A Rétvári-kör 8,7 milliárdot hasított ki az államból – itt a KDNP–ciszterci-sztori folytatása – Válasz Online
 

A Rétvári-kör 8,7 milliárdot hasított ki az államból – itt a KDNP–ciszterci-sztori folytatása

Bódis András
| 2023.06.21. | sztori

Ha a Vatikán nem kezdett volna vizsgálódni a zirci apátságnál, talán soha nem derül ki, mennyire összeépült a ciszterci vezetés Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes holdudvarával. Nem állítjuk, hogy a szerzetesi hátterű Familiare Társadalomszervező Központ volt a KDNP-s politikus „zsebe”, azt viszont igen, hogy az egyházi entitást nagyon is evilági célokra használták. A „cég” szerves része lett annak az alapítványi-egyesületi hálózatnak, amely az elmúlt években legalább 8,7 milliárd forintnyi pénzt/vagyonelemet – például hét értékes ingatlant – húzott le az államról. Tényfeltárásunk második része.

hirdetes

A Zirci Ciszterci Apátság vezetőinek felfüggesztéséről szóló cikkünk első felvonását azzal zártuk, hogy a Róma által kezdeményezett pénzügyi átvilágítás elérheti a nagypolitikai szférát, sőt „mérföldkő lehet az állam és az egyház széjjelebb választása ügyében”. És máris történt valami. Részletes írásbeli kérdéssorunkkal még két hete, június 6-án kerestük meg az érintetteket, köztük a szerzetesi főnökség és Rétvári Bence közös bizalmasát, a nyitóképünkön szereplő Drabos Erik Kasszián ügyvédet. Azt értettük, hogy a korábbi ciszterci elöljáró őt bízta meg a belső egyházi jogi személyként (rendi vállalkozásként) jegyzett Familiare Társadalomszervező Központ igazgatásával – azt viszont nagyon nem, hogy miért az apátság épületében lelt székhelyre az ugyancsak milliárdokat forgató, szintén Drabos által menedzselt Magyar Vezetőképző Alapítvány, amely viszont teljesen privát érdekeltség. 

Hivatalos választ ugyan nem kaptunk az ügyvédtől, ám első írásunk után a bírósági civil nyilvántartásban is megjelent, hogy június 8-i dátummal – tehát két nappal kérdéseink elküldése után – kiköltöztették Zircről a vezetőképzőt; az új bázis az a budai, Aga utcai ingatlan lett, amelyet két éve ingyen biztosított a kormány a magánalapítványnak. Ezzel tehát fizikailag máris széjjelebb választódott az egyház és az állam (pontosabban: a költségvetési forrásokból gyarapodó Rétvári-kör). 

Mindez persze nem igazi mérföldkő, legfeljebb „mérföldkavics”, ám jelzi, hogy a mélyben máris elindult valami. Olyannyira elindult, hogy váratlanul olvasóink is megtáltosodtak. Noha Rétvári Bence és Drabos Erik kapcsolatának eredetéről és jellegéről keveset tudtunk, a „nép” mára küldött nekünk régi fotókat a két fél közös családi nyaralásáról (a személyiségi jogokra tekintettel ezeket nem közöljük), továbbá több tanúnk van arra, hogy az ügyvéd bejáratos a miniszterhelyettes hivatali helyiségeibe. Másképpen: van egy jogász, aki egyszerre része a KDNP-s politikus belső bizalmi körének, elöljárója több hozzá köthető szervezetnek, és közben a nagy múltú római katolikus szerzetesrend ügyeit is intézi egy ocist.hu végű emailcímről.

Szó sincs tehát arról, hogy az alábbiakban citált esetek össze nem tartozó személyek és tények önkényes „egymásra vetítéséből” születtek. Inkább az a helyzet, hogy

a kormányzati pénzosztó csapat és a forrásfelhasználó hálózat kvázi egy tulajdonosi körként működik – néha talán nemes célokat szolgálva, de régebbi keresztény civilszervezeteket is megdöbbentő államipénz-leszívási képességgel.

Ahogy már múltkor is írtuk: háttérbeszélgetéseink egyik fájdalmas tapasztalata, hogy a mit sem sejtő ciszterci alsópapság letörten figyeli, várja a vatikáni vizsgálat friss fejleményeit – s ugyanez igaz azokra az alapítványi munkatársakra, akikben csak mostanában tudatosul, hogy nem egy alulról építkező keresztény mozgalomhoz, hanem egy felülről „etetett” KDNP-s holdinghoz csatlakoztak. 

Egy hete megígértük: azt, hogy a Rétvári–Drabos-univerzumban összemosódott egyházi és világi hátterű érdekeltségek hány milliárd közforintot és EU-pénzt szívtak magukba az elmúlt években, illetve miként környékezték meg például a valós társadalmi bázissal rendelkező Rákóczi Szövetséget és Magyar Cserkészszövetséget, külön cikkben mutatjuk be. Ennek jött el az ideje. Alább itt egy gyors „seregszemle”, majd a szöveg végén egy pontos pénzügyi kimutatás azon szervezetekről, amelyek ugyan eltérő név alatt futnak, de nagyon hasonló módszerrel hasítottak ki százmilliókat, milliárdokat az államból. Az adatokból látható, hogy a pénz jellemzően Rétvári Bence minisztériuma környékéről (vagy feljebbről) indul, majd – akár alapítványok által alapított alapítványok alapítványait megjárva – megérkezik például a KDNP-s politikus saját váci-dunakanyari választókerületébe, ahol aztán az ő beágyazottságát hivatott szolgálni. A Rétvári-érdekkörnek stadionja ugyan még nincs, de pavilonja hamarosan lesz. Először állami pénzből megvették, majd további közel 2,8 milliárd forintnyi ajándékpénzből felújítják, puccos-esküvős rendezvény- és konferenciahelyszínné avatják az 1896-os millenniumi világkiállításra készült, Zebegénybe telepített tornyos, faszerkezetes dohánypavilont – amelyben anno egy kis dohánygyár működött

A zebegényi pavilon látványterve

Íme tehát az alapítványi hálózat egymásra épülő tagszervezetei (és az általuk 2022-ig elnyert javak értéke), melyek egyikéről-másikáról már az Átlátszó és a Magyar Narancs is írt, de a lista mára lett teljes:

– Familiare Társadalomszervező Központ (legalább 1,8 milliárd forintnyi „lehetőséget” kapott az államtól). A 2011-es alapítású szervezet a Zirci Ciszterci Apátság úgynevezett belső egyházi jogi személye. Igazgatója: Drabos Erik Kasszián, Rétvári Bence kitüntetett bizalmasaA központnak a kormány egy siófoki apartmanházat ajándékozott, ám hivatalos székhelye maradt a zirci apátság. A tényleges ügyintézés pedig egy újbudai, Bartók Béla úti társasház első emeletén zajlik – a Drabos Ügyvédi Iroda melletti lakásban.

– Magyar Vezetőképző Alapítvány (legalább 2,5 milliárdnyi állami juttatásra érdemesült). A 2020-tól aktív, diákotthont fejlesztő szervezet alapítói jogait 2021 februárjában átírták a Familiaréra – sőt Bérczi L. Bernát ciszterci apát lett a kuratórium elnöke –, négy hónappal később mégis visszamagánosították. Az alapítvány kurátora Drabos Erik Kasszián, hivatalos címe pedig napokkal ezelőttig a zirci apátság volt. Ahogy írtuk, mostanra a székhelyet áttették az államtól kapott Aga utcai ingatlanba, a tényleges iroda viszont az említett Bartók Béla úti lakásban van.

 – Kovács K. Zoltán Alapítvány (minimum 312 milliónyi közpénzből gazdálkodott). A politikai kereszténység Vasárnap.hu nevű orgánumát kiadó, 2018-tól létező szervezet ügyvédje Drabos Erik Kasszián, irányítója pedig a KDNP-s Kovács Péter (korábban: Kovács-Pifka Péter). A kurátor egykor a Familiarénak is dolgozott, miközben egyébként az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nevű kormányszerv egyik vezetője volt. Kovács ma a – Drabos ügyvédi munkájára támaszkodó – Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója. Az alapítvány székhelye a fenti Bartók Béla úti ingatlan.

– Családháló Alapítvány (legalább 563 milliónyi közforintot emésztett fel). A Bartók Béla úti irodalakást részben birtokló – illetve a Rétvári Bence választókerületében lévő zebegényi Millenniumi Pavilont is megvásárló – szervezet alapítója Drabos Erik Kasszián, hivatalos székhelye pedig a siófoki Familiare-apartmanház. A 2015 óta tartó pénzgyűjtő munka természetesen „a Bartókon” zajlik, miközben az alapítvány kurátora egy korábbi újbudai Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő.

– Szabadságvédő Alapítvány (legalább 91 milliónyi állami forráshoz jutott). A 2013 óta aktív szervezet a Bartók Béla úti ingatlan másik tulajdonosa – a székhelye is ebben a XI. kerületi lakásban van.

– Dunakanyari Védegylet Alapítvány (alsó hangon 500 milliós kormányzati kegyben részesült). Ezt az érdekeltséget az előbb említett Szabadságvédő Alapítvány hozta létre 2017-ben – kurátora pedig Rétvári Bence politikai munkatársa, Bajor Gergő. Az alapítvány egyebek mellett arról híres, hogy tavaly Vácott és Szobon is ingyen szerzett meg az államtól egy-egy értékes városi épületet, ezzel felbőszítve az érintett önkormányzatokat. Időközben a Védegylet új székhelye a váci „ajándékház” lett – a volt szobi MÁV-ingatlan tulajdoni lapján viszont még nem vezették át az alapítvány „bejövetelét”.

 – Millenniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány (már 2,77 milliárd forintnyi állami forrást kapott). A „cég” alapítója a fenti Szabadságvédő Alapítvány által létrehozott Dunakanyari Védegylet Alapítvány. A Millenniumi Pavilon 2021-ben árverésen jutott hozzá a zebegényi Kenderes szálló Dunára néző épületéhez, másrészt ez a szervezet hivatott felújítani – központi költségvetési forrásból – a Családháló Alapítvány itteni pavilonját is; az építési beruházásra vonatkozó tendert épp a napokban írták ki. A volt Hotel Kenderes a készülő rendezvénytér kiegészítő szálláshelye lesz.

– Egyéb szervezetek: Aktív Dunakanyar Alapítvány, Dunakanyar Média Alapítvány, Öko Urbana Egyesület (ezek mindösszesen legalább 206 milliós Pest megyei vagy kormányzati támogatásban részesültek). Az első, sportkomplexum-fejlesztésre szakosodott alapítványt egy olyan Fidesz–KDNP-s újbudai képviselő vezeti, aki korábban a Familiare Társadalomszervezőnek és a Kovács K. Zoltán Alapítványnak is dolgozott. A másodikat, amely a 0627.hu nevű – tehát a Vác környéki telefonos hívószámot „magában hordozó” – helyi portált működteti, a választókerülethez tartozó Letkés település polgármesterének felesége irányítja. A harmadikként említett egyesület ugyancsak kereszténydemokrata hátterű

Az alapítványok nevei mögött szereplő forintos tételeket hivatalos pénzügyi beszámolókból és egyéb adatbázisokból szedtük össze (aki a pontos számításainkra is kíváncsi, a csillag utáni részletes gyűjtésben mindent megtalál).

