Harmadszor is legyőztük Rácznét – pedig a DK és Schiffer a „pokolra” is elment érte – Válasz Online
 

Harmadszor is legyőztük Rácznét – pedig a DK és Schiffer a „pokolra” is elment érte

Bódis András
| 2023.09.20. | sztori

Immár a teljes hazai bírósági szervezetrendszert megdolgoztatta Ráczné Földi Judit DK-s parlamenti képviselő, hogy tisztára mossa magát saját offshore-ügyében. Miután a Fővárosi Törvényszék, majd idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is a botrányt kirobbantó Válasz Online-nak adott igazat, Gyurcsány Ferenc pártja jelezte: politikusukért a „pokolra” is elmennek – ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy Schiffer András védőügyvéd felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő a Kúriánál. Nem kellett volna. Ma ugyanis a legfőbb bírósági fórum öttagú tanácsa hatályában fenntartotta a jogerős ítéletet.

hirdetes

Nyolc hónapja jeleztük: a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Válasz Online megalapozottan írta a 2021-es ellenzéki előválasztásról szóló cikkeiben, hogy Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja hazudott, amikor az általa aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta offshore-cégét. Gyurcsány Ferenc pártja ezt követően is a székesfehérvári jelöltként próbálkozó politikust védte velünk szemben, sőt – a „meghosszabbítjuk Bicskéig”-mentalitás jegyében – parlamenti képviselői mandátumhoz juttatta (melyet a pártelnök egy hosszúra nyúlt öleléssel pecsételt meg). A Demokratikus Koalíció elnöksége nevében Barkóczi Balázs közölte: a „pokolra” is elmennek Földi Juditért, mert becsületes.

Ezt követően lapunk nyilvánosságra hozta a jogerős ítéletet, abban bízva, hogy ezzel végleg lezárhatjuk az ügyet. Csakhogy a „pokolra” vonulás a gyakorlatban azt jelentette, hogy Ráczné ügyvédje, Schiffer András áprilisban felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő a Kúriánál, azt kérve, hogy a legfőbb bírói testület helyezze hatályon kívül a szerinte jogszabálysértő másodfokú ítéletet. A Kúria öttagú tanácsa azonban a mai tárgyaláson úgy határozott: hatályában fenntartja az – érdemben helyes – jogerős döntést.

Annak idején is megírtuk, most újra kénytelenek vagyunk leszögezni: egy ügyvéd bárkinek dolgozhat, eredendően semmi probléma nincs tehát azzal, hogy Schiffer András bizonyos esetekben a DK képviseletére szegődik. Ám ő mégiscsak az a közíró, véleményvezér, aki heti szinten ostorozza az úgynevezett globalokrata álbaloldalt. Schiffer ráadásul – már LMP-sként is – gyakran beszélt az offshore-lovagok „kiseprűzésének” szükségességéről, így nyilvánvalónak tűnt, hogy ügyvédi megbízásokért, jogászi hírnévért, szakmai kihívásnak álcázva sem adja el magát a láthatatlan vagyonok és cégstruktúrák haszonélvezőinek. S bár nem közös a fészkünk Schifferével, mégiscsak rendszeresen közöltük publicisztikáit, nagyinterjúkban értekezhetett nálunk, sőt kollégáink az általa is fémjelzett Karátson Gábor Kör alkalmain szívesen moderátorkodtak – tehát aprócska közünk azért volt egymáshoz. Ráadásul a Válasz Online közösségi finanszírozásból működik; kínosan ügyelünk arra, hogy semmilyen „nemzetek fölötti” pénzügyi alapnál ne kelljen forrásért kilincselnünk – nem gondoltuk tehát, hogy Schiffer András a Demokratikus Koalíció politikai érdeke mentén próbálja egymillió forint sérelemdíjjal megrövidíteni a mikroadományozók által töltögetett kasszánkat.

Őszintén reméljük, hogy a Fővárosi Törvényszék, a Fővárosi Ítélőtábla, majd most a Kúria döntése után végre a DK és Schiffer András is elfogadja, hogy nem érdemes – forgalommal szemben – a „pokolra” menni, és végre tényleg lezárhatjuk ezt a kínkeserves történetet.  


Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Demokratikus Koalíció#Kúria#Ráczné Földi Judit#Schiffer András