„Szó sincs arról, hogy Rákosi Mátyás kell” – Pogátsa Zoltán a kapitalizmus alternatívájáról – Válasz Online
 

„Szó sincs arról, hogy Rákosi Mátyás kell” – Pogátsa Zoltán a kapitalizmus alternatívájáról

Zöld Válasz
| 2023.07.10. | Podcast

Mit lehet tenni rendszerszinten a fenntarthatatlanság ellen? Mi a nemnövekedés? Kivitelezhető-e? Egy szinte fenntarthatatlan hosszúságú, három és fél órás adásban vesézi ki ezeket Litkai Gergely három egymást követő vendéggel. Pogátsa Zoltán közgazdász, a Soproni Egyetem docense a kapitalizmusról, Antal Miklós, az ELTE humánökológia tanszékének munkatársa az új közgazdaságtan esélyeiről, Köves Alexandra, a Corvinus Egyetem docense pedig a túlfogyasztásról és arról beszél, hogyan néz ki egy valóban fenntartható vállalat. Podcast.

A Zöld Válasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Idén augusztus 2-ára esik a globális túlfogyasztás napja, Magyarországon ez azonban már május 30-án bekövetkezett. S hogy mi ez a nap? Ez a jelöli az évnek azt a pontját, amikor az ökológiai lábnyomunk meghaladja a biokapacitásunkat – azaz a bolygó megújulási képességét. Mintha egy teljesen feltöltött telefont naponta 15 százalékkal merítenénk, ám éjszaka csak 10 százaléknyit tudnánk bele tölteni – idézi a National Geographic-ot Litkai Gergely a Zöld Válasz e havi adásának elején, hozzátéve: hazánk biokapacitása 2,6 globális hektár/fő, míg ökológiai lábnyomunk 3,8 globális hektár/fő.

De mi okozza az égbekiáltó fenntarthatatlanságot?

Ennek megfejtéséhez a Zöld Válasz e havi adásának első vendégeként Pogátsa Zoltán igyekszik rendet rakni a kapitalizmusról alkotott elképzelések között. Szerinte tévedés, hogy a kapitalizmus a magántulajdont és a piacot jelenti – ezek ugyanis megvoltak már a kapitalizmus előtt is. Abban különbözik ez a rendszer a korábbiaktól, hogy növekedésre van kódolva: csak az marad talpon, aki növekszik, a nagyhalnak meg kell ennie a kishalat. Pogátsa szerint tehát nem az emberek lettek mára kapzsibbak, immorálisabbak, mint a korábbi nemzedékek képviselői, hanem a rendszerbe kódolt növekedési elv okozza a fenntarthatatlanságot és a természet elpusztítását.

Ezért állítja: tévedés, hogy a kapitalizmusnak ne lenne alternatívája, hiszen szerinte az nem az emberi pszichéből, az emberi önzésből következik. Ráadásul – fogalmaz – csak 400-500 éves képződmény. Mielőtt megijednénk: Pogátsa szerint sem a szovjet típusú rendszer a kapitalizmus alternatívája. „Szó sincs arról, hogy holnaptól Rákosi Mátyás kell.”

S hogy mi kell akkor holnaptól? Mikorra fogy el az időnk, amikor még cselekedhetünk? Ezt járja körül Litkai Gergely vendégeivel a Zöld Válasz legújabb epizódjában.

Néhány javasolt olvasnivaló a mostani, maratoni adáshoz:

Jó olvasást és kitartó hallgatást!


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Antal Miklós#fenntarthatóság#Köves Alexandra#Nemnövekedés#Pogátsa Zoltán