A lényeg, hogy eddig hét értékes ingatlant ajándékozott a kormány a Rétvári–Drabos-körnek – közvetlenül vagy a vételár biztosításával –, és ezekkel együtt mindösszesen legalább 8,7 milliárd forintnyi pénz/vagyonelem landolt a hálózatnál.

A hét ajándékingatlan helyszíne: Zebegény (pavilon és hotel), Siófok (apartmaAnház), Vác, Szob, Budapest (központi iroda és épülő diákotthon).

Emellett ugyanez az alapítványos csapat működtet több médiumot – a Rétvári-választókerület történéseiről tudósító 0627.hu portált, valamint az országos hatókörű Vasárnap.hu-t (illetve alrovatait: a Családháló.hu-t és az üldözött keresztényekkel foglalkozó S4C News-t). Drabos Erikéknek van a Dunakanyaron túlnyúló jelentőségű egyéb projektje is: a cikkünk elején említett Magyar Vezetőképző Alapítvány leendő diákotthona és szakkollégiuma az újbudai Aga utcában. Ez az elképzelés az úgynevezett Morus Vezetőképző Akadémiából nőtt ki, amelyet viszont még a ciszterci Familiare Társadalomszervező Központ „fedőszervi” közreműködésével indítottak.

Mit jelentett ez a „fedőszervi” közreműködés? A lapunk birtokában lévő háttérdokumentáció szerint az állam és a Drabos-csoport közös intézőjeként ismert Kovács(-Pifka) Péter 2017-ben próbálta úgy EU-s százmilliókhoz juttatni a Familiarét, hogy az konzorciumi társként „rácsimpaszkodik” a valós ifjúsági munkát végző Magyar Cserkészszövetségre vagy a Rákóczi Szövetségre. Utóbbi végül nem ment bele a közös „pályázásba”, a cserkészek pedig ugyan vállalták a partnerséget, de végül teljesen szeparáltan hajtották végre az úgynevezett Imre herceg-tervet – és megfelelően kommunikálták is a munkájukat. Nem úgy a Familiare, amely a maga 277 milliós Morus-vezetőképzőjét szinte visszhangtalanul bonyolította le, a kormányzat mégis annyira megszerette a belterjes káderkeltetést, hogy immár Aga utcai méretekben finanszírozza a Rétvári-kör „találmányát”.

Hiába, a lobbierő nagy úr – körülbelül ez lehetne a rezüméje Drabos Erikék szinte minden kezdeményezésének, melyeket alább a lehető legteljeskörűbben számszerűsítettünk is. S bár itt egyetlen parlamenti képviselő, a belügyminiszter-helyettes környezete szívott fel 8,7 milliárdnyi forrást (részben kampányszerű eseményekre), az Állami Számvevőszék a hozzá hasonlókat nem fenyegeti gigabüntetéssel – az 1,6 milliárdos „tiltott támogatást” felhasználó összellenzéket viszont épp igen. 

×××

A fenti alapítványi hálózat által elnyert állami pénzek és vagyontárgyak részletezése

1. Familiare Társadalomszervező Központ. Ahogy első cikkünkben már részleteztük, a Drabos Erik Kasszián által vezetett ciszterci szervezet 2012-ben kapott az államtól egy Balaton-parthoz közeli siófoki telket (Deák Ferenc sétány 41.) – kifejezetten „szociális, kulturális, oktatási és hitéleti célokra”. Ingatlanszakértőink szerint az időközben már „megfejlesztett” ingatlan eredeti értéke – mai áron – legalább 600 millió forint lenne. 2017-ben egy kormányhatározat további közel 610 milliónyi ingyenpénzt rendelt ugyanehhez az ingatlanhoz, hogy családos központ épüljön rajta (egy Rétvári-közeli KDNP-s család kivitelezésében). Ebből született meg aztán a Booking.com-on is hirdetett, azaz piaci működésű apartmanház. A Familiare egyébként rögtön az alapításakor kapott 10 milliót a kormánytól működésre, 20 milliót családi programokra, illetve még 18 milliót körülbelül ugyanerre. Aztán további siófoki fejlesztésre 6 milliót, vallási turizmusra 15 milliót, egyházi örökség megismerésének ösztönzésére 5 milliót. A Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítványtól (KKETTK) I. világháborús történetekre 2,5 milliót, egy másik zsebből – családszervezeti kampányra – 3,5 milliót, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.-től pedig 2 milliót. Ifjúsági tehetségprogramra 8 milliót, uniós finanszírozású projektekre („családi közösségek megerősítésének támogatása”, „családi szerepmodell”, drogprevenciós munka egy konzorcium tagjaként) 250 milliót. Szintén EU-s pénzből futott a Magyar Cserkészszövetség által menedzselt Imre herceg-terv, amelyre – közel 277 millió forint erejéig – a Familiare is „ráakaszkodott” az úgynevezett Morus Vezetőképző Akadémiával. Ez így mindösszesen bő 1,8 milliárd állami forint; ennyi pénznek/vagyonelemnek van nyoma internetes nyilvántartásokban. Nem tudhatjuk, ennél több is jutott-e a Drabos-féle „ciszterci” szervezetnek, hiszen a Familiare belső egyházi jogi személy, gazdálkodása tehát semennyire nem nyilvános.  

2. Magyar Vezetőképző Alapítvány. A 2021-ben néhány hónapig a Familiare „leányvállalataként” jegyzett, de aztán megint egyházfüggetlen szervezet ingyenesen és illetékmentesen kapott az államtól diákotthoni célokra egy XI. kerületi, Aga utcai kutatóintézeti központot, melynek mai értéke elérheti akár a 400 millió forintot. Aztán jutott közel 1,8 milliárd forintnyi közpénz a felújításra is (a kivitelezést pedig frissiben elnyerte Mészáros Lőrinc családjának Fejér-B.Á.L. Zrt. nevű érdekeltsége). A bírósági civil nyilvántartásban elérhető éves beszámolók szerint működési támogatásra és képzésösztönzésre további 350 millió forint közpénz „adódott” az alapítványnak. Ez mindösszesen – lefelé kerekítve – 2,5 milliárd.

3. Kovács K. Zoltán Alapítvány. A hazai kereszténydemokrácia 2008-ban elhunyt nagy öregjének nevét viselő szervezet legnagyobb donorja Rétvári Bence miniszterhelyettes előző tárcája, az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt – igaz, a bírósági felületre feltöltött pénzügyi beszámolókból lehetetlen kihámozni, hogy „csak” 211 milliót, vagy többet is kapott az alapítvány az Emmitől a keresztény könnyűzene népszerűsítésére – például a Vasárnap.hu oldalon. Ami biztos, hogy a másik állami civil kifizetőhelyről (Bethlen Gábor Alapkezelő) is elindult 33 millió a végcél felé, a Tempus Közalapítvány szűk 4 milliót közvetített ki, a Miniszterelnökség pedig közel 60 milliót továbbított az alapítványnak (utóbbi az üldözött keresztényekkel kapcsolatos kommunikáció elősegítésére ment). A KDNP pártalapítványa ugyancsak támogatta az elmúlt években a Kovács K. Zoltán Alapítványt, a mérleg alapján 4,4 millióval. Mindez összeadva legalább 312 millió forint.

