„Nem tudom, mi az, hogy gyurcsányista” – szóboksz a DK-ba lépett Kocsis-Cake Olivióval – Válasz Online
 

„Nem tudom, mi az, hogy gyurcsányista” – szóboksz a DK-ba lépett Kocsis-Cake Olivióval

Stumpf András
| 2023.01.31. | Interjú

Amikor Orbán Viktor tavaly nyáron kevert fajúakról beszélt, akkor azért felhúztam magam. Én konkrétan az vagyok, miközben teljesen magyar. Aztán amikor az argentinokat azzal élteti az elmés fideszes, hogy a fehér keresztény kultúra nyerte a foci vébét… Egyáltalán, miért fehér keresztény? A barna keresztény nem jó? Én az vagyok. Ezek tehát felbőszítettek. Aminek egyébként köze van ahhoz, hogy úgy döntöttem, a DK-ban folytatom.” A Párbeszéd eddigi pártigazgatója a Válasz Online-nak átigazolása hátteréről, DK-s hazugságokról, valamint az „árnyékkormányról”. Amelynek bár tagja Kocsis-Cake Olivio is, minisztereit többszöri kérésünkre sem volt hajlandó – avagy képes – felsorolni. Interjú.

hirdetes

Nyugtasson meg, hogy ennyire azért nem olcsójános.

– Olcsójános?

Nemlétező intézmény nemlétező posztjával fizette ki a DK, amiért átzsilipelt hozzájuk a Párbeszédből, amelynek alapítója volt.

– Értelmes munkával és feladattal engem ki lehet fizetni. Itt erről van szó.

Kap pénzt a zöldügyi biztosságért a DK-s „árnyékkormányban”?

– Nem. Társadalmi munkában végzem. Számomra megtiszteltetés, hogy Dobrev Klára, aki szerintem Magyarország következő miniszterelnöke lesz, fölkért, hogy egy témában, amelyet négy éven át vittem a parlamentben, dolgozzunk együtt.

Miből él, ha nem kap tőlük pénzt? Tavaly kibukott a parlamentből…

– Azon okos képviselők közé tartozom, akik takarékoskodtak.

Azért eddig mégiscsak volt fizetése a most faképnél hagyott Párbeszéd pártigazgatójaként.

– Ott volt. Bejelentett állásom, fizetésem, igen. Nem milliós, de meg lehetett élni belőle.

Ugye nem várja el, hogy elhiggyük: az önnek fizetést adó, ön által társalapított pártot nulla forintos ajánlat miatt hagyta el?

– De. Mondom, nem kapok pénzt a DK-tól.

Ígéretet viszont nyilván kapott valamilyen pénzes pozícióra.

– Arról van beszélgetés, milyen feladat, munka van, amiben még tudok dolgozni. Egyelőre viszont az árnyék-kormánybiztosság a fontos nekem.

„Nem kapok pénzt a DK-tól” (fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

Miért nem kreáltak legalább egy árnyékminiszteri posztot önnek? Nem valódi intézmény, nem kell jogszabály, sem iroda, sem fűtés – erre kiszúrják a szemét egy biztosi poszttal…

– Van már környezetvédelmi árnyékminiszter Oláh Lajos személyében, vele fogok együtt dolgozni, szerintem remekül. Tényleg nem az a fontos, minek hívnak, hanem az, hogy olyan csapatban dolgozhassak, amely képes felmutatni az erőt és a kormányzóképességet egyaránt. Erről egyébként már májusban beszéltem: ezt a két szempontot tartottam fontosnak a csúfosan elbukott választás után is. Az azóta eltelt időben pedig egyértelművé vált, hogy ennek a két szempontnak egyedül a DK volt képes megfelelni az ellenzéki térfélen.

Azért fájt, hogy kiesett a parlamentből tavaly, ugye?

– Nehéz időszak volt, persze, ahogy az sem volt egyszerű döntés, hogy otthagyom a Párbeszédet.

Miért kellett akkor árulásszerűen csinálni, hátba szúrva a pártját? Hogy ők is a Facebookról tudják meg: a pártigazgatójuk átül a DK-ba.

– Nem gondolom ezt hátba szúrásnak.

Ők igen, amint közleményük is mutatja.

– Azt beszéljék meg velük, én azt kommentálni nem fogom.

– Akkor azt legyen kedves kommentálni, hogy azért ült-e át, mert megkapta ígéretként, hogy jövőre visszaülhet a parlamentbe Oláh Lajos helyére, ha ő az EP-be távozik.

– Ilyesmiről nem volt szó. Arról volt szó eddig, hogy hogyan dolgozunk együtt.

Képzelje maga elé az átlagos olvasót. Azt várja most tőle, hogy higgye el önnek: nulla forintért és nulla ígéretért hagyta el a pártját, ahol igazgató volt és fizut is kapott…

– Remek, hogy az átlagos olvasót említi! Tényleg. Az átlagos olvasó ugyanis naponta bemegy az élelmiszerboltba és ötven százalékos inflációval találja szemben magát egy sor fontos terméknél…

És már csak ezért sem hiszi el, hogy Kocsis-Cake Olivio Dobrev Klára szép szeméért ül át a DK-ba!

– Folytatva az előbbi gondolatot… Orbán Viktor soha nem látott válságba taszította a magyarokat. Brutális az élelmiszer-áremelkedés, a rezsidrágulás, a nagy hitelminősítők most már hetente minősítik le az országot és azt látom, hogy az ellenzéki pártok közül csak a DK-nak van erre válasza. Egyedül Dobrev Klára és árnyékkormánya dolgozik azon, hogy alternatívát mutasson, hogyan lehet kijutni ebből a válságból. Azért vagyok politikus, mert hiszek abban, hogy lehet jobban kormányozni, mint ahogy azt a Fidesz teszi. Dobrev Klára kormányzásra készül és örülök, hogy ennek a munkának most már én is részese vagyok.

Meghívták az Apró-villába, sütött-főzött önnek a Gyurcsány-házaspár, mielőtt átinvitálták a pártba is?

– Még sosem jártam ott.

Mégis hogyan zajlik akkor egy ilyen politikai csábítás a gyakorlatban?

– Bocsánat, ezekkel az emberekkel együtt akartunk kormányozni. Egy éven át napi szintű kapcsolatban voltam velük, hiszen

le akartuk váltani a Fideszt. Közösen. Nem sikerült, de a kapcsolat a választások után is megmaradt – nemcsak a DK vezetőivel, más pártokéival is. Folyamatosan beszélgettünk arról, hogyan lábalhatna ki az ellenzék ebből a katasztrofális állapotból.

Mikor mondták a DK-sok, hogy üljön át?

– Folyamatos egyeztetés volt több DK-s politikussal.

Mikor volt a felkérés?

– Erre konkrétan nem emlékszem. Decemberben, a téli szünetben már gondolkodtam erről, aztán január közepén meghoztam a döntést.

És képtelen volt válaszolni az ATV-ben a kérdésre, hogy milyen pozíciót tölt majd be a DK-ban.

– Mert nem pozícióra jelentkeztem, hanem feladatra.

Azt ugye tudja, hogy ez szó szerint fideszes kincstári szöveg?

– Lehet, hogy a Fidesz 90 százalékban hazudik és mellébeszél, de ezek szerint nem mindig.

Hazugságot emlegetni úgy, hogy most lépett át Gyurcsány Ferenc pártjába… Nem túl merész?

– Nem.

Úgy sem, hogy elnökségi tagjuknak, Ráczné Földi Juditnak immár jogerős papírja van róla, hogy hazudott az offshore-ozásáról?

– Nem az offshore-ügyről szól a bírósági döntés, hanem arról, hogy közszereplőként tűrni kell az újságíró állításait – függetlenül annak valóságtartalmáról.

Nem. Megírtuk, hogy hazudott az offshore-ozásról, erre beperelt, hogy a bíróság állapítsa meg, nem írtunk igazat. Aztán a bíróság nekünk adott igazat. Van helye az illetőnek a pártvezetésben továbbra is?

– Nem tudom. Nem vagyok elnökségi tag. Zöld ügyekkel, környezetvédelemmel akarok foglalkozni.

„Még sosem jártam az Apró-villában” (fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

De most lépett be ebbe a pártba!

– Ahol szakpolitikai munkát szeretnék végezni. Azért ott, mert a DK-ban látszik az elvégzett munka eredménye: több közvélemény-kutató is 20 százalékra méri.

Maradjunk inkább a 12-nél, miközben a Fidesz 50 százalékon áll.

– A biztos pártválasztóknál több közvéleménykutató szerint is 20 százalékon áll a DK. A 12 százalék a teljes népességben van. De a számokon túl: az biztos, hogy mára a DK kinőtte magát középpárttá, a fegyelmezettség és szervezettség, amelyet felmutat, pedig éppen az, amit az ellenzéki választók elvárnak a politikusoktól. Hatalmas munkára készül a DK. Zöldvonalon csak nekem legalább 200 civil szervezettel kell majd egyeztetnem.

Ebben a szervezettségben, fegyelmezettségben, munkabírásban benne van, hogy kormányzóképes alternatívát tudunk felépíteni. Még nem hiszik el a választók, tudom, de ’26-ra látni fogják és hinni fognak a saját szemüknek.

Mondja ezt nem sokkal Jászberény után. Amely történet mit is üzent a DK-nak?

– Bonyolult történet az. Nem pártok indultak, hanem civil szervezetek.

Miért is volt szükség arra a választásra? Mert a DK a Fidesszel karöltve feloszlatta a testületet.

– Nem egészen: a feloszlatást az ellenzék egésze megszavazta. De végül jól sült el a dolog. Teljes, erős ellenzéki többség van most, a megismételt a választás után. Korábban a város polgármestere maga is többször kezdeményezte a testület feloszlatását, mi több, annak megszavazását helyezte kilátásba. Aztán végül a többség, a polgármester mögött álló úgynevezett ellenzéki szövetség, melyben a Jobbik, az MSZP és a Momentum képviselői ültek, megszavazta azt.

Csakhogy a DK nem volt benne az ellenzéki összefogásban – épphogy önök nélkül aratott az ellenzék kétharmados győzelmet a Fidesz jelöltje fölött. Nem üzen ez valamit új pártja elutasítottságával kapcsolatban?

– Egyáltalán nem. Helyi választásból nem szabad országos következtetést levonni. Ráadásul ahhoz, hogy Jászberény továbbra is ellenzéki vezetésű város maradjon, kellettek a DK-s szavazatok is. A DK jászberényi szavazói bölcsek voltak, tudták, hogy nem a fideszes, hanem az ellenzéki jelöltre kell szavazni.

Lehet a legnagyobb a törpék között, de a felmérések szerint országosan is a DK a legelutasítottabb, még az ellenzéki táboron belül is.

– Ez ma már nem igaz. Egyes mérésekben az elutasítottság is apad. A DK áttörte az üvegplafont. De nem most kell számolgatni. Most hiteles alternatívát kell építeni. A DK éppen ezt teszi az árnyékkormánnyal.

Kik az árnyékkormány tagjai?

– Vannak külső segítők…

Nem így értjük. Kik az árnyékminiszterek? Név szerint.

– Nem fogom most itt felsorolni…

Tegye már meg a kedvünkért!

– Nem feladatom. Akivel én dolgozom együtt, Oláh Lajos, remek szakember. A pénzügyekért felelős Bodnár Zoltán szintén, akárcsak Komáromi Zoltán, az egészségügy felelőse. Kordás László volt szakszervezeti vezető, munkaügyekben nagyon járatos.

Négyet tud tehát. A 18-ból. Ön, aki bizonyos szinten még tagja is az árnyékkormánynak! Hogy számítana akkor ez a testület az átlagosan érdeklődő választónak bármennyire is?

– Nyilvánvalóan tudom az összeset…

Hallgatjuk.

– Nem fogok itt felsorolásba kezdeni, hiszen ami számít, nekem és az átlagosan érdeklődő választónak is, az Dobrev Klára személye, aki felkészült, határozott, de közben érzékeny és empatikus vezető. Az ő kvalitásaival az árnyékkormányt és az ellenzéket is sikerre lehet vinni a következő választáson.

„A DK áttörte az üvegplafont” (fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

Ha minden igaz lenne is Dobrev Klára kvalitásaival kapcsolatban: nem ő a pártelnök. Hanem Gyurcsány Ferenc.

– Sok mindent lehet rá mondani, de ő is bizonyított az elmúlt hónapokban. Ha tíz évet nézünk, akkor is. Meg tud szervezni egy közösséget, pártot a jelenlegi, cudar helyzetben. Amikor az, aki ellenzéki politizálásra adja a fejét, rengeteget kell, hogy kockáztasson: az egzisztenciáját, a jó hírét… Szerintem ebben önöknek is van tapasztalatuk, hiszen újságírókra is utazik a hatalom. Ilyen helyzetben összetartó, fegyelmezett, de befogadó közösséget szerveztek a DK-ból. Ez bizony teljesítmény.

Lenne, ha zöldmezős párt lenne a DK. Csakhogy Gyurcsány egy nagy párt, az MSZP elnökeként bukott meg 14 éve, aztán szervezett egy másikat, amely még mindig kisebb, mint az volt, de azt azért szétverte.

– Elfelejtik, hogy a Fidesz az elmúlt 13 évben meg szétverte a demokratikus berendezkedést, a jogállamot, olyan brutális rendszert szabadított ránk, hogy aki ebben életben tudott maradni…

Az a Fidesz érdekéből maradhatott életben.

– Ezzel nyilván nem értek egyet. Együtt dolgoztam ezekkel az emberekkel az ellenzék különféle pártjaiból az elmúlt években. Egyikük sem a Fidesz érdekében politizált.

Nem is úgy értjük, hogy tudatosan. Hanem úgy, hogy a Fidesznek jó, ha Gyurcsány a legnagyobb kicsi az ellenzéken belül.

– Nem hiszem, hogy a Fidesznek jó, ha Dobrev Klára lesz a kihívó három év múlva. Akkor ugyanis meg fogja verni Orbán Viktort.

Azért, amit már mondtam: a kormányzóképesség, a valós alternatíva felmutatása okán. Ennek építéséhez persze mi is hozzákezdhettünk volna mondjuk öt évvel ezelőtt. Nem tettük. Ez tehát önkritika is.

Miért nem tették?

– Nem tudom. A Párbeszédben mindenesetre nem hiszem, hogy rossz munkát végeztem, ami a zöld ügyeket illeti. Vélhetően ezért is gondolta úgy Dobrev Klára, hogy igényt tart a munkámra.

Huszonéves volt az őszödi beszéd kiszivárgásakor, korábban még a Jobbik-csoport alakuló buliján is részt vett pázmányos egyetemistaként…

– Bulin nem. Az alakuló ülésükön igen. Megnéztem, érdeklődésből.

Aztán az LMP-ben kezdett politizálni, amely anti-Gyurcsány és anti-Orbán is volt egyszerre…

– Ez Schiffer András véleménye, én soha nem így gondoltam az LMP-re.

Ön már LMP-sként is gyurcsányista volt?

– Nem, de nem értettem egyet a schifferi véleménnyel. Ahogy sokan mások sem. Többek között ezért alakult meg a Párbeszéd.

Még párbeszédes kollégáinak is Unicumot kellett letolniuk 2014-ben, hogy el bírják viselni Gyurcsány társaságát.

– Én ilyet nem nyilatkoztam sosem.

Tehát párbeszédesként már gyurcsányista volt?

– Nem tudom, mit jelent az, hogy gyurcsányista.

Olyasvalakit biztos, aki örömmel belép a pártjába. Amikor kijött az őszödi beszéd, akkor sem gondolta, hogy le kellene mondania?

– Nem. Meghallgattam az egészet akkor és nem hazugságbeszédnek láttam. Arról beszél benne, min kellene változtatni a magyar politikában.

Zárt körben beszél arról, hogy végighazudta az elmúlt másfél-két évet.

– Nem fogadom el ezt a Fidesz-narratívát. Arról beszélt, hogy az azt megelőző éveket is végighazudta a politika…

Nem. Másfél-két évet mond. Meg hogy nem csináltak semmit túl azon, hogy visszahozták a népszerűségüket „a szarból”, hogy ekkora „böszmeséget”, mint ők, Európában még senki nem csinált…

– Én is mondok ilyeneket foci után, ha rosszul megy a játék. Nem lehet egy beszédből kiragadni részleteket. A Fidesz mondjuk mindig ezt teszi. Lassan húsz éve ebből él. Orbánéknak nem is választáson kellene indulniuk, hanem az Oscar-díjért, a legjobb vágás kategóriában. Ellenzéki politikusok beszédeiből vágnak ki részeket folyton, aztán hazudnak.

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este…” Ezt nem a Fidesz találta ki, hanem az ön pártelnöke mondta a szájával. Az tehát belefér.

– Ha ön szerint nem fér bele, hogy az ember az öltözőben, meccs után, a sajátjai között kiadja a feszültséget és mondjon mindenfélét a játékukról, a sajátjáról is, ha az rossz volt, ha sok luftot rúgott mondjuk… Ha ez azt jelenti, hogy ezért utána soha többé ne is focizzon az ember, akkor ezt másképp látjuk.

Minek volt akkor ez az LMP-s, aztán párbeszédes, másfél évtizedes kurfli? Miért nem rögtön Gyucsány-féle MSZP-be, aztán a DK-ba szaladt?

– Nyilván nem értettem egyet mindennel, ami 2010 előtt zajlott. A zöld kérdéseket már akkor is kulcsfontosságúnak láttam, azokkal pedig az akkori kormány nem foglalkozott annyit, amennyit kellett volna. Meg úgy voltam vele, hogy új nemzedék kell a politikába, ezért is csatlakoztam az LMP-hez.

„Nem tudom, mit jelent az, hogy gyurcsányista” (fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

Putyinról mi a véleménye?

– Gyors váltás.

Nem. Kapcsolódik. Tehát?

– Autokrata, aki diktatúrát épített ki Oroszországban. Amit Ukrajnában művel, az meg háborús bűn. Szóval háborús bűnös.

Pártelnöke kormányfőként ugyanezzel a Putyinnal cukiskodott évi öt alkalommal. Akkor, amikor az már lerohanta Grúziát. A jó Gyurcsánynak szabad, Orbánnak nem?

– Azért a 2000-es évek végéig minden európai vezető úgy volt vele, hogy pragmatikus szempontból érdemes fenntartani a kapcsolatot Putyinnal.

Totó kutyával közös cukiskodás… Túl volt az a pragmatizmuson.

– Rendben, az tényleg túl volt rajta. 2014-ig, a Krím lerohanásáig mindenesetre más volt a helyzet, a háború tavalyi kitörésével pedig aztán végképp új van. Orbánék viszont azóta is kitartanak Putyin mellett és semmit sem tettek, hogy ne a drága orosz gáztól függjünk…

Épp Gyurcsány gáncsolta annak idején a közös EU-s vezeték tervét – Putyin legnagyobb örömére.

– Lehet, hogy másképp kellett volna, de 2014 után, amikor kiderült, hogy Putyin milyen fokú agresszióra képes, már történelmi hiba volt, hogy az Orbán-kormány nem tett meg mindent az energiafüggés felszámolásáért. S

lehet itt elővenni a Gyurcsány-időszakot, Dobrev Klára viszont még sosem volt kormányon. Márpedig én miatta csatlakoztam a DK-hoz. Amúgy is jót tenne egy női miniszterelnök az országnak.

Akkor miért nem a Momentum és Donáth Anna, ha már muszáj volt dobbantania?

– Beszélgettem momentumosokkal is, de meggyőzőbb volt számomra, amit a DK produkált az elmúlt fél évben. Árak az egekben, a gazdaság romokban – erre kell minden pártnak hiteles válaszokat adnia most.

Önnek még arra kellene gyorsan, hogy miért változtatta meg a nevét Cake-Baly Olivióról Kocsis-Cake Olivióra. Rosszban van időközben filmfőszereplőként ismertté vált édesapjával?

– Dehogy! Jóban vagyunk, ahogy egy 42 éves fiú jóban lehet az amúgy maximalista apjával.

Amikor képviselő lett ’18-ban, azzal sem vette le a lábáról?

– Akkor is azt kérdezte, mikor lesz már rendes munkám.

Ő ugye villamosvezető?

– Igen. Az tényleg rendes munka mondjuk. De az ő családnevét is megtartottam, a nevemet tehát nem ellene lázadva változtattam meg. Hanem azért, mert a nagymamám, aki 96 évet élt, élete végén szomorkodott, hogy mivel öt lánya van, a Kocsis név nem megy tovább. A nagypapám neve. Akinek rengeteget köszönhettem. Megjárta a Don-kanyart, rengeteget foglalkozott velem gyerekkoromban, folyton együtt csavarogtunk, olyankor mesélt történelemről, politikáról… Végül is neki köszönhetem, hogy az vagyok, aki – a szüleim ugyanis négyéves koromban elváltak. Plusz volt egy politikai szempontom is: hiába születtem Magyarországon, hiába vagyok teljesen magyar – édesapám szülőhazájában Afrikában még csak nem is jártam, az ottani nagyszüleimmel sosem találkoztam –, a bőröm színe és a születési nevem együtt azt eredményezte, hogy ezt mindig bizonygatnom kellett.

Négy éve rasszista plakátokat tettek ki valakik a portréjával. Nagyon megérinti az ilyesmi?

– Változó, de van hatása. Amikor például Orbán Viktor tavaly nyáron kevert fajúakról beszélt, hogy azok nem akarunk lenni, akkor azért felhúztam magam. Én konkrétan az vagyok, miközben teljesen magyar. Aztán amikor az argentinokat azzal élteti az elmés fideszes, hogy a fehér keresztény kultúra nyerte a foci vébét… Egyáltalán

miért is fehér keresztény? A barna keresztény nem jó? Én például az vagyok.

Ezek tehát felbőszítettek. Aminek egyébként köze van ahhoz, hogy úgy döntöttem, a DK-ban folytatom. Így hathatósabban, láthatóbban tudom képviselni magamat és azt a politikát, amely az efféle rasszista szólamokat büszkén öblögető Fidesz leváltásának kulcsa lesz.

Orbán lökte tehát Gyurcsány karjaiba! Azért ha igazunk lesz és jövőre Oláh Lajos az EP-be távozik, ön meg megkapja a helyét a magyar parlamentben, ugye fizet egy kört?

– Mint mondtam, nincs ilyenről szó – de egy kört a régi ismeretségre való tekintettel ettől függetlenül fizetek, ha van rá igény.

Köszönjük, arra úgy nincs. Arra lenne inkább, hogy végre mondja el, mi volt valójában a DK-s ajánlat, amellyel becserkészték.

– Nekem ebben tényleg az a fontos, hogy a zöld ügyek képviselve legyenek abban a közösségben, amelynek a legnagyobb esélye van leváltani ezt a kormányt három év múlva. Merthogy környezetvédelem itt, amíg a Fidesz van, egészen biztosan nem lesz. Nekem pedig szívügyem, hogy legalább akkor legyen majd, ha a Fidesz-kormány már rossz emlék csupán.


Nyitókép: Válasz Online/Vörös Szabolcs

Ezt az interjút nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Demokratikus Koalíció#Dobrev Klára#ellenzék#Gyurcsány Ferenc#Kocsis-Cake Olivio#politika