Meghalt Sólyom László – de örök iránytű marad – Válasz Online
 

Meghalt Sólyom László – de örök iránytű marad

Stumpf András
| 2023.10.08. | nekrológ

Kicsiny, induló szerkesztőségünk iránti bizalma sokat jelentett akkor is és sokat jelent ma is. Felelősséget, többek között: hogy rászolgáljunk erre a bizalomra, amíg csak létezünk. Hogy ne hagyjuk veszni egy szabadságon és jogbiztonságon alapuló ország és nemzet polgári eszményét. Hogy mindig ott legyen bennünk mottóként Sólyom László híres mondata: „A tisztesség hosszú távon megéri.” Nekrológ.

hirdetes

Gyásznap a mai. Az egész ország számára annak kellene lennie, hiszen ma meghalt Sólyom László – aki ennek a köztársaságnak a legjobb, legbecsülendőbb, legnagyobb tartással bíró elnöke volt az ország rendszerváltás utáni történetében. Noha egy volt államfőt minden magyar saját halottjának tekinthet és senki sem sajátíthatja ki őt, a Válasz-közösséget különösen fájdalmasan érinti ez a halálhír.

Sólyom László személye igazodási pont volt számunkra már a 2000-es évek első felében is, amikor a Védegylet egyik vezetője volt – már akkor olyan életutat maga mögött tudva, amilyennel kevesek büszkélkedhetnek: rendszerellenes, Duna Kör- és Nyilvánosság Klub-béli tevékenység a nyolcvanas, az Alkotmánybíróság első elnökének posztja a kilencvenes években… Köztársasági elnöki tevékenysége alatt 2005 és 2010 között pedig Sólyom László megmutatta, milyen egy autonóm elnök, aki komolyan veszi alkotmányos kötelezettségeit. Heti Válasz-korunkban éppen ezért Sólyom for president! címmel írtunk vezércikket, amikor 2010 tavaszán elterjedt, hogy az akkor friss választási győztes Fidesz nem kívánja meghosszabbítani az államfő megbízatását.

Így írtunk akkor:

„Nem jó, de érdemes belegondolni, mi lett volna Magyarországgal, ha öt éve nem Sólyom nyeri az elnökválasztást. Ki emelte volna föl szavát a köztársaság nevében az őszödi beszédben bűnöket bevalló, majd a rendőrség kezét népére emelő Gyurcsánnyal szemben? Ki terelte volna vissza hisztériát mellőzve a Fideszt a Parlamentbe? Ki járt volna kanosszát a határon túli magyaroknál, felejtendő a 2004. decemberi népszavazást? Ki jelezte volna az Egyesült Államok elnökének, hogy vízumtörvénye sértő? Ki irányította volna a figyelmet politikai háborúskodás közepette is a zöld gondolat fontosságára? És ki utasította volna hitelesen vissza a szélsőségek hangját? Sólyom mindezt megtette. És mást is. Autonóm módon, az Alkotmányra figyelemmel, nem mások hálójában vergődve.”

Fenti soraink falra hányt borsónak bizonyultak, sőt kiverték a biztosítékot Fidesz-berkekben. A kétharmados kormánypártnak nem volt szüksége autonóm, az alkotmányjoghoz értő elnökre, aki aggályait fejezhette volna ki mondjuk az egypárti alkotmányozás folyamatával kapcsolatban. Érdemes belegondolni pedig abba is, mi lett volna Magyarországgal, ha legalább egy valós ellensúlya van a kétharmadnak a 2010-es évek első felében. Persze azt, hogy pontosan miként alakultak volna közös ügyeink, nem tudhatjuk. Azt azonban igen, hogy a gyenge köztársasági elnöki jogkörök ellenére is legalább részben másképp: máskülönben a kormánypárt nem ragaszkodott volna annyira ahhoz, hogy Sólyom László ne kapjon még egy ciklust.

Számunkra azonban ezután is ő maradt az Elnök Úr – Sólyom László saját teljesítménye, tudása és tartása miatt volt tekintély, nem a pozíció miatt, amelyet mások számára megszavaztak, majd elvettek tőle. 2010 után az egyetlen stabil viszonyítási pont volt abban a politikai közegben, amelyben szélkakas pártvezérek néhány év leforgása alatt képesek 180 fokos fordulatokra akár az ország jövőjét, helyét, identitását meghatározó legfontosabb kérdésekben is.

Különös boldogság és büszkeség volt tehát számunkra, amikor 2018 decemberében Sólyom László látatlanban is köszöntőt írt a Válasz Online indulására. Kicsiny, induló szerkesztőségünk iránti bizalma sokat jelentett akkor is és sokat jelent ma is. Felelősséget, többek között: hogy rászolgáljunk erre a bizalomra, amíg csak létezünk. Hogy ne hagyjuk veszni egy szabadságon és jogbiztonságon alapuló ország és nemzet polgári eszményét. Hogy mindig ott legyen bennünk mottóként Sólyom László híres mondata: „A tisztesség hosszú távon megéri.”

Ha evilági pályáját ma, 81 év után befejezte is – Sólyom László örök iránytű marad nekünk.

Köszönjük, Elnök Úr!


Nyitókép: Sebestyén László

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Sólyom László