4. Családháló Alapítvány. Rétvári Bence korábbi tárcája, az Emmi e szervezetet is telepumpálta olyan közvetlen pénzekkel – több év alatt összesen legalább 236 millió forinttal –, amelyek egyrészt a családok erősítését, másrészt az alapítvány Bartók Béla úti irodájának megvásárlását, harmadrészt a KDNP-s politikus váci választókerületének „megdolgozását” hivatottak szolgálni. (Minisztériumi forrásból finanszírozódott például a zebegényi dohánypavilon felvásárlása is.) Egyéb állami civil kasszákból, például a Bethlen Gábor Alapkezelőtől és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől (EMET) 153 millió ment működési költségekre, úgynevezett mesepontok kialakítására és testvércsalád-találkozókra. A Kovács K. Zoltán Alapítványt vezető Kovács Péter is jóváhagyott 128 milliót a Családhálónak, de persze nem a saját zsebéből, hanem az általa irányított Hungary Helps kormányzati ügynökség nevében – „keresztényüldözéssel kapcsolatos dokumentáció” elvégzésére az SC4 News oldalon. A Familiare társadalomszervezőnél említett Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. szintén beszállt a Családháló alapfeladatainak pénzelésébe, illetve a Bartók-iroda felújításába – összesen 18,5 millió erejéig –, sőt az MVM Paksi Atomerőmű is „leszórt” 5 milliót. A Familiare szponzorai közül a Schmidt Mária-féle KKETTK is utalt 22,8 milliót, igaz nem családi célokra, hanem a Rétvári-körzet fesztiváljaira, hangversenyeire. Ez mindösszesen 563 millió forint. 

5. Szabadságvédő Alapítvány. A szervezet egyrészt online közadatkérő felületet fejlesztett – erre ment a Bethlen Gábor Alapkezelő által folyósított 53 millió forint tetemes része. Az Emmi ezen az alapítványon keresztül is hozzájárult – 21,5 millióval – a Bartók Béla úti főhadiszállás megszerzéséhez, felújításához, valamint a Heineken beperléséhez a sörmárka ikonikus vöröscsillagja miatt. A Schmidt Mária által vezetett KKETTK a Szabadságvédő-vonalon is támogatta a Rétvári-választókerület programjait, de segített az alapítványnak a Szerencsejáték, az EMET, valamint a Fidesz pártalapítványa is – utóbbiak 8 millióval. Ez összesen 91 millió forint

6. Dunakanyari Védegylet Alapítvány. A bíróságra leadott hivatalos pénzügyi beszámolókból nem derül ki, mely szervezetek segítették az eredendően biciklis és futórendezvényekre szakosodott szervezetet, az viszont igen, hogy 118 millió forintnyi költségvetési pénz jutott a Dunakanyar – értsd: a Rétvári-körzet – sportéletére. Ami biztos, hogy a támogatók között feltűnik az állami Ipoly Erdő Zrt. is, melynek felügyelőbizottságában ott ül Drabos Erik Kasszián (legalábbis mióta Rétvári Bence a térség választókerületi elnöke). Ha a feljebb említett váci és szobi ingatlanok feltételezett értékét is a pénzügyi források mellé tesszük, a kormányzat legalább 500 millióval állt a Védegylet mellé. 

7. Millenniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány. Ahogy írtuk, itt 2,77 milliárdnál tart az államiforrás-számláló (és ki tudja, hol áll meg).  

8. Egyéb szervezetek: Aktív Dunakanyar Alapítvány, Dunakanyar Média Alapítvány, Öko Urbana Egyesület. Ahogy már jeleztük, az első szervezet új sportkomplexumot létesítene a térségben, emellett versenyeket, fesztiválokat szervez – az Emmi, Pest Megye Önkormányzata és a Bethlen Gábor Alapkezelő eddigi 127 millió forintos segítségével. A második alapítvány, vagyis a 0627.hu portál kiadója 2022 végéig majd’ 43 millió forintra érdemesült – döntően Pest megye jóvoltából. A harmadik „egyéb kategóriás” szervezet leginkább a Miniszterelnökség úgynevezett Városi Civil Alapját fejte; az elmúlt években kiutalt 36 millió forintnyi közpénz fele ebből a zsákból került ki. Itt tehát mindösszesen 206 millió forintról adtunk számot.


Nyitókép: Drabos Erik Kasszián ügyvéd és Rétvári Bence (montázs: Válasz Online)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Drabos Erik#Familiare Társadalomszervező#KDNP#Rétvári Bence#Zirci Ciszterci Apátság