„Nem fogadnám el a táska pénzt a kínaiaktól” – a ZöldVálasz akkusorozatának első része – Válasz Online
 

„Nem fogadnám el a táska pénzt a kínaiaktól” – a ZöldVálasz akkusorozatának első része

Zöld Válasz
| 2023.03.13. | Podcast

Háromrészes sorozat indul a ZöldVálaszban az akkugyárakról. A most meghallgatható első részben Litkai Gergely Várkonyi Gábor autóipari szakértővel beszéli át a trendeket, az elektromobilitás problémáit, valamint azt, hogy mi a baj a jelenlegi EU-s szabályozással.

A ZöldVálasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


A célok Európában nagyon szépek: 2050-re legyen zéró az autók kibocsátása. A megvalósítás viszont ködös és több a kérdés, mint a válasz. A ZöldVálasz akkumulátorügyi sorozatának első részében Litkai Gergely ezeket beszéli át először Várkonyi Gábor autóipari szakértővel. A vidéki mobilitás fenntartásának kérdésére például egyelőre nincs semmilyen válasz: tömegeknek márpedig nem lesz pénze pótolni az autóját, hiszen az elektromos egyelőre jóval drágább. A benzines kisautó „kihalása” viszont éppen az európai jogszabályok hatása: nem éri meg gyártani őket, hiszen a gyár szén-dioxid átlagát felviszik és kicsi rajtuk a haszon. Pedig ha a 15-20 éves autókat lecserélhetnék Euro6-osokra, sokkal jobban járna a környezet mint az erőltetett elektromosítással. Ám míg 3 éve 4,5 millió forintért elérhetők voltak ezek a kocsik, ma már 8 millióba kerülnek. 10 éves kor fölött márpedig lehetetlen környezetkímélőként fenntartani a 2000-res évek közepe óta megjelent modelleket – a részecskeszűrők kibuherálása például aligha kedvez a környezetnek.

Íme néhány hasznos link:


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#akkumlátorgyár#autóipar#Zöld Válasz