Orosz atomfegyverek érkezhetnek Belaruszba – helyzetkép a 396. napon – Válasz Online
 

Orosz atomfegyverek érkezhetnek Belaruszba – helyzetkép a 396. napon

OSW
| 2023.03.27. | OSW

A taktikai atomtöltetek telepítése hangzatos fenyegetés, de a háború végkimenetelét nem befolyásolja, és a fegyvereket nem is kapja meg Lukasenka rendszere. Továbbra is Bahmut és Avidijivka a leghevesebb harcok helyszíne, az orosz erők kisebb nyereségeket értek el. Avdijivkában a védelem helyzetének romlását mutatja, hogy korlátozták a belépést a városba. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 396. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Bahmut körül látszólag nem sok minden változott az elmúlt napokban, az oroszok apróbb nyereségeket könyvelhettek el (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

Március 25-én Vlagyimir Putyin elnök bejelentette: július 1-jén Belaruszban befejeződik egy taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló raktár felépítése, április 3-án pedig elkezdődhet a kezelőszemélyzet kiképzése. A töltetek célbajuttatási eszközeként az orosz elnök a belorusz hadseregnek átadott Iszkander-rakétarendszereket nevezte meg, s megjegyezte: Oroszország a nukleáris fegyverek Belarusz területére történő telepítését tervezi, de az eszközöket nem adja át Minszknek. Putyin a lépést azzal magyarázta, hogy Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó harckocsi-lőszert ad át Ukrajnának , illetve azt állította, Minszk már egy ideje követelte (sic!), hogy Moszkva Belarusz területén taktikai atomfegyvereket állomásoztasson. [Ford. kieg.: Aszódi Attila egy 2001-es, a szegényített uránt tartalmazó lőszerek balkáni bevetése után született rövidebb írása itt olvasható.] A sajtóban megjelent kommentárokban olyan információk jelentek meg, melyek szerint lehetséges, hogy Belarusz területére atomtöltettel felszerelt légibombákat is telepítenek – ennek alapját az a tavalyi évi bejelentés jelenti, hogy a belorusz repülőgépeket alkalmassá teszik taktikai atomfegyverek hordozására.

A harctevékenység minden irányában csökkent az orosz támadások gyakorisága: az ukrán vezérkar szerint március 24-e és 26-a között összesen 204 támadást jegyeztek fel. Az M03-ás, Bahmutból Szlavjanszkba tartó autóút mentén az ukrán védelem áttörésére irányuló újabb, sikertelen támadás-kísérletek végrehajtása után az orosz erők ebben az irányban felfüggesztették tevékenységüket. Megismételték azonban a Csasziv Jar [Часів Яр] irányában, kétirányban (északkeletről, Bohdanivka [Богданівка], illetve délnyugatról, Sztupocski [Ступочки] és Predtecsine
[Предтечине] irányából) végrehajtott támadásokat – mindez arról árulkodik, hogy az agresszor a Sziverszkij-Donyec–Donbasz-csatorna [Канал Сіверський Донець—Донбас] nyugati oldalán megerősítette pozícióit. Bahmutban az oroszok az északi, ipari negyedben ugyanúgy további előrehaladást érhettek el, mint a város déli részén is. A városközpont magja, illetve Bahmut nyugati része továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll. A városban és annak környékén az agresszor hadserege az elmúlt napokban naponta összesen tizenhat–tizennyolc támadást indított – az előző hetekben tapasztalt harminc–ötvennel szemben.

Bahmuton belül nagyon heves harcok folynak: a Wagner zsoldosai délkeleten elérték a központot, délnyugaton viszont átkelési kísérletüket az Ivanivszke felől bevezető főúton visszaverték, és súlyos veszteségeket szenvedtek (forrás: Militaryland.net)

Avdijivkától északra és nyugatra az ukrán védelem áttörésének sikertelen kísérlete azt eredményezte, hogy az oroszok most északi irányban (Keramik [Керамік] és Novokalinove [Новокалинове]) próbálják meg kiterjeszteni műveleti területüket. A Donyeck városától nyugatra található kiszögellésben az orosz hadsereg jelentéktelen előrehaladását figyelték meg – itt a védőket Marjinkában és annak külterületén, illetve a várostól északra fekvő Krasznohorivkában [Красногорівка] visszaszorították (ez a Donyeck megye második Krasznohorivka nevű települése – az oroszok az elmúlt hetekben az Avdijivkától északra fekvő másik Krasznohorivkát foglalták el). A Kreminna és Sziverszk, illetve a Kupjanszktól északkeletre lefolyt összecsapások semmilyen változást nem eredményeztek – utóbbi területen a leghevesebb harcok színtere a városközponttól nyolc kilométerre fekvő Szinykivka [Синьківка] volt.

