Súlyos veszteségeket okozott az oroszoknak egy szilveszteri rakétatámadás – helyzetkép a 312. napon – Válasz Online
 

Súlyos veszteségeket okozott az oroszoknak egy szilveszteri rakétatámadás – helyzetkép a 312. napon

OSW
| 2023.01.02. | OSW

Az ukránok szilveszteri rakétatámadása a makijivkai orosz katonai bázis ellen körülbelül négyszáz halálos áldozatot követelt. Közben az oroszok az újévben is támadták kamikázedrónok felhasználásával az ukrán fővárost, Donbaszban pedig kitartóan ostromolják Bahmutot, amelynek déli, keleti és északkeleti elővárosaiban is harcok folynak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 312. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

December 31-én az oroszok rakétatámadást hajtottak végre Ukrajna északnyugati része ellen. Denisz Smihal miniszterelnök tájékoztatása szerint a támadások célpontja a kijevi polgári lakóinfrastruktúra volt, azonban találat ért többek között elektromos- és hőerőművet is. A védők hozzátették: a húsz manőverező robotrepülőgépből tizenkettőt lelőttek. Ugyanezen a napon egy Csernyihiv megyében állomásozó katonai egységet, illetve Kramatorszkot, Limant, Mikolajivot és Zaporizzsját is találat érte – az oroszok a nap folyamán 31 rakétát használhattak fel. [A támadók] az újévben [is] folytatták a kamikázedrónok felhasználásával végrehajtott támadásokat, ezek fő célpontja az ukrán főváros volt. A védők azt jelentették, hogy a támadásban résztvevő összes drónt lelőtték: a december 31-éről január 1-jére virradó éjszaka során 45-öt, illetve a január 1-jéről másnapra virradó éjjelen 39-et. Mindezek ellenére Kijevben újabb károk keletkeztek – többek közt az energetikai infrastruktúra létesítményeiben [is]. Dnyipro városa és Mikolajiv szintén célponttá vált, utóbbiban az áramhiány miatt megállt a szivattyúk működése, így a vízszolgáltatás is. Január 1-jén Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés (HUR) vezetője azt állította, hogy az orosz erők már csak két tömeges rakétatámadás végrehajtására képesek.

Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti területeken is folytatja az ukrán erők állásai és azok háta elleni támadásokat. Különösen intenzíven lövik tüzérséggel, illetve bombázzák Herszont (naponta tucatnyi-többtucatnyi [alkalommal]), Nikopolt, Ocsakiv térségét, illetve Szumi megye határmenti járásait (napi minimum száz támadással). A védők tüzérsége és légiereje az ellenséges haderő a Donbaszban található állásait és azok hátát támadta, illetve az államhatár orosz oldalán lévő, Belgorodban és a brjanszki oblasztyban fekvő célokat is támadhatott. Az ukrán hadsereg Stratégiai Kommunikációs Igazgatósága hozzátette: az agresszor a Donyeck városa melletti, megszállt Makijivkában [Макіївка] található bázisa ellen szilveszterkor végrehajtott támadásban négyszáz orosz katona meghalt, illetve háromszáz megsebesült. Melitopolban újabb diverzánscselekményre került sor, illetve meg nem erősített hírek szerint a Voronyezsben [Воронеж] található katonai repülőtéren is hasonló akciót hajtottak végre.

A megszálló erői a védők állásait a Bahmut–Sziverszk vasútvonal mentén támadták Kraszna Horánál [Красна Гора] és Rozdolivkánál [Роздолівка] – egyúttal azt a Szoledart oldalba támadva, mely település a Bahmuttól északkeletre lévő ukrán ellenállás fő pontja. