Tavaszi offenzívát jelentettek be az ukránok – helyzetkép a 315. napon – Válasz Online
 

Tavaszi offenzívát jelentettek be az ukránok – helyzetkép a 315. napon

OSW
| 2023.01.05. | OSW

Továbbra is Bahmut a harcok fő színtere. Az oroszok Belaruszból telepíthetnek át csapatokat a Donbaszba. Francia és esetleg amerikai harcjárművek érkezhetnek Kijevbe – a nagyobb harcértéke az utóbbiaknak lenne. Az ukránok bejelentették: tavasszal offenzívát indítanak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 315. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

Az összecsapások fő térsége továbbra is Bahmut, illetve a várostól délre és északkeletre fekvő települések; Szoledarban utcai harcok folynak. A védők újabb támadásokat verhettek vissza a Bahmut–Sziverszk vasútvonal mentén, Avdijivka térségében, illetve Donyeck városától nyugatra. Az agresszor erői a Luhanszk megye a Harkiv és Donyeck megyékkel közös közigazgatási határvidékén is újraindították a támadásokat. Ukrán ellentámadás-kísérletre kerülhetett sor a Zaporizzsja megyében található Huljajpolétől [Гуляйполе] délre.

Az oroszok a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti területeken is folytatták az [ukrán] hadsereg állásai és azok háta elleni [tüzérségi] támadásokat. Rakéták hullottak Zaporizzsjára, Kramatorszkra, illetve az utóbbitól délre fekvő Druzskivkára [Дружківка] és Kosztjantinivkára [Костянтинівка]. Herszon, Nikopol és környező települései, illetve Ocsakiv térsége folyamatos [tüzérségi] támadás alatt maradt. Ukrán diverzánstámadásra kerülhetett sor a megszállt Melitopolban és Szevasztopolban, illetve Oroszország területén is – Kurszkban, Rosztov-na-Donuban [Ростов-на-Дону], illetve a belgorodi oblasztyban található Novij Oszkolban [Новый Оскол] – innen lőszerraktárban keletkezett tűzről szóló hírek érkeztek.

Franciaország nem meghatározott számú AMX-10 RC páncélozott felderítőjárművet szándékozik átadni Kijevnek (az eszközt amiatt, mert annak [fő] fegyverzete egy 105mm-es löveg, kerekes harckocsinak is nevezik), illetve 20 darab ACMAT Bastion páncélozott szállítójárművet is – a szállítás határidejét nem adták meg. Az új amerikai katonai támogatási csomagban akár további HIMARS-indítóállomások is lehetnek. Washington ugyanúgy azt is fontolóra veszi, hogy esetlegesen M2 Bradley gyalogsági harcjárműveket szállítson Ukrajnának. Norvégia Kijevnek újabb tízezer, 155mm-es kaliberű tüzérségi lőszert adott át.

Szerhij Dejneko, az ukrán állami határőrszolgálat parancsnoka arról tájékoztatott, hogy Belarusz területén, főleg a vicebszki oblaszty [Віцебская вобласць] területén az ellenség 10200–10500 katonája tartózkodik. Az oroszok az elkövetkező hetekben saját hadseregük egy részének áttelepítését tervezhetik Belaruszból a Donbaszba, [a Belaruszban lévő csapatokat pedig] a 3. Hadtest 6. Gépesített Hadosztályának állományába tartozó katonákkal pótolhatják. Dejneko [a Belaruszban] található erők kis számossága okán alacsony valószínűségűnek tartja azt, hogy Belarusz területét egy Ukrajna elleni újabb offenzívára használják fel.

Január 3-án Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette: a háború lezárása után Ukrajnának el kell döntenie, hogy teljes mértékben szerződéses szolgálatra épülő hadsereget épít ki, s minden állampolgárnak biztosítani kell a katonai ismeretek és készségek megszerzésének lehetőségét. [A miniszterelnök] szerint a hadsereg közvetlenül a harcmezőn kerül közelebb a NATO-standardokhoz – alkalmazva a nyugati stratégiai tervezési, oktatási, személyi- és egységeknek biztosított kiképzési, illetve harctevékenységi elveket. Hangsúlyozta, hogy a kormány szándékában áll a közbiztonsági infrastruktúra megerősítése – beleértve ebbe modern légvédelmi óvóhelyek hálózatának bővítését, s egészségügyi intézmények, kórházak, lakó- és középületek, illetve a kritikus infrastruktúra létesítményeinek óvóhelyekkel történő felszerelését. A diverzánstámadások veszélye miatt egyes kiválasztott nyilvános helyeken fémdetektorokat, illetve csomagátvilágító berendezéseket telepítenek.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője január 4-én bejelentette: Kijev a Krímtől a Donbaszig terjedő területen tavaszi offenzívát tervez, a harcok eszkalálódását márciusban kell várni. Azt is kiemelte, hogy az ukrán erők Oroszország területén további támadásokat fognak végrehajtani – azt azonban nem pontosította, hogy rakétatámadásokról vagy diverzánscsoportok műveleteiről van szó. Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának értékelése szerint Oroszország februárban a katonai helyzet kiélezésére készül, s [pontosan] az orosz eszkalációs tervek miatt lehetséges egy tavaszi ukrán ellentámadás.

Ukrajna engedélyezte az UAV-k (pilóta nélküli repülőgépek) egyszerűsített importját: megállapodás született arról, hogy a hadiállapot ideje alatt a határátlépés helyén történik a külföldi adományozóktól származó polgári és kettős felhasználású drónok és a hozzájuk való alkatrészek vámkezelése.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Ukrán katonák a lövészárokban a bahmuti fronton. (Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency via AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna