Erőt gyűjtenek az oroszok egy újabb offenzívára – helyzetkép a 347. napon – Válasz Online
 

Erőt gyűjtenek az oroszok egy újabb offenzívára – helyzetkép a 347. napon

OSW
| 2023.02.06. | OSW

Nem jó a harci helyzet ukrán szempontból a Donbaszban: Bahmutba már csak egy úton tudnak utánpótlást bejuttatni, Kreminnánál is visszaszorultak. Jelentős orosz csapatösszevonást jelentettek Mariupolból, amiből a szakértők arra következtetnek: a támadók újabb offenzívára készülnek. A megszálló erők létszáma azonban még mindig messze elmarad a védőkétől. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 347. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Piotr Żochowski, Andrzej Wilk. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Az oroszok nagy erőkkel támadják Bahmutot és elővárosait, több ukrán állást elfoglaltak Kraszna Hora peremén (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők Harkiv és Luhanszk megye közigazgatási határán megnövelték tevékenységük intenzitását, s továbbra is nyomást helyeznek az Oszkil folyó [річка Оскiл] keleti partján, illetve a Zserebec folyó [річка Жеребець] és a két megye közigazgatási határa között található ukrán állásokra. Az agresszor hadserege arra törekszik, hogy Donyeck és Luhanszk megye közigazgatási határán elérje a Zserebec folyó vonalát – itt az ukrán erőket Kreminnától sikerült visszaszorítani. A Financial Times szerint az Ukrajnának átadott nyugati felderítési adatokból az derül ki, hogy a Kreminna és Liman közötti területen tíz napon belül új orosz offenzíva indulhat. Az arról szóló információkat, hogy ezen a területen új orosz erők gyülekeznek, ukrán helyi források [is] megerősítik.

A Sziverszkij-Donyec–Donbasz-csatorna [Канал Сіверський Донець—Донбас] mindkét partján harcok folynak a Bahmut–Kosztjantinivka [Костянтинівка] országút feletti ellenőrzés megszerzéséért. Az orosz főtámadás Csasziv Jar [Часів Яр] felé tart – habár a tüzérségi támadások miatt a védők már nehezen tudják használni, ezen településen keresztül vezet Bahmut utolsó lehetséges utánpótlási vonala. Szintén harcok folynak [Bahmut] déli, keleti és északi részeiben, illetve a várostól északra található településeken – utóbbi [területen] az ukrán erők Paraszkovijivkánál [Парасковіївка] ellenállnak annak, hogy az orosz erők az M03-as autópályára Szlavjanszk irányában kijussanak. A folyamatos harcok, illetve az autópályára Bahmut északi oldaláról rávezető út elvágása miatt maguk az ukrán erők sem tudják az autópályát használni. A védők tájékoztatása szerint Sziverszktől délre és keletre, Avdijivka térségében, illetve a Donyeck városától nyugatra található széles kiszögellésben újabb orosz támadáskísérleteket vertek vissza. Vuhledar külvárosaiban azonban csökkent az ellenséges aktivitás.

Bahmutban a déli és a keleti külvárosokban folynak súlyos harcok, a Wagner-alakulatok északkeleten elérték a Tavr húsüzem területét (forrás: Militaryland.net)

Az elfoglalt Mariupol ukrán hatóságai azt jelentették, hogy a városban és annak környékén az orosz erőket számottevően megerősítették: egy hét leforgása alatt az ellenséges csapatösszevonás létszáma tíz-tizenötezerrel növekedhetett, és elérheti a harmincezer katonányit. Az új erők Mariupolba tengeri úton érkezhetnek, a február 6-i szállítmányban többek között nyolc darab rakéta-sorozatvető és két Sz–300-as rendszer volt.

Az oroszok a Donbaszban folytatták az ukrán erők háta elleni rakétatámadásokat (itt a célpontok Kramatorszk és Kurahove [Курахове] környéke voltak), február 5-én pedig Harkivot is támadták. Habár a tüzérségi támadások száma napi többtucatra csökkent, az agresszor tüzérsége és légiereje a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti járásokban sem hagyta abba az ukrán erők állásai és azok háta elleni [tüzérségi] támadásokat és bombázásokat. A támadások állandó célpontjai továbbra is Harkiv és a város környéke, illetve Nikopol és Ocsakiv térsége. Ukrán diverzánsakciók célpontjává válhatott a[z oroszországi] belgorodi oblasztyban egy üzemanyagbázis, illetve a Kercsi híd megsemmisített pályalemezének újjáépítéséhez szükséges fémszerkezeteket gyártó üzemek.

