Folytatódik a lapunk elleni támadássorozat – de nem bánjuk – Válasz Online
 

Folytatódik a lapunk elleni támadássorozat – de nem bánjuk

A szerk.
| 2023.05.10. | A szerk

A kormányközeli és csak nevében átlátható hátterű Transzparens Újságírásért Alapítvány néhány órája kérdéseket küldött három darab PR-cikkel kapcsolatban, amely 2020-ban jelent meg a Válasz Online-on. Az alábbi válaszokat nekik kívántuk elküldeni, de ők negyed napot sem vártak, inkább nélkülünk publikálták a maguk anyagát. Pedig sehol semmi titok, nálunk minden transzparens.

hirdetes

Ma 10:11-kor elektronikus levelet kaptunk a szerkesztőségi címre a Media1 szakportál szerint legkevésbé sem átlátható hátterű Transzparens Újságírásért Alapítványtól (TÚA). Azt kérdezték: miért állítottuk tegnapi cikkünkben, hogy „a Válasz Online ahogy eddig sem, ezután sem él nemzetközi pályázati lehetőségekkel, EU-s vagy amerikai forrásokkal”, ha egyszer 2020-ban három olyan támogatott tartalom is megjelent – ezez és ez – lapunkban, amelyet az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége finanszírozott. Azt is tudakolták, miért adtunk el felületeket olyan témákban, amelyek közéletileg is relevánsak, nem pedig csak „egyes szolgáltatások népszerűsítésére szolgálnak”. Órákat sem bírtak várni a válaszunkra, gyorsan publikáltak egy anyagot a maguk oldalán, melyet példás gyorsasággal át is vett a Mandiner – és persze a hatalom központi orgánuma, a Magyar Nemzet is elszántan viszi ugyanezt a témát. Mivel ilyen előjáték után semmi értelmét nem látjuk, hogy közvetlenül nekik válaszoljunk, olvasóinkat az alábbiakról tájékoztatjuk:

1. A Válasz Online 95 százalékban olvasói finanszírozásból működik, a maradék 5 százalék pedig klasszikus piaci alapon megjelentetett hirdetés. Mivel sajtótermék vagyunk, médiaajánlatunk is van – ebből bárki kiolvashatja, hogy aktuálisan mennyibe kerül nálunk egy-egy banner elhelyezése vagy PR-cikk megjelentetése. Mi minden egyes PR-anyagnál feltüntetjük – a sajtószakmai szabályok szerint –, hogy mi a kívülről támogatott tartalom. Nemrég a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektről közöltünk ilyen írást, de futottak PR-megjelenések nálunk egyházi és ökumenikus kezdeményezésekről is. Politikai hirdetést viszont egyáltalán nem fogadunk be, sem kampányidőszakban, sem máskor. A Válasz Online-on – nem túl zavaró mennyiségben – bannerhirdetések is meg szoktak jelenni; előfordul például, hogy egy-egy vállalat betervezi lapunkat az ilyen-olyan, számos más helyen is futó reklámkampányába. Még akár egy kormányközelbe került telekommunikációs céggel is megesik ilyesmi.

2. Csak a rend kedvéért szögezzük le: nem mi vagyunk Bayer Zsolt, aki anno bevallotta, „1995-ben a Lockheed-Martin húszezer dollárt adott nekem az Amerika-sorozatom elkészítésére, ezért az F16-os repülőgépeket gyártó bázison kellett forgatnom és dicsérnem a terméket”. Ráadásul amikor a kérdéses három darab amerikai PR-cikknek helyet rendeltek a Válasz Online-tól, Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét – sok-sok hétre voltunk még Joe Biden beiktatásától. Tehát, ha igaz a kormányoldal állítása a guruló dollárokról, akkor azt a pénzt bizony a magyar hatalommal bajtársi szövetségben működő Trump gurította el. (Itt most nyugodtan kacagjon fel mindenki.)

3. Az idei év elején pontosan megjósoltuk, mi fog történni: a kormányzat a hazaáruló „dollárbaloldal” mellé felsorakoztatja a külföldről finanszírozott „dollármédiát”. A hatalom „nemzetiszín jelmezbe öltözve vívhatja tovább látszat-szabadságharcát az általa egyébként totálisan uralt ország virtuális harcmezőin”. Mint jeleztük, lesz is mire mutogatnia: ugyanis „az amerikaiak” pályázatot írtak ki a magyar független média számára. Noha bőven akadnának érvek ilyen források bevonása mellett, mi a Válasz Online-nál mégis inkább úgy döntöttünk: ahogy eddig sem, ezután sem élünk ilyen pályázati lehetőségekkel. Még egyszer: nem pályázunk sem amerikai, sem EU-s pénzekre, mert addig akarunk működni, ameddig léteznek magyar polgárok, akik számára fontos a Válasz Online-közösség.  

Az utolsó szó pedig a köszöneté. Köszönjük azoknak, akik az elmúlt napokban – a Magyari Péter érkezésének bejelentését követő sajtócunami ellenére – támogatóinkká váltak, megújították régebbi előfizetésüket, illetve megemelték adományaik összegét. És persze mindenkinek hálásan köszönjük, aki az elmúlt években bármikor bizalmáról biztosított bennünket. Egyre többen vagyunk, akik kicsiben azt építjük, amit a Megafon–TÚA–Magyar Nemzet–Mandiner-társaság elárult: a polgári Magyarországot. És örömmel jelentjük: egyelőre az a helyzet, hogy a lejáratásunkra írt fogalmazványok újabb és újabb mikroadományozókat terelnek mögénk – tehát minden ránk lőtt patron bennünket erősít.


Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#média#Megafon#Transzparens Újságírásért Alapítvány#Válasz Online