Előválasztási offshore-ügy: jogerősen legyőztük a DK–Schiffer-koalíciót – Válasz Online
 

Előválasztási offshore-ügy: jogerősen legyőztük a DK–Schiffer-koalíciót

Bódis András
| 2023.01.18. | sztori

A Fővárosi Ítélőtábla tegnapi jogerős ítélete szerint a Válasz Online megalapozottan írta azt a 2021-es ellenzéki előválasztásról szóló cikkeiben, hogy a DK elnökségi tagja hazudott, amikor az általa aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta offshore-cégét. Gyurcsány Ferenc pártja végig a székesfehérvári jelöltként próbálkozó Ráczné Földi Juditot védte velünk szemben, sőt mára teljesen rehabilitálta a politikust. Egy dolog hiányzott eddig a múlt eltörléséhez: az, hogy Ráczné megnyerje a „jó hírneve” megsértése miatt ellenünk indított monstre pert. A DK-s személyiség Schiffer Andrást bízta meg, hogy a bírósággal gomboltasson le egymillió forintot – kamattal – szerkesztőségünkről. Mindez nem sikerült. Noha egy ügyvéd annak dolgozik, akinek akar, mégis jó okunk volt csodálkozni Schiffer szerepvállalásán.

hirdetes

A lényeg tehát, hogy a DK elnökségi tagja, Ráczné Földi Judit jogerősen „offshore-lovag” – hiába tagadta mindezt hónapokon át. Ami még meghökkentőbb, hogy a Válasz Online által 2021-ben bemutatott hivatalos bizonyítékok ellenére Gyurcsány Ferenc pártja végig kiállt saját politikusa mellett. Ráczné ugyan az ellenzéki előválasztás után rövid időre eltűnt a nyilvánosságból, Facebook-oldalát is láthatatlanná tette, de aztán visszatért – és a DK is ugyanúgy futtatja, mint régen. Most, a jogerős ítélet után nyilván megint a Demokratikus Koalíciónál pattog a labda, de azt gyanítjuk, Gyurcsányék nem engedik majd, hogy a bíróság és a Válasz Online felülírja a „pártbékét”.

Hogy jutottunk el a Fővárosi Ítélőtábla tegnapi döntéséig? Korábban már összefoglaltuk az előválasztási offshore-ügyet – és azt, hogyan úszott be a képbe ügyvédként Schiffer András –, most a jegyzőkönyv kedvéért újra ideidézzük a kulcsmozzanatokat:

1. A DK elnökségében ülő Ráczné Földi Judit gazdasági beágyazottságával az előválasztásig senki nem foglalkozott. Pedig a politikust egy évi többmilliárdos forgalmat bonyolító benzinkutas és tartálytisztító cégcsoport központi alakjaként lehetett körülírni. Ráadásul a Greco Petrol alegységeinek telephelyei és fióktelepei között egy volt sztiptízbár és cukrászdahelyiség, valamint egy sukorói borászat is feltűnt. Ráadásul a „vállalatkomplexum” tulajdonosi körében több – adóoptimalizálásra és tulajdonrejtegetésre is alkalmas – offshore-társaság is „előfordult” az évek során.

2. A témát csak távolról érintő első cikkünkben jeleztük, hogy a DK-jelölt 2021. július 26-án aláírt egy előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot, amelyben rögzíti, hogy nincs offshore cég az ő vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozói tulajdonában. Noha pontosan ugyanekkor szállt ki az egyik „benzinkutas” kft.-ből egy olyan, Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozás, a Minos King Global Business LLC., melynek aznap is ő volt az aláírási joggal rendelkező képviselője. A hivatalos szlovák nyilvántartásban pedig még írásunk megjelenése után is – egészen tavaly novemberig – őt szerepeltették a Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként.

3. Ráczné később úgy nyilatkozott a Telexnek: semmi köze a megnevezett céghez, semmilyen pozíciót nem tölt abban be. Azt se tudja, hogyan került a neve a szlovák cégnyilvántartásba, és a lap kérdésére abban sem volt biztos, hogy hallott-e már valaha erről a vállalkozásról. Szerinte ez csak egy lejáratás az előválasztás miatt, és azt is mondta, hogy – pártjával karöltve – feljelentést tesz a Válasz Online ellen.

4. Miután elolvastuk, hogy szerinte „semmi köze” a Minos King Globalhoz, illetve nem tudja, valaha hallott-e erről az offshore-érdekeltségről, nyilvánvalóvá tettük az olvasók számára, hogy Ráczné nemcsak a delaware-i társaság képviselőjeként, hanem konkrétan a tulajdonosaként is írt alá dokumentumokat 2021-ben – s ezeket ugyancsak iktatták a hazai cégbírósági aktákban. Tehát még egyszer: a DK-s politikus maga írt alá olyan hivatalos papírokat, amelyek szerint ő offshore-társaságot birtokol.

5. Írásaink lényegi állításait a teljes sajtó átvette, sőt a G7 gazdasági portál további „unortodox” részleteket is kiragadott a történetből. Például azt, hogy a székesfehérvári benzinkutas-autómosó kft.-t a Földi Judit-féle Minos King Global egy másik, baráti offshore vállalattól vette át potom hárommillió forintért. Pedig a magyar leánycég az elmúlt években rendre 2 és 4 milliárd forint közötti árbevételt és nem egyszer 100 millió forint feletti profitot ért el – reális értéke tehát akár 700-800 millió forint is lehetett.

Végül az Országos Előválasztási Bizottság etikai eljárást folytatott Ráczné Földi Judit ellen – de a DK és a Jakab Péter-féle Jobbik szövetségi együttműködése „megmentette” a politikust. 

6. Ráczné tehát versenyben maradt az ellenzéki megmérettetésen, de a jelölt végül kikapott, sőt néhány napra még a Facebook-oldalát is eltüntette.

7. Földi Judit később megint aktivizálta magát, beszállt a veszprémi DK-s jelölt kampányába, sőt, relatíve előkelő helyet kapott az összellenzéki országos listán. Ráczné közben felfogadta Schiffer Andrást a Válasz Online elleni jogi ütközet levezénylésére – és ezzel a teljes rehabilitációjának „kieszközölésére”. A felperesi fél konkrétan azt próbálta elérni, hogy a bíróság mondja ki, lapunk több cikkben is megsértette a DK-s elnökségi tag „jó hírnévhez” fűződő jogát. Kérték továbbá az igazságszolgáltatást: kötelezzen bennünket arra, hogy kiadónk fizessen ki Ráczné Földi Juditnak egymillió forint sérelemdíjat, valamint annak 2021 szeptemberétől járó kamatait – meg persze a Schiffernek járó munkadíjat és az egyéb perköltségeket. 

8. A volt LMP-elnök által jegyzett keresetben egyébként annyi volt a lényegi újdonság, hogy megnevezték az említett Minos King Global offshore társaság állítólagos „igazi” tulajdonosát, bizonyos Szideropulosz Györgyöt – neki viszont a cégbíróságon bejegyzett címe éppen ugyanaz a lakás, amely a DK-s elnökségi tag nevénél is szerepel az iratokban. Vagyis a két szereplő üzletileg és „lakcímileg” biztosan nem független egymástól – és mint a per során kiderült, az úr a hölgy élettársa is volt egykoron. 

Annak idején is megírtuk, most is kénytelenek vagyunk ideszúrni: jó okunk volt csodálkozni a kormánykörökben mára egyre népszerűbb Schiffer szerepvállalásán. Nyilvánvaló, hogy egy ügyvéd bárkinek dolgozhat, de ő mégiscsak az a közíró, véleményvezér, aki heti szinten ostorozza az úgynevezett globalokrata álbaloldalt. 

Schiffer ráadásul – már LMP-sként is – gyakran beszélt az offshore-lovagok „kiseprűzésének” szükségességéről, így nyilvánvalónak tűnt, hogy ügyvédi megbízásokért, jogászi hírnévért, szakmai kihívásnak álcázva sem adja el magát a láthatatlan vagyonok és cégstruktúrák haszonélvezőinek. S bár nem közös a fészkünk Schifferével, mégiscsak rendszeresen közöltük publicisztikáit, nagyinterjúkban értekezhetett nálunk, sőt kollégáink az általa is fémjelzett Karátson Gábor Kör alkalmain szívesen moderátorkodtak – tehát aprócska közünk azért volt egymáshoz. Ráadásul a Válasz Online közösségi finanszírozásból működik; kínosan ügyelünk arra, hogy semmilyen „nemzetek fölötti” pénzügyi alapnál ne kelljen forrásért kilincselnünk, úgynevezett „dollármédia” sem vagyunk, nem is leszünk – nem gondoltuk tehát, hogy Schiffer András a Demokratikus Koalíció politikai érdeke mentén próbálja majd megrövidíteni a mikroadományozók által töltögetett kasszánkat. 

Ugyanakkor ezeken az emberi dolgokon túl tudtunk volna lendülni – hisz’ nem nekünk kell azzal a dilemmával szembesülni, hogy egy ügyvéd kinek dolgozhat és kinek nem. Azt viszont fel nem foghatjuk, hogy Schiffer miért vállalt szerepet egy olyan perben, amely az ő és a DK oldaláról alapból nyerhetetlen volt – első ránézésre is. Merthogy nem a Válasz Online állította, hogy Ráczné Földi Juditnak offshore vállalkozása van, hanem maga a DK-s politikus foglalta írásba mindezt a cégbíróság számára – jóval a leleplező cikkünk előtt. Mi csak észrevettünk egy-két hivatalosan iktatott iratot, ezt lett volna a „bűnünk”.   


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Ráczné Földi Judit#Schiffer András