Ingyenes prosztatarákszűrések Budapesten (x) – Válasz Online
 

Ingyenes prosztatarákszűrések Budapesten (x)

Támogatott Tartalom
| 2023.04.12. | támogatott tartalom

A MentsManust! Férfiegészség Mozgalom idén tavasszal az ország nyolc helyszínén tart ingyenes prosztatarákszűréseket. A kampányzáró utolsó három helyszín BioTechUSA-cégcsoport támogatásával Budapesten a Mammut II., az Aréna Mall és a KÖKI bevásárlóközpontok lesznek. A vizsgálat fájdalommentes és csak pár percet vesz igénybe. A kampány szervezői felhívják a figyelmet arra, hogy az egészségre folyamatosan figyelni kell, megelőző szűrésekkel felismerhetőek egyes betegségek és kiküszöbölhetőek a későbbi – akár végzetes – komplikációk is. 

2008 óta a férfiak egészségére hívja fel a figyelmet a MentsManust! Mozgalom, az ország legnagyobb férfiegészséggel foglalkozó egyesülete. A BioTechUSA-cégcsoporttal közös, Légy tökös! elnevezésű, tavaszi prevenciós sorozat célja, hogy kiemelje: egész évben kell az egészségre figyelni, nemcsak időszakosan. A nemrég megjelent OECD adatok sajnos megerősítik az ingyenes szűrések fontosságát, hiszen Magyarországon 2019-ben 33 százalékkal többen haltak meg rákban, mint más EU-tagállamban, 2020-ban pedig 10 százalékkal több daganatos beteget diagnosztizáltak, mint az uniós átlag.

A számokat igazolja a MenstManust! szűréseinek eredménye is: a tavalyi évben 10 hónap alatt országos szinten összesen több mint 2000 férfi PSA-szintjét mérte meg az Egyesület. A mindössze pár csepp vért igénylő vizsgálaton résztvevő férfiak 12%-ának volt megnövekedett PSA-értéke – náluk további orvosi vizsgálatok voltak szükségesek.

A mostani nyolc helyszínes országos szűréssorozat keretében eddig közel 500 férfi vett részt a vizsgálatokon, közülük 415 fő PSA értéke volt rendben. 

A következő ingyenes és regisztrációt nem igénylő szűrések időpontjai és helyszínei

A tudatos életmód és a testépítés első számú hazai szakértőjeként a BioTechUSA-cégcsoport tavaly novemberben először egyesítette a BioTechUSA és a Scitec Nutrition zászlóshajó márkái erejét és kezdett közös aktivitásba a MentsManust! Egyesülettel. A kampány arcai két ikonikus testépítő, Kathi Béla és Kiss Jenő voltak, akikkel a prosztatavizsgálat kapcsán a férfiak fejében lévő félelmek eloszlatására egy szórakoztató, de informatív videó készült. A kampány keretein belül a MentsManust! 2023 májusában egy online kézikönyvet is létrehoz, mely kérdések-válaszok formájában segíti felhívni a figyelmet a férfiegészség fontosságára.

Mi a PSA-szűrés? A prosztatarák korai felismerése érdekében három vizsgálati elemre van szükség, melynek első fázisa a PSA (prosztata specifikus antigén) mérése, amely vénás vérvétellel történik. A PSA előnye, hogy korai stádiumban felfedezhető a tumor, olyan esetekben is, amikor tapintással még nem érzékelhető. 

#támogatott tartalom