Hoppon maradt Ukrajna Ramsteinben: nincs új fegyverzet – helyzetkép a 358. napon – Válasz Online
 

Hoppon maradt Ukrajna Ramsteinben: nincs új fegyverzet – helyzetkép a 358. napon

OSW
| 2023.02.18. | OSW

Bahmut még mindig tartja magát, de a lakosság már nem tud korlátlanul belépni a városba. Egyes NATO-tagállamok növelik tüzérségi lőszergyártásuk kapacitását, miközben folytatódik a Leopard-saga. Újabb fogolycsere. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 358 napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej WilkJakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

Az ukrán erőknek sikerült az agresszort a Bahmut–Kosztjantinivka [Костянтинівка] országúttól délre visszanyomni – azonban az út még mindig a harctérségben található, utánpótlási útvonalként nem lehet használni. Az utánpótlás a Csasziv Jaron [Часів Яр] keresztül vezető alacsonyabb rendű úton keresztül még lehetséges, azonban a harcok miatt a polgári személyek városba történő belépésére korlátozást vezettek be, a településen maradt lakosokat pedig annak elhagyására szólították fel. Az oroszok saját magukat Bahmuttól északnyugatra erősítik, átvéve az ellenőrzést a Szlavjanszkba tartó M03-as autóút itt lévő szakasza felett. A Bahmuttól északra található utolsó, ukrán ellenőrzés alatt lévő településért, Paraszkovijivkáért [Парасковіївка] ugyanúgy harcok folynak, mint Bahmut keleti és déli részében is. A védők Sziverszktől délre, Avdijivka térségében, a Donyeck városától nyugatra található széles kiszögellésben, illetve Vuhledar déli és keleti külvárosaiban újabb támadásokat verhettek vissza (a kiszögellésben az oroszok a Marjinka nyugati részét védő ukrán erőket próbálják meg átkarolni). 

Az agresszor erői Donyeck és Luhanszk megyék közös közigazgatási határán a Zserebec folyón található ukrán védelmet próbálják áttörni, ugyanezzel próbálkoznak Harkiv megyében Dvoricsna [Дворічна] térségében található Hrjankivkánál [Гряниківка] az Oszkil folyón is, s szintén előrehaladást érhettek el Kupjanszk irányában. Mindkét fél új egységeket vezényelhet át a harctérségekbe, már meglévő védállásait erősítheti, illetve újakat építhet ki. (Az oroszok az Ukrajnával határos Voronyezsi területen található Pogonovo katonai gyakorlótéren is friss erőket vonhatnak össze.)

A front Bahmutnál február 16-án (forrás: Military Land)

Február 16-án az oroszok Ukrajna több régiójában található logisztikai és ipar infrastruktúra ellen rakétatámadást hajtottak végre: Kremencsukban és Pavlohradban, Kirovohrad és Lemberg megyékben található létesítményeket ért találat (Kirovohrad megyében, Sosztakivkában [Шостаківка] üzemanyag-raktárat). Az agresszor a támadásban 32 légi (H–101/H–555 és H–22 típusú) és tengeri indítású (Kalibr) manőverező robotrepülőgépet használhatott fel, melyekből a védők 14 lelövését jelentették be. Az ukrán légvédelem két H–59 típusú, levegő–föld manőverező robotrepülőgépet is lelőhetett. Ugyanezen a napon az Sz–300-as rendszerből kilőtt rakéták felhasználásával Harkivban is támadhatták az ipari infrastruktúrát. [Ford. megjegyzés: az Sz–300-as eredendően légvédelmi rendszer.]

Az orosz rakétatámadások állandó célpontja továbbra is a Donyeck megye északnyugati részében található ukrán hátország (Kosztjantinivka, Kramatorszk, Liman, Pokrovszk) – Kupjanszkot ugyanígy rakétatámadás érte. Az agresszor tüzérsége és légiereje a harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti járásokban folytatja az ukrán erők állásai és azok háta elleni tüzérségi támadásokat és bombázásokat; s napi pár-pártucat alkalommal lövi Herszont. Az ukrán tüzérségi támadás célpontja (a HIMARS-rendszerek felhasználásával) a Donyeck megyében fekvő, megszállt Ilovajszkban [Іловайськ] található vasúti infrastruktúra volt. Bergyanszkból újabb ukrán diverzánstámadásokról érkeztek jelentések.

Február 16-án a BBC-nek adott interjúban Volodimir Zelenszkij elnök arról tájékoztatott, hogy az új orosz offenzíva már megkezdődött (az elmúlt hetekben ukrán és nyugati források ezt a tavaszra tették – később arról tájékoztattak, hogy a támadás még februárban megkezdődhet), s azt is megjegyezte: az ukrán erők addig a pillanatig fognak ellenállni, míg készen nem állnak saját ellentámadásuk megkezdésére. A tavaszra várt ukrán ellentámadásról az elmúlt napokban az ukrán és az amerikai védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov és Lloyd Austin tájékoztatott – ennek végrehajtása a nyugatról jövő nehézfegyverzetnek köszönhetően lehetséges. 

Február 14-én Brüsszelben, a NATO-tagállamok védelmi miniszteri találkozójának margóján került sor az Ukrajnát katonailag támogató államok kontaktcsoportjának kilencedik találkozójára. Első alkalommal fordult az elő, hogy ezt nem kísérték olyan bejelentések, melyek az ukrán hadseregnek történő fegyverek és katonai felszerelés átadásáról szóltak. Az ülést elnöklő amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin megerősítette azon korábbi nyilatkozatokat, melyek szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, egy cseh–holland–amerikai konzorcium, illetve a Leopard 2-eseket használó államok koalíciója (Dánia, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Németország, Norvégia, Portugália, illetve Spanyolország) Ukrajnának harckocsikat ad át (fenti sorrendben: Abramsokat, Challengereket, T–72-eseket, illetve a konzorcium is T–72-eseket). Austin a Washington által február elején bejelentett katonai segélycsomagra, illetve (SAMP/T) légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő átadásáról szóló francia–olasz kezdeményezésre is emlékeztetett.

Február 15-én Boris Pistorius német védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy a nyugati szövetségesek nehezen tudják összegyűjteni az Ukrajnának januárban megígért két zászlóaljnyi Leopard 2-es harckocsit. Pusztán Németország és Portugália döntött Leopard 2A6-os (összesen 17 darab, ebben a sorrendben 14 és 3) harckocsi átadásáról. A 2A4-es „régi változat közel harminc darabját” Lengyelország (14 harckocsi) Kanadával (négy darab) és Norvégiával (nyolc darab) együttműködve gyűjtheti össze – ez állítólag „majdnem elégséges a 31 darab harckocsit számláló standard ukrán zászlóalj számára”. Pistorius nem vette figyelembe Spanyolországot, mely még nem tisztázta az átadható Leopard 2A4-es harckocsik számát (a legutolsó információk négy-hat harckocsiról szóltak), megjegyezte azonban: az ezen változatban Ukrajnának felajánlott lengyel harckocsik rossz állapotban lehetnek, és felújításra szorulhatnak.

A holland védelmi miniszter emlékeztetett arra: Németország nem egyezett bele a holland hadsereg által lízingelt 18 darab Leopard 2A6-os ukrajnai átadásába. Ez azon német sajtópletykákra volt válasz, melyek szerint Hollandia és Dánia nem akar Ukrajnának harckocsikat átadni (ez pusztán Koppenhága esetében igazolódott be). Hollandia ugyanakkor húszezer darab (több mint 470 lőszerjavadalmazásnyi) 120 mm kaliberű harckocsi-lőszer leszállítását jelentette be. A spanyol védelmi tárca vezetője arról tájékoztatott: várható, hogy 55 ukrán harckocsizó és az eszközök kiszolgálását végző katona érkezik meg spanyolországi kiképzésre (kanadai és norvég kiképzők részvételével február 13-án Lengyelországban megkezdődött a Leopardokra történő kiképzés – s ugyanez indult el Németországban is). A norvég miniszterelnök bejelentette: a nyolc harckocsin túlmenően Oslo négy, a Leopard 2-esek alvázára épített speciális járművet, illetve lőszert és pótalkatrészeket is átad. A finn védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy Helsinki is részt vesz a Leopard 2-es harckocsikat biztosítók koalíciójában – azonban saját részvételét pótalkatrészek átadására, szervizelésre és kiképzésre kívánja korlátozni.

Franciaország Ukrajnának leszállította az első tétel AMX–10RC páncélozott felderítőjárművet (ún. kerekes harckocsit), melyek átadását hivatalosan január elején jelentette be. Görögország védelmi tárcavezetője arról számolt be, hogy (a Németország által átadott Marderekért cserébe) az ukrán hadseregnek húsz darab BMP–1-es gyalogsági harcjárművet adtak át. A német védelmi miniszter jelezte: az IRIS–T légvédelmi rendszer további két ütegének leszállítása a védelmi ipar lehetőségeitől függ (Ukrajna összesen négyet kaphat ezekből, az elsőt a tavalyi év őszén vették át) – Pistorius jelezte: erre a következő hónapokban kerülhet sor. A Hollandia által finanszírozott projekt keretében a cseh védelmi ipar az ukrán hadsereg számára Toyota pickupok „százait” készítheti fel – ezekre géppuskát szerelnek, illetve a hozzájuk tartozó lőszert is biztosítják.

Február 15-én Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentette: Ukrajna támogatásának céljából a tagállamok növelik a 155 mm kaliberű tüzérségi lőszerek gyártását. Ugyanezen a napon az amerikai hadsereg az ilyen kaliberű lőszer gyártásáról szóló (a Northrop Grummann Systems-szel és a Global Military Products-szal megkötött,) két, összesen 522 millió dollár értékű szerződésről tájékoztatott. Az új lőszerek leszállítása márciusban kezdődhet meg. A New York Times szerint az Egyesült Államokban a 155 mm-es lőszerek gyártása a 2022. februári 14 400 darabos szintről ezen év januárjában 90 ezerre nőtt. A Pentagon az ipar az elmúlt negyven évben látott legnagyobb mértékű mozgósítását tervezheti; Franciaország és Ausztrália is tervezi a 155 mm kaliberű lőszer közös gyártását. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint az ukrán hadseregnek azonban meg kell tanulnia takarékoskodni a lőszerrel – többek között ezt szolgálja a britek által lefolytatott kiképzés. A Daily Telegraph arról tájékoztatott, hogy az ukránok napi hatezer tüzérségi lőszert használnak el; az európai államok ezekből évente háromszázezer legyártására képesek – viszonylag „gyorsan” pusztán 50 százalékkal lehet a gyártási kapacitást növelni.

A német védelmi miniszter megerősítette: a Rheinmetall konszern alsó-szászországi üzemeiben megkezdik a Gepard önjáró légvédelmi ágyúkhoz tartozó 35 mm-es lőszer gyártását – júliusban Németország 300 ezer darabot adhat át. Az ukrán hadsereg rendelkezésére álló lőszerkészletre utalva Pistorius azt állította, hogy annak „a nyárig elégnek kell lennie” (a lőszermennyiség szűkössége miatt a Gepardokat a fronton kívül, gazdaságos üzemmódban használják). [Ford. megj.: az eszköz költséghatékony megoldást biztosít az olcsó, de az oroszok által nagyobb számban használt drónok elleni harcban – kellő mennyiségű eszköz és lőszer biztosításával az ukránoknak így nem a sokkal drágább légvédelmi rakétákat kellene (f)elhasználniuk.]

Február 15-én a Reuters hírügynökségnek egy interjúban Olekszij Reznyikov védelmi miniszter elmondta: Zelenszkij elnök döntése szerint a következő hónapokban továbbra is betölti majd állását/funkcióját. Egy nappal korábban a tárca vezetői pozícióiban változások történtek: Ivan Rusznak első miniszterhelyettest, illetve a miniszter egy másik helyettesét, Oleh Hajdukot is elbocsátották – Rusznak helyét Olekszandr Pavljuk [Олександр Олексійович Павлюк] altábornagy tölti be. Mindez Zelenszkij rendeletének volt köszönhető, mely hadiállapot idején az első miniszterhelyettesi pozícióra megengedi legalább altábornagyi vagy altengernagyi rendfokozatban lévő aktív tiszt kinevezését (eddig ezt a pozíciót jogszerűen kizárólag civil tölthette be). Reznyikov szintén bejelentette az új helyettesek kinevezését: Vitalij Dejnaha önkéntes a digitális fejlesztésért, Andrij Sevcsenko pedig az európai integrációért lehet felelős. Ezen két kinevezést a kormány egyelőre még nem hagyta jóvá.

Február 16-án az „egyet-egyért” formátumban újabb hadifogoly-cserére került sor. Ukrajnába száz közkatona és altiszt, köztük 94 mariupoli védő tért vissza. A cserében egy civil, az Enerhodar polgármester-helyettesi pozícióját betöltő Ivan Szamojgyuk is érintett volt: ő a megszálló hatóságokkal elutasította az együttműködést – mindezért az oroszok 2022 márciusában letartóztatták.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán T-72-es harckocsi a Donyeck megyei Sziverszkben 2023. február 17-én (fotó: AFP/ Yasuyoshi Chiba)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna