A krumpli sem teremhet majd meg Magyarországon – elképesztő klímahatások várhatók – Válasz Online
 

A krumpli sem teremhet majd meg Magyarországon – elképesztő klímahatások várhatók

Zöld Válasz
| 2023.10.09. | Podcast

Hőhullámos napokon többen halnak meg, márpedig a klímaváltozás hatására egyre több a hőhullámos nap. És ez csupán egyetlen veszély a rengetegből, amely ránk leselkedik, ha nem teljesítjük legalább azt, amit célként kitűztünk magunk elé. De teljesítjük? Erről beszélget Litkai Gergely Huszár Andrással, a Green Policy Center vezetőjével és az ország első klímaalkalmazkodási jelentésének szerkesztőjével.

A Zöld Válasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Megszületett Magyarország első klímaalkalmazkodási jelentése, Litkai Gergely ezért Huszár Andrással, a Green Policy Center vezetőjével, a jelentés szerkesztőjével beszélget a Zöld Válasz friss adásában. S hogy mire jó egy ilyen jelentés? Arra, hogy nyomon kövessük, mi teljesül a hangzatos célokból, amelyeket az ország évekkel ezelőtt megfogalmazott. Tükör tehát, nem megoldási javaslatok gyűjteménye, s bizonyos szempontokból igen riasztó.

hirdetés

Még ha csodával határos módon a párizsi klímacélok teljesülnének, akkor is alkalmazkodni kell az elkerülhetetlen folyamatokhoz. Alkalmazkodunk persze már ma is, például mivel nyaranta nagyon meleg van, légkondicionálunk – hűvösebb is van belül, de nem tettünk sokat, hiszen a meleg kimegy, ráadásul az energiát a hűtéshez üvegházhatású gázok kibocsátásával nyertük. Ez meg például hozzájárul a villámárvizek kialakulásához és irdatlan mezőgazdasági károkhoz.

Leltár a magyar klímavállalások állásáról.

A műsorban hivatkozott dokumentumok:


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#klímaalkalmazkodás#klímaváltozás