„Napelemeket szeretnének a tetőre, de még tervrajz sincs a házhoz” – Kunetz Zsombor a belügy és az orvosok harcáról – Válasz Online
 

„Napelemeket szeretnének a tetőre, de még tervrajz sincs a házhoz” – Kunetz Zsombor a belügy és az orvosok harcáról

Vörös Szabolcs
| 2023.03.02. | Podcast

Kedd délután, sürgősségi eljárásban fogadta el a parlament fideszes többsége azt a hétfőn benyújtott indítványt, amely jelentősen csorbítja a Magyar Orvosi Kamara befolyását, elsősorban azzal, hogy eltörli a kötelező kamarai tagságot az orvosok között. Hogyan eszkalálódott idáig a helyzet, amikor a Covid után úgy tűnhetett, megnyugodtak a kedélyek? Mi lesz így a Magyar Orvosi Kamarával? Miért állandó válsággóc a magyar egészségügy? HetiVálasz podcastunkban ezekről is kérdezi Kunetz Zsombor egészségügyi elemzőt Élő Anita és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Mi történt a magyar egészségügyben a Kásler–Pintér minisztercsere óta, ami a mostani feszültséghez vezetett?

„A fiatal, ambíciózus Takács Péter államtitkár előállt egy reformtervezettel. Ennek a részletei egyébként nem mai vagy teljesen friss, általa generált ötletek; mi, akik egészségüggyel foglalkozunk, sokan, sok helyen leírtunk hasonló gondolatokat és elképzeléseket. Ezeket viszont ő kiragadta a környezetükből. A probléma itt kezdődött: nem egy koherens egységet készített el, hanem bele-belekapott egy-egy részbe, aminek eklatáns példája lett az ügyeleti átalakítás. Úgy próbálta megvalósítani, hogy különösebb finanszírozást nem képzeltek el – és kommunikációt sem. Ezzel szerintem már itt meg is bukott ez a tervezet, s addig eszkalálódott a helyzet, amíg az orvosi kamarával – ami szerintem elég békésen állt ehhez a kérdéshez –, sikerült úgy összerúgnia a port, hogy most megpróbálják azt kivégezni. (…) Minden egyes javaslat önmagában megállná a helyét. Csakhogy itt arról van szó, hogy az államtitkárság napelemeket szeretne a tetőre, de még tervrajz sincs a házhoz.”

Mi lesz így az orvosi kamarával?

„A Magyar Orvosi Kamarát a tagjai tartják el. Abban a pillanatban, amikor eltörik a kötelező tagdíjat, lesznek olyanok, akik úgy gondolják, hogy ők ezt a pár tízezer forintot más célra kívánják felhasználni. Ezzel financiálisan próbálják megvágni a Magyar Orvosi Kamarát. Viszont akkora a felháborodás – nagyon helyesen –, hogy az orvosok egyre inkább küldik be a kamarai tagságok fenntartásával kapcsolatos igényüket. Szerintem tehát nem fog kiürülni a kamara, hanem még erősebb lesz. Ha egy szervezetben nem kötelező a tagság, de mégis megfelelő számú tagja van, az mindig erős felhatalmazást ad. Ráadásul most már nem kell finomkodni, nem kell viselkedni a kormánnyal.”

Miért állandó válságszektor Magyarországon az egészségügy?

„Ez kell a politikának. Tűzvonal. Mindig valamelyik oldalnak valamilyen pro vagy kontra érve lehet. Nem véletlen, hogy Kincses Gyula kamarai elnök évekkel ezelőtt meg is próbálta tető alá hozni az összpárti konszenzust. Azt tehát, hogy kell egy olyan elhatározás, mint ami Finnországban volt: »Ezt most megoldjuk, mert nincsen jobboldali meg baloldali tumor – mindegyikünket érint!« Az állandó válságnak politikai oka van itthon, és ezzel a mai magyar politikai elitnek a dolga szembenézni.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#egészségügy#Kunetz Zsombor