Nem igazi válság, inkább hiszti – Szabó László közgazdász a bankcsődökről – Válasz Online
 

Nem igazi válság, inkább hiszti – Szabó László közgazdász a bankcsődökről

Borbás Barna
| 2023.03.30. | Podcast

Gyenge láncszemek hullottak el, alaptalan a pánik, a bankrendszer sokkal jobb állapotban van, mint 2008-ban – mondja podcastunkban Szabó László közgazdász, a HOLD Alapkezelő társalapítója. Miért „kommunista duma” a felelőtlen bankárok felelősségre vonását követelni? Miért ilyen magas a magyar infláció és mikorra lehet egy számjegyű? Miért valós a jegybank és a kormány konfliktusa? Podcastunkból minden kiderül.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Bedőlt két nagy bank a világban, ezzel vannak tele a hírek. Mekkora a baj?

Van egy mondás a tőzsdén, hogy amikor dagály van, akkor mindenki vidáman fürdőzik a tengerben, de amikor jön az apály, akkor rögtön kiderül, hogy kin nincsen gatya. Hosszú évekig pénzbőség volt, boldog, boldogtalan költötte a pénzt, nagy volt az öröm, de most jött egy kamatemelés, likviditásszűkítés globálisan – megérkezett az apály. A sajtóban sokat emlegetett amerikai és svájci bankon pedig nem volt gatya. Ez most kiderült. De a többségen azért van. Lehet, hogy még akad egy-két hasonló eset, de alapvetően a gyenge láncszemek kihullása természetes jelenség.

Egyik kollégájuk a HOLD blogon azt írta, nem igazi bankválság ez a mostani, csak „hiszti”. Tényleg?

A bankrendszer sokkal szigorúbb szabályok szerint működik, mint 2008-ban, pont a 2008-as balhék tapasztalatát leszűrve. A globális pénzügyi rendszer sokkal-sokkal jobb állapotban van, a szabályok sokkal-sokkal erősebbek. Az egyedi bankcsődök kizárhatatlanok, de tény, hogy mivel az egész bankrendszer bizalmi alapon épül fel, ha egy pénzintézet elveszíti a betétesek bizalmát és megrohanják a pénzükért, az mindenképpen likviditási problémákhoz vezet. […] Ha belegondol, akkor a svéd Credit Suisse-nél két hete pénteken kulminálódott a problémahalmaz, és vasárnap éjszakára már megoldották. Pedig, ugye, azért nem egy pici bank ez, és mégis, pár nap alatt megakadályozták ennek a bizalmi válságnak a kiterjedését.

A felelőtlen bankárok dorbézoltak, most mégis mindenki a bedőlő bankok megsegítésére siet. Nem inkább felelősségre vonni kellene őket?

Bocsánat, de szerintem ez kommunista duma. Egyrészt a bank eltűnik, tehát a dolgozókat kirúgják, a menedzsment kap egy fekete pontot, hogy béna volt, tehát a munkaerőpiacon iszonyú rossz lesz a pozíciója. A tulajdonosok elbukják az összes lóvéjukat, a kockázatos kötvényesek is nagy veszteséget szenvednek. Kik menekülnek meg valójában? A betétesek. Rájuk kell vigyázni, de ezzel nincs is semmi gond, sőt jó, hogy őket megmentik.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Credit Suisse#gazdaság#infláció#Magyar Nemzeti Bank#Silicon Valley Bank#Szabó László