Orosz támadás egy amerikai drón ellen – helyzetkép a 384. napon – Válasz Online
 

Orosz támadás egy amerikai drón ellen – helyzetkép a 384. napon

OSW
| 2023.03.16. | OSW

Március 14-én a délelőtti órákban Szevasztopoltól délnyugatra két orosz SzU–27-es vadászgép leszedett egy MQ–9 „Reaper” amerikai pilóta nélküli harci repülőgépet. Azzal, hogy az amerikai drón a Fekete-tengerbe csapódott, a politikai üzenet küldésén túl az oroszok annak technológiájához is hozzájuthatnak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 384. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

Március 14-én a délelőtti órákban Szevasztopoltól – forrásoktól függően – hatvan vagy százhúsz kilométerre délnyugatra légi incidens történt két orosz SzU–27-es vadászgép, illetve egy MQ–9 „Reaper” amerikai pilóta nélküli harci repülőgép (UCAV; unmanned combat aerial vehicle) között. Az eseményről elsőként az USA Európában és Afrikában állomásozó légierejének parancsnoka, James B. Hecker tábornok adott hírt késő délután. A nemzetközi légtérben rutin felderítőműveletet végző MQ–9-est elfoghatták, majd ezt követően az egyik vadászgép a drón légcsavarját találta el. Mindennek következtében az UCAV működésképtelenné vált, és az amerikaiaknak meg kellett hozniuk a döntést: az eszközt a nemzetközi vizekben elsüllyesztik.

Az Oroszországi Föderáció védelmi tárcája közleményt adott ki. Eszerint az MQ–9-es elsüllyedéséhez az vezetett, hogy az amerikai gép kockázatos manővert végzett és elvesztették az afeletti irányítást. Az oroszok kiemelték: saját repülőgépeik sem fegyvert nem használtak, sem pedig nem érintkeztek az eszközzel – s a légi járőrözés befejeztével visszatértek a bázisra. Március 15-én az Oroszországi Föderáció washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov bejelentette: a drón „megsértette a különleges katonai művelet számára felállított ideiglenesen korlátozott zóna [temporary airspace regime] határát”, s „provokatív módon” közeledett Oroszország irányába.

Március 14-én este Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője az indicenst az „orosz pilóták veszélyes és nem professzionális viselkedése” által okozott ütközésként írta le. A vadászgépek legelőször üzemanyagot engedhettek az MQ–9-re, utána pedig az amerikai eszköz veszélyes megközelítése miatt a propellerét találhatták el. Ryder kiemelte: az orosz vadászgépnek is meg kellett sérülnie. Egy nappal később John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője arról tájékoztatott, hogy az USA lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza az oroszok hozzájutását az MQ–9-es roncsaihoz – a bejelentés során pedig hangsúlyozta: azokhoz kívülállónak nem szabad hozzáférnie.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Egy MQ-9 Reaper kiképző küldetést repül a Nevada Test and Training Range felett. (Fotó: Egyesült Államok Légiereje – William Rio Rosado / Anadolu Agency via AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna