusknak is: ő tényleg élet-halál harcot vív a PiS-szel és a PiS vele, számára a PiS meg a magyar kormány az egy. Ezért ahhoz, hogy változást tudjon elérni és a saját ideológiai-politikai arcélét megerősítse, nem tehet [Magyarország kérdésében] 180 fokos fordulatot, amennyiben kormányra kerül.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Donald Tusk#Hamász#Izrael#Lengyelország#Robert Fico#Szlovákia