Gránit Bank: Orbán Ráhel leleplezte Tiborcz Istvánt – Válasz Online
 

Gránit Bank: Orbán Ráhel leleplezte Tiborcz Istvánt

Bódis András
| 2023.04.26. | Gyorshír

A miniszterelnök veje egy hónapja egy angol nyelvű interjúban igyekezett leszögezni: a BDPST-résztulajdonú óriásérdekeltségek – vagyis a Gránit Bank, a Diófa Alapkezelő és a Waberer’s – irányítása tőle teljesen független, a többi részvényes érdekében semmilyen üzleti döntésbe nem szól bele. Aztán most kiderült, hogy a Gránit arculatváltó kampányát a felesége vezényelte le, miután a banki menedzsment – nyilván öldöklő versenyben – Orbán Ráhelt választotta ki a feladatra. A függetlenség demonstrálása tehát nem sikerült.

hirdetes

Ez a cikkecske nem öncélú hatalomkarcolgatás akar lenni, mindössze egy minapi írásunkat szeretnénk újra fókuszba helyezni – ha már kezünkre játszik egy friss hír. Noha Tiborcz István az elmúlt években kétszer fogadta meg nyilvánosan, hogy eltávolítja magát az állami forrásoktól, ez egyre kevésbé sikerül neki – bizonyítottuk egy héttel ezelőtt. 

Konkrétan arról van szó, hogy egy példátlan tempójú kormányzati pályázaton 60 milliárd forintnyi „ingyenkölcsönt” vitt el a miniszterelnök vejéhez szorosan kapcsolódó két alapkezelő. Korábban pedig az ugyanehhez a körhöz tartozó magántőkealap-hálózatba is belepumpáltak legalább 75 milliárdnyi tőkét, vagyis már 135 milliárdon áll a Tiborcz-számláló.

Különös egybeesés, hogy éppen e nagy győzelmek idején jelent meg egy kibeszélős-alákérdezős angol nyelvű nagyinterjú az „üzletemberrel” a Budapest Business Journal nevű magazinban. Melyben az alany igyekszik világossá tenni: bár a BDPST-csoport az övé, a BDPST-tulajdonú, kormányzattal is kooperáló, olykor állami tízmilliárdokra érdemesült óriásvállalatok irányításába ő bizony nem szól bele még véletlenül sem. Konkrétan: „Az olyan cégek, mint a Diófa, a Gránit Bank vagy a Waberer’s, amelyekben a BDPST Group-nak részesedése van, mindegyike független menedzsmenttel rendelkezik, és nem utasíthatom őket, hogy pályázzanak vagy ne pályázzanak valamilyen tenderre, mert ezzel megkárosíthatom a többi részvényest.” Magyarul: ő üzleti értelemben már akkora játékos, hogy cégcsoportjában tőle függetlenül születnek a vezetői döntések. 

Nos, erre az állításra cáfolt rá most Orbán Ráhel; a Gránit Bank menedzsmentje ugyanis „véletlenül” őt választotta ki a pénzintézet arculatváltó kampányának levezénylésére – miközben nyilvánvalóan több ezer más szakember is akad az országban erre a feladatra (rengeteg referenciával). Ráadásul a mikrovállalkozás, amelynek vezetőjeként a kormányfő lánya vállalta a munkát, nem más, mint a BDPST Koncept Kft. – ez meg persze a Tiborcz István-féle BDPST Zrt. leánya. A Media1 portál beszámolója szerint az Orbán Ráhel által jegyzett koncepcióváltás lényege, hogy a Gránit logója „elhagyja a piros-fehér-zöld nemzeti színeket, és kékes-lilás színre vált”. A bank arculatában domináló új színeket értékes ásványok inspirálták – „a zafír a megbízhatóságot, a fehér az egyszerűséget, az opál a barátságosságot, az ónix a stabilitást, a smaragd pedig a frissességet jelképezi.”

Korábban egyébként Mészáros Lőrinc tőzsdei vállalatáról, az Opus Global Nyrt.-ről is kiderült, hogy azzal a Whitedog Media Kft.-vel dolgoztat, amely a tulajdon nejéé, Várkonyi Andreáé. A felcsúti milliárdos viszont sosem érezte szükségét, hogy bizonygassa: az állami pénzek felszívására szakosodott cégbirodalmának aktuális menedzsmentje tőle függetlenül hoz üzleti döntéseket.


Nyitókép: Orbán Ráhel, a BDPST Koncept ügyvezetője, kreatív igazgatója (forrás: BDPST Koncept)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#BDPST Koncept#BDPST Zrt#Gránit Bank#Orbán Ráhel#Tiborcz István