A három kérdés, amelyre még mindig várjuk a Böjte Csaba által ígért választ – Válasz Online
 

A három kérdés, amelyre még mindig várjuk a Böjte Csaba által ígért választ

A szerk.
| 2023.05.26. | A szerk

Böjte Csaba ezekkel a kérdésekkel egész életében szembesülni fog. Az ő érdeke is, hogy választ adjon rájuk. Ha a súlyos állítások valóban nem többek koholmánynál, a válaszadás ráadásul nagyon egyszerű…

hirdetes

Kedd óta folyamatosan érkeznek a kérdések szerkesztőségünkbe, hogy mikor teljesítjük ígéretünket és hozzuk nyilvánosságra Böjte Csaba válaszait az állítólagos szeretőjét érintő kérdésekben. Meg arról is, hogy pontosan milyen pótkérdéseket tettünk fel a szerzetesnek.

Röviden az előzményekről: amikor egy hete interjút készítettünk Böjte Csabával, még csak arra utalhattunk, hogy az Amerikai Népszava bizonyítékokat ígért a nő ügyében, aki hasábjaikon állítja, hogy a szerzetes szeretője volt. A hétvégén, már interjúnk megírása és egyeztetése után aztán több befotózott üzenet mellett egy telefonbeszélgetés hangfelvételének részlete is megjelent az oldalon. Noha a Válasz Online sosem turkál felnőtt emberek magánéletében, egy szerzetes pap esetében az efféle ügyek hitelességi kérdések is (amelyek a feltárt intézményi visszaélések miatt ma különös hangsúlyt kapnak), ezért vasárnap kora délután emailben újabb kérdéseket tettünk fel Böjte Csabának. Vele készült interjúnk elvileg hétfőn jelent volna meg, de úgy tartottuk korrektnek, ha hagyunk időt a három pótkérdés megválaszolására, ezért keddre csúsztattuk a megjelenést. Hétfőn késő este Böjte jelezte is: „Holnap válaszolok.” A válaszok mégsem érkeztek meg, így az interjút kedd délután megjelentettük eredeti formájában – annak jelzésével, hogy amint a helyzet változása által indokolt kérdésekre a válaszok befutnak, közöljük őket.

Hogy a helyzet kezelése részünkről az etikai szabályok teljeskörű betartásával történt, mutatja: interjúnkat Böjte Csaba is megosztotta saját Facebook-felületén.

Magukat a pótkérdéseket az írás végén található keddi megjegyzésünkben nem is hoztuk nyilvánosságra. A válaszadásra tett ígéret fényében akkor ez még nem lett volna korrekt eljárás. Szerdán további üzeneteket váltottunk hát a szerzetessel és kértük, adjon végre válaszokat, ő azonban inkább a véleményét osztotta meg velünk különböző témákban és meghívót küldött egy rendezvényére. Öt nap várakozás után belátjuk, hogy hiába várunk. Megosztjuk a kérdéseket olvasóinkkal. A nyilvánosságra került hangfelvétel fényében ugyanis ebben az ügyben ezek valós felvetések.  

Több üzenet mellett egy hangfelvétel is nyilvánosságra került, amelyen ön beszél a nővel, aki állítja: másfél évig az ön szeretője volt. Létesített szexuális kapcsolatot a felvételen hallható nővel?

A felvételt nehéz másképp értelmezni, mint hogy azon elismeri a nővel folytatott viszonyt. Folytathatja így papként, szerzetesként?

Ha nem a papi, szerzetesi esküje szerint élt vagy él, az nyilván hitelességi problémát jelent. Olyannyira, hogy az intézményi kérdésekről mondott szavait is sokan kétkedve fogadják majd. Honnan tudjuk, hogy igazat mond?

Amint kedden is írtuk: a Válasz Online nem bíróság. Nem fogjuk venni magunknak a bátorságot ahhoz, hogy egy egész életművet, egy embert mérlegre helyezzünk, és pontosan megítéljük a benne lévő jó és rossz arányát – ez egyrészt nem dolgunk, másrészt ilyen ítélet meghozatalához nincs, nem is lehet kellő információ a birtokunkban.

Kérdezni azonban dolgunk, az igazság pedig a szenvedélyünk. Folyamatosan érdeklődő olvasóinkkal nem tehetjük meg, hogy nem tájékoztatjuk őket, milyen kérdéseinkre nem válaszolt végül az interjúalany – annak ellenére sem, hogy olvasta őket és válaszokat ígért rájuk. Ez ugyanis ezen a ponton önmagában is információértékkel bír.

Böjte Csaba ezekkel a kérdésekkel egész életében szembesülni fog. Az ő érdeke is, hogy választ adjon rájuk. Ha a súlyos állítások valóban nem többek koholmánynál, a válaszadás ráadásul nagyon egyszerű. Az első kérdésre egyetlen szó: „Nem.” Amely a második kérdést részben, a harmadikat teljesen tárgytalanná is tenné. Ha a válaszok akár nekünk küldve, akár máshol végül mégis megszületnek, természetesen beszámolunk majd arról is.


Nyitókép: Válasz Online/Vörös Szabolcs

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#amerikai népszava#Böjte Csaba#katolikus egyház