Ők vitték a pápához a hajléktalanokat – Válasz Online
 

Ők vitték a pápához a hajléktalanokat

Sashegyi Zsófia
| 2023.04.30. | Gyorshír

A Sant’Egidio közösséget, amely az őskeresztények lelkületével hétről hétre hajléktalanokat látogat, szegényeket, menekülteket segít Budapesten, Pécsen és Monoron, korábban a Válasz Online hasábjain is bemutattuk. A közösség tagjai szombaton találkozhattak a pápával, s most lapunknak számolnak be az élményről.

hirdetes

„Aki nem szereti testvérét, akit lát, az nem szereti az Istent sem, akit nem lát” – mondta Ferenc pápa budapesti látogatásának második napján, a szegényekkel, hajléktalanokkal teli Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, a Rózsák terén. A puritánságáról híres Bergoglio, letudva a protokolláris találkozókat, a második napot azok között töltötte, akiknek a sorsát a leginkább a szívén viseli. Így történhetett, hogy a szegényeket gyámolító Sant’Egidio közösség magyar tagjai is válthattak néhány szót a Szentatyával.

Szőke Péter személyesen számolt be a Szentatyának a római alapítású társaság magyarországi tagjainak a három „p” (pregere – imádság, poveri – barátság a szegények iránt, pace – béke) jegyében végzett munkájáról. A hazai csoport alapítója családja körében beszélt a pápával, akinek a holokausztot túlélő Fahidi Éva könyvét és egy Sztehlo Gábor embermentő munkásságáról szóló kötetet nyújtott át, egy ukrán menekült gyerekek által készített kép kíséretében. Arról, hogy mi a jelentősége egy ilyen találkozásnak, legyen mégoly rövid, Szőke Péter elmondta: 

– A pápa nem csak egy intézmény számunkra. Katolikusként az ember tényleges érzelmi közösségben van vele, ez pedig túlmutat annak jelentőségén, hogy mit mond nekünk, mit mondunk mi neki. Egy nagyon idős emberről van szó, aki atyai érzéssel viseltetik a világ népei iránt. Gondoljunk arra, hogy milyen sok helyre várják, milyen sok elvárás fogalmazódik meg irányában. Szüksége van olyan találkozásokra is, amikor nem várnak tőle semmit, csak a szeretetükről biztosítják őt az emberek.

Ilyen, rendkívüli pillanat volt, amikor a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban a szendrőládi cigány kórus spontán módon elénekelte neki az ároni áldást.

– Olyat sokszor látunk, hogy a pápa megáld valakit, de olyan, hogy valaki megáldja a pápát, csak nagyon ritkán fordul elő – mondja Szőke Péter, aki tanúja volt a jelenetnek, amikor a pápa odagurult a kerekesszékével, egészen közel a kórus tagjaihoz, akik a kezüket fölé tartva, több szólamban énekelték: „Áldjon meg téged az Úr!” 

– A pápa elmosolyodott és megpihent a szeretetükben. Biztos vagyok benne, hogy szüksége van ezekre a pillanatokra – véli a Sant’Egidio Közösség hazai csoportjának alapítója, aki, mikor arról kérdezem, adni vagy kapni akar egy ilyen találkozáskor az ember, a Bibliát idézi: – „Nagyobb öröm adni mint kapni”, de a kettő elválaszthatatlan egymástól.

A protokolláris találkozók után magyarországi látogatásának második napján a szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel, cigányokkal teli templomban a szent Ferenc örökségét vállaló pápa végre igazán otthon érezhette magát. A Sant’Egidio közösség harminc nem ukrán menekültet vitt a templomba, köztük afgánokat, pakisztániakat, irániakat, nigériaiakat, a templomkertben pedig hajléktalan és idős barátaik köszöntötték a Szentatyát.


Nyitókép: a Sant’Egidio közösség tagjai a Kossuth téren várják a pápát (forrás: Facebook)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Ferenc pápa#Sant’Egidio közösség