Az orosz rakétatámadások a Donyeck megye ukrán erők által ellenőrzött részére koncentrálódtak. Itt a fő célpont Kramatorszk volt – az ellenséges rakéták egymást követő három napon keresztül hullottak a városra; az oroszok ezenkívül Szlavjanszkot és Avdijivkát is lőtték. Utóbbi városi hatóságai a közszolgáltatásokat végző dolgozók kimenekítését és a mobilhálózat kikapcsolását jelentették be, illetve az újságíróknak és önkénteseknek megtiltották a településre történő belépést. Az orosz tüzérség és légierő a harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti járásokban (többek között az utóbbi időben ritkábban támadott Csernyihiv megyében is) folytatta a védők állásainak és azok hátának lövetését és bombázását. Habár a Herszon elleni ellenséges tüzérségi támadások száma napi néhányra csökkent, a városi hatóságok a lakosokat a település elhagyására ösztökélik.

Március 26-án az ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője bejelentette, hogy a Belaruszban állomásoztatott orosz katonák számra körülbelül négyezerre csökkent. A katonák még mindig részt vesznek a belorusz hadsereggel közösen megtartott gyakorlatokon és/vagy kiképzésen esnek át azelőtt, hogy őket az ukrán frontra telepítenék át. Az elmúlt hónapokban Belaruszban átlagosan tízezer katona tartózkodott – többségük kiképzésük befejeztével az agresszor csapatösszevonását erősítette.

Az Ukrajnának szánt új német katonai segélycsomagban többek között száz darab MG3 géppuska, harckocsikhoz és páncélozott harcjárművekhez tartozó pótalkatrészek, illetve „Pionierpanzer 2 Dachs” [Borz] műszaki páncélosjárművek találhatók – ezek többsége Ukrajnába március vége előtt érkezhet meg. A brit védelmi tárca közölte, hogy az ukrán katonák befejezték kiképzésüket a Challenger 2 harckocsikra.

Március 25-én a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin bejelentette: féléves szerződésük lejárta után több mint ötezer zsoldos-bűnözőt engedtek szabadon – ők a számukra megígért amnesztiában részesültek. Azt figyelembe véve, hogy az elítéltek a Wagner-csoportba történő toborzása 2022 júliusa és novembere között tetőzhetett, várható, hogy a következő hetekben újabb kegyelmi hullámra kerül sor.

Nemhivatalos információk szerint Rusztam Muradov [Руста́м Усма́нович Мура́дов] orosz tábornokot, a Keleti Katonai Körzet 2022 nyara óta Ukrajna déli területein tevékenykedő csapatösszevonásának parancsnokát felmentették. Muranovot tartják felelősnek az ez év január-februárjában, Vuhledar alatt elszenvedett kínos kudarcért – ekkor az oroszoknak még úgy sem sikerült áttörniük az ukrán védelmet, hogy közben óriási veszteségeket szenvedtek. Menesztését egyes, félhivatalos orosz propagandacsatornák (ún. haditudósítók) jól fogadták.

Az ukrán SzBU az orosz különleges szolgálatok további ügynökeinek őrizetbe vételét jelentette be: ők katonai létesítmények, illetve a kritikus infrastruktúra adatainak összegyűjtésével foglalkoztak. Az SzBU olyan ügynökhálózatot leplezett le, mely a háború legelső napjaitól kezdve (sic!) az ukrán hadsereg Harkiv és Donyeck megyei mozgásával kapcsolatos információkat adott át – soraiban többek között az ukrán parlament egyik donbaszi képviselőjének asszisztense is megtalálható volt. Az elmúlt napokban letartóztatottak között volt többek között Ukrajna legfontosabb, Zaporizzsjában működő repülőgépmotor-gyárának, a Motor Szicsnek az egyik munkatársa.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán T-72-es tank tüzel az orosz állásokra a bahmuti fronton március 23-án (fotó: Sergey SHESTAK / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna