„Ne várjuk, hogy valakinek jól megmossa a fejét” – erre (nem) számíthatunk Ferenc pápa látogatásán – Válasz Online
 

„Ne várjuk, hogy valakinek jól megmossa a fejét” – erre (nem) számíthatunk Ferenc pápa látogatásán

Vörös Szabolcs
| 2023.04.27. | Podcast

Holnap kezdődik Ferenc pápa háromnapos budapesti látogatása. Ezzel kapcsolatban hetek óta folyik a találgatás, vajon miről fog beszélni a pápa vasárnap a Kossuth téri misén, lesz-e bármilyen politikai felhangja az eseménynek. A magyar politikusok kommunikációs nagyüzemben várják az egyházfőt, sokak szerint a kormány legitimációs tényezőnek használná Ferenc idejövetelét. Valóban így van-e? Mit kell tudnunk az előttünk álló hétvégéről? Erről is beszél HetiVálasz podcastunk két vendége: Kuzmányi István, a Magyar Kurír katolikus hírportál főszerkesztője, illetve Szőnyi Szilárd újságíró, egykori Heti Válasz-os kollégánk. A műsorvezető Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Ki hívott meg kit? Hogyan dől el a pápa programja?

Szőnyi Szilárd: „Ez egy országlátogatás, szemben a két évvel ezelőtti Eucharisztikus Kongresszuson tett látogatással, ami nem az országnak, hanem az eseménynek szólt. Ennek a diplomáciában, protokollban is megvan a nagyon komoly különbségtétele. Úgy tudni, a miniszterelnök hívta meg először, erre nem sokra rá pedig Novák Katalin államfő, amikor találkozott a pápával, még egyszer hivatalosan – írásban – is a magyar állam részéről meghívta. Ferenc pápa ugyanis államfő is egyúttal – kollégája Novák Katalinnak. A meghívás ugyanakkor nem lenne teljes anélkül, hogy a magyar egyházi vezetők ehhez ne társulnának; kormányzati és egyházi közös meghívásról van szó. (…) A program összeállításának súlypontja inkább a Vatikánban van, nekik vannak elképzeléseik. Nyilván tudjuk, hogy Ferenc pápa milyen jellegű programokon vesz részt szívesen: az elesettek, a periférián élők meglátogatása nem maradhat ki a programból, ez teljesen magától értetődő. Ezt nyilván a magyar fél is tudja.”

Várható-e tőle bármilyen utalás a magyarországi politikai helyzetre?

Kuzmányi István: „A Szentatya legutóbb is elmondta, hogy miről beszélt, akár Áder Jánossal, Orbán Viktorral és Semjén Zsolttal, akik 2021-ben hárman voltak jelen ezen a találkozón a Szépművészeti Múzeumban: teremtésvédelemről és a családok helyzete jött elő. Ha megnézzük a beszédét, amit elmondott a Hősök terén, az egy mondatban úgy foglalható össze: »Ne csak csodálói legyünk Jézusnak, hanem követői!« Bármelyik pápának bármelyik útját látom, nem tudom mérlegelni politikai eszközökkel. Ne várjuk tehát azt az aktuális pápától – és most Ferenc pápától sem –, hogy valakinek jól megmossa majd a fejét, vagy valakit oltárra emel. De az ellenkező végletet se várjuk, hogy majd, politikai etalonnak nevezve, bárkit legitimál. Emellett sosem kerüli meg az aktualitást.”

Szőnyi Szilárd: „A pápáknak nem szokása napi aktuálpolitikai üzeneteket megfogalmazni szentmisében vagy azon kívül. Általában az egyház tanítását szokta képviselni, de nem annyira a dogmatikai könyvekből vagy a különböző szociális enciklikákból vett idézetekkel, hanem nagyon személyesen, nagyon ízesen – a jézusi példabeszédek jutnak eszembe, mert ha valamiben forradalmi Ferenc pápa, az a szóhasználat. Ugyanakkor egy Ukrajnával szomszédos országba látogat. Ismerjük, a béke melletti elkötelezettsége milyen erős, s hogy mennyire komoly gesztusokat tett mind az oroszok, mind az ukránok felé. Talán azért is jön hozzánk, hogy ebben mondjon valamit itt, egy nagyon közeli országban, amelynek politikai vezetése összetett hozzáállású az ukrajnai válsághoz. Az, hogy itt mondja, nekünk mondja, ebben az akusztikus közegben esetleg felerősödik majd. (…) Arra leszek kíváncsi, hogy a béke, amely valószínűleg elhangzik, vajon jelző nélküli szóként marad a levegőben – amibe aztán mindenki belemagyarázhat ezt-azt –, vagy esetleg igazságos békéről lesz szó.”

Másfél éve, a mostani meghívóit támogató sajtóban még „demens vénembernek” nevezték. Tudja, hova érkezik?

Kuzmányi István: „A Szentatya nem ugrik el helyzetek elől. Tényleg úgy látjuk őt, úgy ismerjük őt, hogy abszolút őszintén eljön, és kíváncsi ránk, magyarokra. Vasárnap a Kossuth téren el fogja mondani azt a fő üzenetét, amit csak nekünk el szeretne, s ha nyitottan próbáljuk ezt befogadni, és próbáljuk az életünket is ez alapján megváltoztatni, akkor abszolút gyümölcsöző lesz a találkozás. (…) Ha meghívok valakit a lakásomba, akkor olyan szempontból is örülök neki, hogy végre biztosan kitakarítok és helyre teszem a dolgokat.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Budapest#Ferenc pápa#katolikus egyház#Kuzmányi István#Szőnyi Szilárd