Hiába győzött, kellemetlen valósággal szembesült az ellenzék – Róna Dániel a jászberényi kétharmadról – Válasz Online
 

Hiába győzött, kellemetlen valósággal szembesült az ellenzék – Róna Dániel a jászberényi kétharmadról

Vörös Szabolcs
| 2023.01.19. | Podcast

Időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap Jászberényben, amelyen az ellenzéki jelölt kétharmaddal győzte le a Fidesz által támogatott ellenfelét. Hogyan sikerülhetett ez? Van-e a választásnak országos relevanciája? Mit üzen az eredmény az ellenzéknek, és mit a Fidesznek, miután a jelölteket pártlogók nélkül indították? HetiVálasz podcastunkban többek között ezekre válaszol Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója. A kérdezők: Ablonczy Bálint és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Miért rendkívüli, ami Jászberényben történt?

„Még aki messziről jött, az is tudhatja, hogy Magyarországon milyen politikai rendszer van, hogyan oszlanak meg az erőforrások, hogyan működnek sokszor pártszerűen az állami intézmények, milyen sokrétű, összetett versenyelőnye van a Fidesznek. A Válasz Online is sokat írt arról, hogy a fél országot felvásárolták Orbánhoz közeli üzletemberek, nem ritkán állami pénzekből. Ma Magyarországon a Fideszt választáson megverni bárhol nehéz, kétharmaddal megverni – úgy, hogy több mint kétszer annyi szavazatot kapott Budai Lóránt, mint a fideszes riválisa –, az még inkább nehéz, s mindezt egy vidéki kisvárosban megtenni, az meg ennél is nehezebb. A győzelem aránya miatt egyértelmű a választás rendkívülisége.”

Országos politikai szempontból értelmezhető-e?

„Értelmezhető és túlmutat Jászberény településén az eredmény. Amiben nem szabad országos következtetéseket levonni, hogy Budai Lóránt olyan győzelmet aratott, amit nem pár hét alatt épített meg, hanem több mint egy évtizedes politikai munkája van benne. Az a benyomásom, hogy az életét feltette erre, és ez nagyon kevés politikusról mondható el. Ezt honorálták a választók, és ez országosan ritka. Olyan értelemben viszont levonnék országos következtetéseket, hogy nemcsak a szavazólapon nem voltak rajta a pártok, hanem a kampányból is teljesen kikoptak. A részvételük arra korlátozódott, hogy embereket és erőforrásokat adtak – ami egyébként nem jelentéktelen részvétel –, de ez nagyon működött.”

A kutatások szerint morzsolódik a Fidesz tábora, de a ciklus második felére általában visszaépül. Miért lenne ez most másként?

„Korábban is valós gazdasági nehézségek erodálták a Fidesz népszerűségét, de ennek, ami most van, a közelébe nem értek. Az infláció mellett érdemes a fogyasztói bizalmi indexet nézni – az mutatja, hogy az emberek hogyan érzékelik a saját gazdasági helyzetüket –, már közelít a 2009-es szinthez, a Gyurcsány-korszak mélypontjához. Nagyon sokan frusztráltak, nagyon nyomorult körülmények között kénytelenek élni, és érezhetően romlott a helyzetük az elmúlt időszakban, ezért is logikus arra gondolni, hogy ebből nehezebb lesz visszakapaszkodnia a Fidesznek. Csakhogy a politikai rendszer sokkal jobban kiépült, mint mondjuk 2012-ben. A simicskai időben ki lehetett tenni a plakátra, hogy »Ti dolgoztok, ők lopnak«. Ha ezt ma egy piaci plakátcég megtenné, nem vagyok benne biztos, hogy utána piaci megrendeléseket kapna. Amíg ez nem változik, addig nagyon nehéz ellenzéki győzelemről akárcsak spekulálni is. A másik, hogy az ellenzéki kínálatnak is valószínűleg változnia kellene. A jászberényi eredmény pofon is az ellenzéki pártoknak, mert azt mutatja, hogy ha kínálnak jó alternatívát, jó embert, jelöltet, programot, van jó kampány, akkor az emberek nem csak a Fideszre tudnak szavazni. Jászberény az ellenzéki politikusok számára kellemetlen szembesítés is volt a valósággal.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#ellenzék#Jászberény#választás