„Nincs is olyan, hogy magyar maffia” – Dezső András könyvet írt a magyar alvilág nagyfőnökéről – Válasz Online
 

„Nincs is olyan, hogy magyar maffia” – Dezső András könyvet írt a magyar alvilág nagyfőnökéről

Borbás Barna
| 2023.05.04. | Podcast

Eddig nem közölt források és több száz órányi saját interjú segítségével írt könyvet Dezső András a magyar alvilág legismertebb figurájáról, Portik Tamásról. Az olajszőkítésből kinőtt, a kilencvenes évek összes nagy leszámolásával – Aranykéz utcai robbantás, Prisztás- és Fenyő-gyilkosság – összefüggésbe hozott Portik mégsem nevezhető maffiózónak Dezső szerint. Sőt: nincs is olyan, hogy magyar maffia. Tényleg akkora spíler volt Portik Tamás? Milyen politikai kapcsolatai voltak? Mi a legnagyobb titok? Podcastunkban erről kérdezi a szerzőt Bódis András és Borbás Barna.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

A könyvből úgy tűnik, Portik Tamás személyében sűrűsödött a magyar alvilág, mintha ő lenne a megoldás az összes nagy bűnügyre. Nem túlzás ez?

Nem, sőt én inkább árnyalni szeretném ezt a képet. Amikor Portikot olajos bűnözőnek, olajmaffiózónak mutatja be a sajtó, az nem teljesen stimmel, mert neki az olajkereskedelemhez, a dolog egész gazdasági részéhez alig volt köze. Ő a védelmet látta el az Energol körül, amely nyilván a legfontosabb szereplő volt az olajszőkítésben, de hát az olajozás az Portikéktól függetlenül is működött. […] A robbantásokkal kapcsolatban is hasonló mondható el: rengeteg ilyen hírhedt bűncselekmény volt, például a Mátyás-templomnál vagy a Parlament kapujánál, ezeket nem ők követték el. […]

Az az alapállítása azoknak, akik ezekben a körökben mozogtak, hogy nincs magyar maffia. És ez azt is jelenti, hogy nincsenek valódi keresztapák se. Olyan emberek vannak, akik eléggé megerősödnek, lett elég pénzük, lettek verőembereik, brigádjaik, esetleges rendőrségi kapcsolataik. Az Energol Rt.-ben nem Portik Tamás volt a meghatározó figura, hanem Drobilich Gábor. Nemcsak vezető volt, hanem egyfajta mentor is.

Ha nem Pintér Sándor a belügyminiszter Magyarországon 2010 óta, akkor Portik Tamást elkapták volna vagy sem?

Előbb-utóbb igen. […] De biztos vagyok benne: szerepet játszott az, hogy Pintér ezt prioritásként kezelte. Erre volt személyes oka is, ugyanis Portikék országos rendőrfőkapitányként megbuktatták őt és a stábját ’96-ban. Elérték azt, hogy a rendőri vezetés leterhelődjön, majd lecserélődjön. […] Úgyhogy biztosan volt politikai szándék 2010 után, másrészt az is fontos, hogy a 2000-es évektől Portik ellen nagyon dolgoztak a rendőrök – csak nem tudtak mit kezdeni vele. Egyrészt jól konspirált, másrészt kulcsfontosságú emberek még nem voltak hajlandó beszélni. Később gyakorlatilag ugyanaz történt az ő ügyében, mint nagyon sok emberöléses ügyben, ahol el kell telnie x évnek, évtizednek, hogy megváltozzanak az emberi viszonyok a tettesek között, hogy már máshogy tekintsenek egymásra stb., és ezt ki tudja használni a rendőrség. Az első ilyen ember, aki beszélt 2004-ben, Radnai László volt, a kecskeméti maffiaper elítéltje. Ő nyitotta meg a sort.

Arról is szólnak pletykák, hogy Pintér Sándor nemcsak üldözte az alvilágot, hanem valamilyen módon részese volt.

Nekem azt kellett vizsgálnom, hogy a szervezett bűnözéshez, a ’90-es évek, a 2000-es évek szervezett bűnözéséhez neki volt-e közvetlen, közvetett szerepe. Semmilyen ezzel kapcsolatos bizonyítékot nem találtam.

És mi igaz abból, hogy Horn Gyulát két telefonnal elérte?

Valószínűleg ez sem igaz. Ami tény, hogy kapcsolatban volt Dósa Istvánnal, az MSZP karitatív tagozatának tagjával. A ’80-as évektől ismerték egymást. És Dósa nagyon jó viszonyban volt Horn Gyulával. De ez nem jelenti azt, hogy Portik és Horn is kapcsolatban állt volna. […] De tény, hogy kimutathatók a csápjai az MSZP felé, pont a Dósa-körön keresztül.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#alvilág#Aranykéz utcai robbantás#Dezső András#Fenyő-gyilkosság#Portik Tamás#Prisztás-gyilkosság