Az USA védelmi minisztériuma nyilvánosságra hozta az új, összesen 2,175 milliárd dollár értékű katonai segélycsomag részleteit. Az Ukrán Biztonsági Garancia Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI) keretében 1,75 milliárd dollár értékben terveznek [fegyver]szállításokat – beleértve többek között a HIMARS-kilövőkhöz GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb)-készleteket, a HAWK légvédelmi rendszer két darab „tűzszakaszát” (valószínűleg négy darab kilövőt), nem meghatározott típusú légvédelmi ágyút a hozzá tartozó lőszerrel, szintén meg nem határozott típusú felszerelést az ukrán rendszerek a nyugati légvédelmi rendszerekkel történő integrálásához, drónelleni rendszereket, négy rádiólokátor-állomást légicélok felderítésére, illetve húsz darab tüzérségi radart. Az USA elnökének 425 millió dolláros alapja (Presidential Drawdown of Security Assistance, PDA) többek között további, a HIMARS-kilövőkhöz tartozó GMLRS irányított rakétákat, 181 MRAP gépjárművet, 155 mm kaliberű tüzérségi lőszert és 120 mm kaliberű aknagránátot, 190 darab 12,7 mm kaliberű géppuskát célzottan drónelleni harcra való felszereléssel és ezekhez való lőszerrel, 250 darab Javelin páncéltörő irányított rakétát, illetve kétezer egyszerhasználatos kézi páncéltörő gránátvetőt foglal magában. Első alkalommal fordult elő, hogy a Pentagon nem említette meg az átadott tüzérségi lőszerek számát.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy az ún. Ramstein-csoport következő, február 14-i találkozója során az Ukrajnát [katonailag] támogató államok konkrét információt adnak az Ukrajnának szándékaik szerint átadandó harckocsik mennyiségéről, illetve ezen eszközök leszállításának időpontjáról. Február 6-án „külföldön” (Lengyelországban és legnagyobb valószínűség szerint Németországban is) megkezdődhet az ukrán kezelőszemélyzet Leopard 2-es harckocsikra történő kiképzése. Reznyikov szerint még folynak a megbeszélések a cserealkatrészek szállításával, illetve a harckocsik karbantartásával és [nagy]javításával kapcsolatban. Portugália miniszterelnöke is bejelentette, hogy megbeszéléseket folytat a Leopardokhoz való alkatrészek Németországból történő beszerzésével és ezek Ukrajnának történő átadásával kapcsolatban (ezen [tárgyalások] március végéig történhetnek meg), habár még mindig nem ismert a Lisszabon által átadni tervezett harckocsik végleges száma. Kanadából Lengyelországba érkezett az első Leopard 2A4 (Ottawa négy harckocsi átadására vállalt kötelezettséget).

Mikola Olescsuk tábornok, az ukrán Légierő parancsnoka közölte: elkezdték kiképzésüket azon katonák, akik a SAMP/T–Mamba légvédelmi rendszert fogják kezelni (az ezen típusú rendszerek átadásáról Franciaország és Olaszország végül megállapodott). A katonák tavasszal térhetnek vissza Ukrajnába, az új fegyverrendszerrel.

Február 5-én a Nép Szolgája párt frakcióvezetője, David Arahamija megerősítette, a frakció zárt ülésén személyi cserékről döntöttek. Olekszij Reznyikov jelenlegi védelmi miniszter lemond pozíciójáról – helyébe a katonai hírszerzés (HUR) jelenlegi vezetője, Kirilo Budanov kerül. A HUR új vezetője Roman Masovec lehet, aki korábban a HUR-nál a különleges erők katonájaként szolgált, a Különleges Műveleti Erők egyik megszervezője volt, illetve 2020 áprilisától az Elnöki Hivatal egyik helyettes vezetője. A Denisz Monasztirszkij miniszter helikopter-katasztrófa miatti halálának bekövetkezte óta betöltetlen belügyminiszteri pozíciót a Nemzeti Rendőrség eddigi vezetője, Ihor Klimenko, az SzBU vezetői tisztségét pedig az eddigi megbízott vezető, Vaszil Maljuk tölti majd be. Arahamija kiemelte, hogy a személyi változásokat az a gondolat vezérelte, hogy az állam biztonságáért felelős tárcákat nem politikusokra, hanem tapasztalt szakemberekre kell rábízni. Február 6-án Arahamija bejelentette: ezen a héten nem kerül sor személyi változásokra a Védelmi Minisztériumban – ezt összefüggésbe hozták Reznyikov részvételével a Ramstein-csoport soron következő ülésén.

Újabb korrupciós botrányokra került fény. Február 3-án a Főügyészség bejelentette: a Védelmi Minisztérium egyik tanácsadóját azzal gyanúsítják, hogy 1,7 milliárd hrivnya (45 millió dollár) értékben sikkasztott a Fegyveres Erők beszerzési forrásaiból. Ugyanezen a napon az SzBU Odessza és Csernyivci megyében vámhivatalnokokat vett őrizetbe – őket (500–700 dollárnyi) kenőpénz kizsarolásával vádolják olyan dokumentumok kiállításáért, melyek lehetővé teszik a fegyveres erőknek szánt humanitárius segély Ukrajnába történő behozatalát.

Február 4-én a belügyi tárca bejelentette, hogy a Belügyminisztérium önkéntes rohambrigádjaiba történő besorozást nagy érdeklődés övezte – az előzetes adatok szerint több mint háromezer fő jelezte: kész felvenni a szolgálatot. Február 6-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, mely a hadiállapotot és az általános mozgósítást további 90 nappal hosszabbítja meg.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán katonák visszatérése a frontvonalról a behavazott Bahmutban (fotó: Marek M. Berezowski / Anadolu Agency via AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna