Elakadt az ukrán ellentámadás, nő a feszültség Budapest és Kijev között – helyzetkép a 481. napon – Válasz Online
 

Elakadt az ukrán ellentámadás, nő a feszültség Budapest és Kijev között – helyzetkép a 481. napon

OSW
| 2023.06.20. | OSW

Az ukrán védelmi tárca nyilatkozatai megerősítik: nem hoztak eredményt a két hete tartó, az ellenség Zaporizzsja megyében és Donyeck megye nyugati részében lévő állásainak áttörésére tett sorozatos kísérletek. A szentpétervári Gazdasági Fórumra időzítve az orosz retorika bekeményedett: visszatértek a nácitlanításhoz, az orosz hírszerzés pedig már nukleáris fűtőanyagból előállított ukrán „piszkos bombára” figyelmeztet – helyzetkép a 481. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

Forrás: Nathan Ruser @Nrg8000

Zaporizzsja megyében, illetve Donyeck megye nyugati részén az ukrán erők folytatják az orosz védelem áttörésére irányuló kísérleteiket – a támadásokat Velika Novoszilkától délre, illetve Orihivtől délre és nyugatra ugyanazokban a térségekben ismétlik meg. Különösen heves, több napon át tartó összecsapások helyszíne volt az ukránok által az offenzíva első hetében elfoglalt, Orihivtől 25 km-re nyugatra fekvő Lobkovétől [Лобкове] közvetlenül délre található Pjatihatki [П’ятихатки]: a település egy napon belül akár háromszor is a másik fél kezébe kerülhetett. [Ford. kieg.: itt vetették be az ukránok a 128. hegyidandárt.]

Június 19-én Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes Pjatihatkit a tauridai irányban indított az ukrán ellentámadás kezdete óta visszafoglalt nyolcadik településként említette – mindazonáltal a források egy része szerint másnapra a helyiség újfent orosz ellenőrzés alá került. Maljar szerint két hét során az ukránok hét kilométer mélységig hatolhattak be a korábban az ellenség által megszállt terület mélyébe (Velika Novoszilkától délre), s 113 km2-t szerezhettek vissza. A tauridai irányban tevékenykedő ukrán erők szóvivője, Valerij Serseny a melitopoli, a bergyanszki és a mariupoli irányban végrehajtott ukrán előrenyomulás nagyságát naponta átlagosan 200 méterre becsülte. Június 20-án az ukrán Vezérkar szóvivője, Andrij Kovalev közölte: Melitopol és Bergyanszk irányában ukrán támadások zajlanak.

Június 19-én az ukrán védelmi tárca vezetősége, illetve az ukrán hadseregvezetés is kommentálta a műveletek lefolyását. Olekszij Reznyikov miniszter elmondta: a terep sajátosságai, illetve az aknamezők aknasűrűsége miatt nem várható az, hogy az offenzíva sebessége ugyanolyan gyors legyen, mint 2022-ben Harkiv megyében – s megjegyezte, hogy Ukrajna számára a legfőbb érték a katonák élete és egészsége; a parancsnokság a munkáját végzi, nem szabad őket siettetni.

Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes szerint meg kell érteni, hogy az ellenség nem könnyen adja magát, s kiemelte: egyelőre nem szabad a műveletek hatékonyságát pusztán kilométerekben vagy településszámban mérni – a műveletnek több feladata van, a hadsereg pedig ezeket megfelelő módon végzi el. Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán hadsereg főparancsnoka kijelentette: az ellenség heves ellenállása ellenére az ukrán katonák minden tőlük telhetőt megtesznek Ukrajna megszállt területeinek felszabadításáért, a hadművelet pedig a terv szerint halad.

A front a Sziverszkij-Donyec mentén június 18-án. Forrás: Militaryland.net

Kreminnától nyugatra és délre megnőtt a harcok intenzitása – ukrán források szerint az agresszor további erők átvezénylése után június 19-én sikertelen kísérletet hajtott itt végre a védők Zserebec és Sziverszkij-Donyec folyók felé fekvő állásainak áttörésére. Marjinkától délre (Novomihajlivka [Новомихайлівка] és Pobjeda [Побєда] térségében) az oroszok jelentéktelen mértékben javíthatták saját pozíciójukat. Avdijivka térségében, Bahmuttól nyugatra, illetve Kupjanszktól északkeletre az összecsapások intenzitása jelentősen alacsonyabb volt, mint a többi irányban – s a harcokban akár egy nagyjából egy napig tartó szünet is beállhatott. Június 18-án szünet állhatott be Vuhledar térségében is – itt hosszabb idő óta állt fenn relatív nyugalom. Az ukrán Vezérkar szerint az összecsapások összesített száma még mindig körülbelül napi negyven körül alakul.

A front az Oszkil mentén június 18-án. Forrás: Militaryland.net

Június 18-án az ukrán Vezérkar óvatos tájékoztatást adott ki négy ellenséges rakétatámadásról. Másnap ezek célpontjai Odessza, illetve Vuhledar voltak – utóbbira hat rakéta hullhatott, az ukrán Légierő-parancsnokság pedig azt jelentette: négy, Odesszára kilőtt Kalibr manőverező robotrepülőgépet lőttek le. Június 20-án hét Iszkander–M és/vagy Sz–300-as rakéta csapódhatott be Zaporizzsjában, három Shahed–136/131 kamikázedrón pedig a lembergi kritikus infrastruktúra létesítményeibe. A Légierő-parancsnokság szerint a támadásokban az agresszor összesen 35, a korábban említett típusba tartozó drónt vethetett be – ezek közül harminckettőt lelőttek (húszat Kijev környékén – itt a lehulló törmelék miatt károkról érkeztek hírek). Fentieken kívül két ellenséges rakéta csapódhatott be Avdijivkába.

A front Donyeck környékén június 18-án. Forrás: Militaryland.net

Június 16-án délután Herszon volt tömeges támadás célpontja (huszonhárman megsebesültek), a következő napokban pedig Ocsakiv (itt főleg a kikötőt támadták), valamint Nikopol (itt két, a kritikus infrastruktúrához tartozó létesítmény semmisülhetett meg). Az ukrán fél június 18-án [ford. kieg.: közel az Azovi-tengerhez] sikeres rakétatámadást hajtott végre egy orosz lőszerraktár ellen a Herszon megye megszállt részén található Henicseszk [Генічеськ] mellett fekvő Rikovében [Рикове] – legnagyobb valószínűség szerint Storm Shadow manőverező robotrepülőgép felhasználásával.

Június 16-án Pål Jonson svéd védelmi miniszter bejelentette, hogy az Ukrajnának szánt tizenkettedik, 23 millió dollár értékű katonai segélycsomag keretében olyan logisztikai központ felállítását tervezik, mely a Svédország által átadott fegyverzet javításával foglalkozik – ezt az ukrán határhoz közel tervezik létrehozni, valószínűleg Lengyelországban. A svéd kormány jóváhagyását adta arra, hogy a projektben vegyen részt legfeljebb 60 katona. A központokban 30 svéd szakember dolgozhat majd, ők az ukrán kezelőszemélyzetet is kiképezhetik; a központok felállítását pedig ősz elejére tervezik, s 2025 végéig működhetnek majd. A csomag keretében Svédország Ukrajna katonai támogatási alapjainak (a NATO-s Comprehensive Assistance Package Trust Fund és a brit International Fund for Ukraine) társfinanszírozását is tervezi, valamint ukrán pilóták a JAS 39 Gripenekre történő típuskiképzését [familiarization training]. Ugyanezen a napon a belga kormány elfogadta azt az Ukrajnának szánt, 11 millió euró értékű 15. katonai támogatási csomagot, mely tartalmazza a belga hadseregből kivont M113-as lánctalpas szállítójárműveket. Az eszközök átadására felújításukat követően kerül sor – a járművek számát nem hozták nyilvánosságra.

Június 16-án Olekszij Reznyikov védelmi miniszter bejelentette: szándéknyilatkozatot írtak alá a cseh és szlovák védelmi tárcák vezetőivel gyalogsági harcjárművek [IFV-k] közös beszerzéséről és működtetéséről. A cseh sajtó részleteket is közölt: a dokumentumot június 15-én, Brüsszelben írták alá, s azokra a svéd CV90-es IFV-kre vonatkozik, melyek megvásárlását Prága és Pozsony már korábban eldöntötte (Prága 2023 áprilisában – 246 darabról, Pozsony 2022 decemberiében 152 darabról döntött). Ukrajna állítólag azon szándékát fejezte ki, hogy akár ezer darab, ilyen típusba tartozó járművet megvásárolna.

Június 17-én a kanadai védelmi tárca bejelentette: az áprilisban bejelentett katonai támogatási csomag újabb részét adták át Ukrajnának – ebbe 6750 automata gépkarabély, 1,1 millió darab 7,62 mm-es lőszer, 250000 darab 5,56 mm-es lőszer, illetve 70000 darab mesterlövész-lőszer került. Június 19-én a dán parlament elfogadta a májusban bejelentett, Ukrajnának a 2023-2028 közötti időszakban biztosítandó, összesen 21,9 milliárd korona (3,2 milliárd dollár) értékű katonai segély átadását – ebből 7,5 milliárd koronát 2023-ban, 10,4 milliárd koronát 2024-ben, 2025 és 2028 között pedig évente egy–egy milliárd koronát biztosítanak. Ugyanezen a napon Emmanuel Macron francia elnök hivatalosan is megerősítette: Ukrajnába telepítették a SAMP/T légvédelmi rendszereket.

Keményedik az Ukrajnával szembeni háborúról szóló orosz retorika. Június 16-án a szentpétervári Gazdasági Fórum plenáris ülésén Vlagyimir Putyin arra emlékeztetett: a „különleges katonai művelet” kulcsfeladata Ukrajna nácitlanítása, Volodimir Zelenszkijt pedig a „zsidó nemzet gyalázatának” nevezte. Putyin kijelentette, hogy Oroszország az Ukrajna területén kívüli katonai bázisokat is megtámadhatja abban az esetben, ha ott pl. a háborúban bevetendő F–16-os vadászgépeket állomásoztatnának, s jelezte: ez „jelentős kockázatot jelent a NATO a fegyveres konfliktusba történő bevonódása” szempontjából. Június 17-én Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: az ukrajnai konfliktus valójában „a Moszkva és a kollektív Nyugat közötti virtuális [sic!] háború”, illetve hozzátette: a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása a konfliktus időbeli elhúzódását okozza, s „elvezet ahhoz, hogy az európai helyzet egyre feszültebbé és kiszámíthatatlanabbá válik”. Az SzVR folytatja az Ukrajna ellen indított dezinformációs műveletet – június 19-én Szergej Nariskin, az SzVR igazgatója azt állította, hogy olyan információkkal rendelkezik, melyek arra utalnak: Kijev esetlegesen tovább dolgozik egy „piszkos bomba” előállításán. Jelezte: az orosz fél olyan információ birtokába jutott, mely szerint az ukrán hatóságok döntést hoztak arról: a rivnei atomerőmű [Рівненська атомна електростанція] fűtőanyagának egy részét robbanóanyagok előállítására fordítják.

Június 16-án az ukrán SzBU újabb korrupciós vádakat mutatott be Vjacseszlav Sapovalov korábbi védelmi miniszter-helyettessel, illetve Bohdan Hmelnickij, a közbeszerzési főosztály korábbi vezetőjével szemben. A hivatalnokok téli egyenruhát és golyóálló mellényt vettek túlárazva, az ezek beszerzésére allokált források egy részét – kb. egymilliárd hrivnyát (kb. 27 millió dollárt) pedig elsikkasztották. Az SzBU emlékeztetett: mindkét vádlottat hasonló bűncselekmények elkövetésének vádjával már korábban őrizetbe vették (a hadseregnek szánt élelmiszer, illetve rossz minőségű lőszer beszerzésével összefüggésben). Az őrizetbe vetteket akár 12 év szabadságvesztés is fenyegetheti.

A Kijev–Budapest viszonyban növekszik a feszültség, ami összefügg tizenegy, magyar származású ukrán katona orosz fogságból történő elengedésével. Június 19-én az ukrán Külügyminisztérium azt állította: Magyarország megakadályozta, hogy a diplomáciai konzuli szolgálat felvegye a kapcsolatot az izoláltan tartott ukrán állampolgárokkal, a magyar hatóságokkal történő konstruktív dialógus kialakítására történő kísérleteket pedig ignorálták. Egy nappal később Dmitro Kuleba kijelentette: a szabadítási akció személyesen Orbán Viktor miniszterelnök érdeke – ő mind az országon belül, mind annak határain túl azt akarja megmutatni a magyaroknak, hogy a magyarság egyetlen védelmezője. Szijjártó Péter külügyminiszter június 20-án jelentette be, hogy Budapest nem vett részt az ukrán katonák kiszabadításában – arra „vallási szervezetek” kezdeményezésére került sor –, s hozzátette: a szabadon engedettek „ha akarják”, kapcsolatba léphetnek az ukrán hatóságokkal. [Ford. kieg.: az OSW-s elemzés közzététele után, ugyanaznap a magyar sajtóban megjelent a hír, hogy Oleh Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő szerint a Magyarországra került ukrán katonák egy részét visszaszállították Ukrajnába – ld. alábbi fotó.]

Június 19-én Daria Heraszimcsuk, az ukrán elnök gyermekjogokért felelős megbízottja közzétette: Oroszországból 373 gyermek tért vissza az országba – az ukrán hatóságok 19 499 deportált kiskorú személyes adataival rendelkeznek, s ezen adatok arra utalnak, hogy számuk sokkal magasabb lehet, s elérheti a két-háromszázezret is. Visszatérésüket az oroszok megnehezítik, mivel Moszkva a gyerekeket nem deportáltként, hanem kimenekítettként tartja számon. Heraszimcsuk rámutatott, hogy az oroszok az ukrán kiskorúakat kiválasztott családok „ideiglenes gondnoksága” alá helyezik.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Ukrán zászlót tartó kislány fut egy művésztanulók diplomaosztója közben orosz rakétacsapással lerombolt kulturális központ lerombolt épülete előtt a Harkiv megyei Derhacsi városában 2023. június 17-én.

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna