Sárba ragadt a háború, Bahmuton kívül áll a front – helyzetkép a 417. napon – Válasz Online
 

Sárba ragadt a háború, Bahmuton kívül áll a front – helyzetkép a 417. napon

OSW
| 2023.04.17. | OSW

Több hete szakad az eső Ukrajnában, és ez nagyon nehéz körülményeket teremtett a városokon kívüli harcok, illetve az utánpótlás eljuttatása szempontjából. Bahmutot lépésről lépésre foglalják el az oroszok, az ukránok viszont abban bízhatnak: folyamatosan érkezik nyugatról hozzájuk a nehézfegyverzet. A háború csendesebb szakaszban van, de ez csak átmeneti állapot. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 417. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Piotr Żochowski, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

A fronthelyzetben lényeges változás nem állt be, a felázott mezők és földutak a településeken kívül jelentősen korlátozzák az oroszok által végrehajtott támadótevékenység lehetőségeit. A Wagner-csoport egységei Bahmut nyugati részében szünet nélkül rohamozzák az ukrán állásokat, azonban jelentős sikert nem érnek el.

Az ortodox húsvét ellenére az elmúlt napokban megnövekedett a civil létesítmények ellen elkövetett orosz tüzérségi és rakétatámadások intenzitása. Április 14-én Szlavjanszkra nyolc, Sz–300-as rendszerekből indított rakéta hullott – ezek többek között négyemeletes panelházba csapódtak, tizenöt civilt megölve és további huszonnégyet megsebesítve. Az elmúlt több mint fél évben ez a támadás volt a város elleni legsúlyosabb. A Dnyeper folyó mentén az oroszok szünet nélkül lövik a Zaporizzsja és a torkolat közötti településeket – mindenekelőtt Nikopolt, Beriszlavot [Берислав] és Herszont. Többek között Csernyihiv és Szumi megyék közigazgatási határtérségében is észlelték, hogy az oroszok irányított légibombákat vetettek be.

Április 17-én Jaroslav Nad’ szlovák védelmi miniszter bejelentette, hogy hazája már az összes, korábban ígért MiG–29-es repülőgépet (13 darabot) átadta Ukrajnának. Folynak a nagyjavítási munkálatok az ez év februárjában elkezdődött német–holland–dán, Leopard 1A5-ös harckocsik átadását célzó program keretében (minimum száz darabról van szó); ezen harckocsik hosszabb ideje voltak raktáron – ezért harckészültségi állapotba hozása hosszabb időt igényel. Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter szerint az első Leopard 1A5 harckocsikat a következő pár hét során adják majd át (az eszközöket az ukrán kezelőszemélyzet kiképzésére szánják). Április 14-én Anita Anand kanadai védelmi miniszter közölte, hogy mind a nyolc, Ukrajnának felajánlott Leopard 2A4-es harckocsit átszállították Lengyelország területére.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a spanyol La Razon napilapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy Ukrajnába miért nem szállították le a szükséges fegyvereket, azt válaszolta: a Nyugat „hosszabb ideje él a »ne provokáld Oroszországot!« dogma szerint”. Az ukrán védelmi szükségleteket illetően kijelentette: a prioritás a hatékony és modern légvédelmi rendszer felállítása – s felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán MiG–29-es vadászgépek legfeljebb 30 km távolságig tudnak csapást mérni, míg az orosz SzU–35-ös vadászgépek erre akár 150 km távolságból is képesek. Reznyikov szerint Ukrajnának meg kell törnie az orosz légifölényt, s ezt az F–16-os vadászgépek, a svéd Gripenek vagy más modern konstrukció segítségével tudja elérni. A fronton elszenvedett ukrán veszteségek kérdésére utalva Reznyikov arra mutatott rá, hogy „azok töredékei az orosz veszteségeknek”, és kisebbek, mint a márciusi törökországi földrengés során elhunytak (több mint 45000 fős) száma.

Április 16-án Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője közölte, hogy a húsvéti fogolycsere utolsó szakasza is lezárult. Százharminc katona tért vissza a fogságból (ők többek között Bahmut és Szoledar térségében harcoltak) – közülük negyvennyolcat korábban eltűntként tartottak nyilván; a legidősebb szabadon engedett 58, a legfiatalabb 21 éves. Az elmúlt hét során az ukrán oldalra 230 katona tért vissza, az invázió kezdete óta pedig 2235 fő.

Ugyanezen a napon az ukrán vezérkar nyilvánosságra hozta, hogy az Oroszországi Föderáció védelmi minisztere, Szergej Sojgu döntést hozott arról: egyes katonai felsőoktatási intézményekben a tisztképzés folyamatának kezdetét szeptember 1-jéről december 1-jére halasztották. Ez a jelentkezők felvételével kapcsolatos problémákat jelzi. Az oroszok az egységekben elszenvedett veszteségek pótlása céljából folytatják a frissen kiképzett katonák kislétszámú csoportjainak a harctevékenységi területekre küldését – s nem mondanak le a Wagner-csoport szolgáltatásairól, mely továbbra is toboroz zsoldosokat.

Az ukrán hatóságok szintén április 16-án jelentették be, hogy az ún. regionális megszálló közigazgatások utasítást kaptak: az orosz útlevéllel rendelkező személyek listáit adják át a helyi katonai bizottságoknak. A megfigyelt tevékenység azt jelenti, hogy az ellenség hadserege saját egységeit azzal a helyi lakossággal kívánja megerősíteni, mely gyakran kényszer hatására vette fel az orosz állampolgárságot.

Április 15-én az orosz hatóságok felfüggesztették a szevasztopoli közforgalmú kikötő működését. A hivatalos közleményben ennek okaként azon „megelőző” munkálatokat adták meg, melyek a diverzáns- és vízalatti drónokkal elkövetett támadások elleni védelmet javítják.

Egy nappal korábban Hanna Malar ukrán védelmi miniszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy az orosz információs-pszichológiai művelet a bahmuti helyzet meghamisítására, illetve annak az állításnak a propagálására összpontosít, mely szerint az ukrán vezérkar nem kíméli saját katonái életét. Ez a vezérkarba vetett hit aláásását, illetve az állampolgárok közötti elégedetlenség keltését szolgálja. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára arra mutatott rá, hogy nő a veszélye az ellenséges, az állam belső destabilizációját célzó kísérleteknek, és elismerte: az országban nagyszámú „áruló és kollaboráns” tartózkodik, akik a társadalom összezavarására irányuló tevékenységet folytatnak – pl. a mielőbbi parlamenti vagy elnökválasztás szükségességét hangoztatják.

Viktar Hrenyin belorusz védelmi miniszter április 14-én bejelentette, hogy a taktikai atomfegyverek Belarusz területére való telepítését követően azokat kizárólag az orosz fél tudja majd használni. Folyik a munka az ezek „otthonául” szolgáló tározók alkalmassá tételére. A miniszter hozzátette: amennyiben szükséges, az országba stratégiai nukleáris fegyvereket is telepítenek. A belorusz védelmi tárca arról is tájékoztatást adott, hogy a modern légi pusztítóeszközök – beleértve ebbe a különleges lőszereket – használata keretében befejeződött az oroszok által az SzU–25-ös repülőgépek pilótáinak tartott kiképzés.

Az OSW szakértőinek kommentárja:

A térképen a feketeföldek különböző típusait a 9 és 25 közötti számok jelölik. Forrás:
Ukraine in Maps [Ed. by Károly Kocsis, Leonid Rudenko, Ferenc Schweitzer. Institute of Geography,
National Academy of Sciences of Ukraine; Geographical Research Institute of MTA, Kyiv-Budapest,
2008.] 41-42. oldal

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: az 57. Motoros Gyalogsági Brigád katonája egy kelet-ukrajnai lövészárokban április 13-án (fotó: Anatolii Stepanov / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna