A nyugati tankokra még egy darabig várni kell – helyzetkép a 340. napon – Válasz Online
 

A nyugati tankokra még egy darabig várni kell – helyzetkép a 340. napon

OSW
| 2023.01.30. | OSW

A leghevesebb harcok Bahmut körül folynak, ahol az oroszok megint szorosabbra zárták a gyűrűt a város körül. A nyugati harckocsik felajánlása nem jelent gyors segítséget Ukrajnának: Leopardokból még mindig körülbelül 20 darab felajánlása hiányzik, az Abramseket pedig csak jövőre tudják leszállítani. A lengyel tankok ezzel szemben még a télen a frontra érkezhetnek. Az ukránok médiaoffenzívát indítottak, hogy vadászgépekhez jussanak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 340. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A Wagner-csoport alakulatai a Bahmutka folyón átkelve elfoglalták Blahodatne községet, a front többi szakaszán azonban az oroszok nem jutottak előbbre (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

A leghevesebb harcok színtere továbbra is Bahmut, illetve a várostól északra és délnyugatra fekvő települések. Az ukrán erők a Bahmutból Kosztjantinivkába [Костянтинівка] tartó úton fekvő Ivanivszke [Іванівське] elleni újabb támadásokat visszaverik, azonban azt utánpótlási útvonalként szabadon már nem tudják használni. Az oroszok sikertelenül indíthatták újra támadásaikat Sziverszktől délre és keletre is. Harcok folynak a Sziverszket Bahmuttal összekötő út mindkét oldalán, Avdijivka térségében, illetve a Donyeck városától nyugatra található kiszögellésben. Az oroszok újra megpróbálták áttörni a védelmet Vuhledar körül [ford. kieg.: Vuhledar logisztikai fontosságáról itt].

Az ukrán vezérkar szerint a január 26-i, kritikus infrastruktúra elleni támadásban az oroszok hetven rakétát használhattak fel, melyek közül negyvenhetet lelőttek. A rákövetkező napokban külön-külön végrehajtott rakétatámadások célpontjai többek között Zaporizzsja, Kosztjantinivka és Harkiv voltak. Az orosz tüzérség és légierő a harcérintkezési vonal mentén – főleg Szumi megyében – folytatja az ukrán erők állásai és azok háta elleni támadásokat. Január 29-én Herszon különösen heves [tüzérségi] lövetésére került sor, melynek civil áldozatai is voltak (hárman meghaltak, nyolcan pedig megsebesültek). Az ukrán támadások célpontjai többek között [a Donyeck megyében található] Ilovajszk [Іловайськ], illetve Melitopol térségében egy vasúti híd volt. [Ford. kieg.: „Az ilovajszki vasúti csomópont léptékét jól jelzi, hogy a 16000 fős lakosság 40%-ának adott munkát a polgárháború kirobbanása előtt. Azonban szerepe 2014 augusztusában értékelődött fel igazán, amikor az ukrán hadsereg és a vele szövetséges Önkéntes Területi Zászlóaljak […] sikeres előrenyomulása miatt szinte utolsó nyitva maradt kapuja maradt Donyecknek.” Forrás: Németh Gyula: Az „Ilovajszki katlan” kialakulásának történeti áttekintése a harcoló felek szemszögéből]

Nagy-Britanniába megérkeztek azon ukrán katonák, akik februárban megkezdik a „Challenger 2” harckocsikra történő kiképzésüket (London ezek leszállítását március vége előtt tervezi). Az első negyedév végéig az ukrán hadsereg Németországból Leopard 2A6-os harckocsikat is kaphat – az országba érkező ukrán katonákat a Berlin által január közepén megígért Marder gyalogsági harcjárművekre képzik ki. A spanyol védelmi tárca vezetője bejelentette: a Leopard 2A4-es harckocsikat tavasszal átadják, azonban még mindig nem erősítették meg azok mennyiségét. A spanyol média szerint Madrid 54 ukrán katonát akar kiképezni a Leopardok használatára. Kanada megerősítette, hogy négy darab Leopard 2A4-es harckocsit ad át, Dánia azonban nem: a dán védelmi miniszter azt állította, a dán hadseregnek nem áll olyan mennyiségű harckocsi rendelkezésére, mely lehetővé tenné [az állomány] kettébontását. Lengyelország a Leopardokon kívül további hatvan T–72-es és PT–91-es harckocsi Ukrajnának történő átadását jelentette be.

A The Washington Post szerint az amerikai M1A2 Abrams harckocsik 2023 végéig vagy 2024 elején érkeznek meg Ukrajnába. Az eszközöket először le kell gyártani; ezek a standard Abramsoktól gyengébb, szegényített uránt nem tartalmazó páncélötvözetükben különböznek. A harckocsi-zászlóalj többi felszerelését az amerikaiak a Pentagon készleteiből fogják átadni.

A francia és olasz védelmi tárcák vezetői megállapodtak összesen 700 darab Aster-30, a SAMP/T légvédelmi rendszerhez tartozó rakéta megvásárlásában – nem hozták azonban nyilvánosságra, Ukrajna ezek közül hányat kaphat meg a megígért ütegekkel egyetemben. A német kormány által közölt új katonai segélycsomagban IRIS–T rakéták, illetve különböző típusú gépjárművek találhatók – a rakéták mennyiségét szintén nem közölték.

A spanyol El Pais interjút közölt Jurij Ihnat ezredessel, az ukrán Légierő sajtószóvivőjével. A katonatiszt állítólag azt mondta, hogy Ukrajna partnereitől két vadászgép-század, összesen 24 repülőgép átvételét várja – a prioritás az F–16-osok beszerzése. Később Ihnat fordítási hibákra fogva cáfolta ezt a kijelentést, azonban az interjúban foglaltakat enyhébb formában megismételte. Ihnat szerint az ukrán légierő már [most] készülhet az új repülőgépek fogadására, és jelenleg azon bázisokat választják ki, ahol ezeket állomásoztathatják; Mikola Olescsuk tábornok, a Légierő parancsnoka [pedig] jóváhagyta a vadászgépek használatára kiképezhető pilóták listáját. Ugyanilyen szellemben nyilatkoztak az ukrán hatóságok képviselői is, az elmúlt napokban többek között Dmitro Kuleba külügyminiszter.

A katonaság számára történő beszerzések teljesítése során [elkövetett] pénzügyi visszaélésekről szóló információk nyilvánosságra kerülése az USA-ban is reakciót váltott ki. Január 26-án Victoria Nuland politikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár közülte, hogy Kijevben könyvvizsgálók tartózkodnak – ők az amerikai katonai segély és pénzügyi támogatás felhasználásának módját ellenőrizhetik. Hozzátette: a korrupcióval megvádolt köztisztviselők felmentése erős jelzés arra, hogy a hatóságok eltökéltek a szabálytalanságok elleni harcot illetően. A korábban felállított Inter-Agency Working Group on Oversight in Ukraine [Ügynökségek közötti, Ukrajnát felügyelő Munkacsoport] arra törekedik, hogy azonosítsa az eszköz- és pénzügyi segély szétosztása során a legnagyobb kockázatnak kitett területeket.

Január 27-én az ukrán Állami Határőrszolgálat vezetője, Andrij Demcsenko jelezte: az orosz–belorusz komponens gyakorlatai már több mint egy hónapja zajlanak – céljuk feszültség gerjesztése a belorusz-ukrán határon, illetve hogy rákényszerítsék az ukránokat arra, hogy ebben az irányban erőt és felszerelést tartsanak (így ezeket a front más szakaszaira nem lehet átirányítani). Még mindig nincs jele annak, hogy az államhatárhoz közel támadócsoportot hoznának létre.

Az SzBU január 27-én bejelentette, hogy meghiúsították orosz hekkerek behatolási kísérletét Ukrajna egyik határmenti városának térfigyelő kamerarendszerébe. A hekkerek lakóépületek wifi hálózatain keresztül próbáltak a lakóközösségek területén, illetve a közlekedési útvonalak mentén található kamerarendszerhez próbáltak csatlakozni abból a célból, hogy a rendfenntartó szervek tisztségviselőinek aktivitásáról, illetve a katonai felszerelés mozgatásáról szóló adatokhoz jussanak. Az SzBU arra figyelmeztetett, hogy hasonló ellenséges támadások a jövőben is előfordulhatnak, s arra kérték az állampolgárokat: fordítsanak nagyobb figyelmet a számítógépes hálózatok biztonságára.

Január 28-án az ukrán hatóságok rámutattak: a megszállóknak nehézséget okoz a helyi biztonsági struktúrák felállítása – a helyi lakosság nem akarja az orosz hatóságokat támogatni, a kollaboránsok toborzásával pedig problémák voltak, [így] a rosztovi oblasztyból és a Krasznodari határterületről [Краснодарский край] körülbelül 800 rendőrt irányítottak át Zaporizzsja megyébe.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Ukrán katonák egy BMP-2 gyalogsági harci járművön a donyecki régióban (fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna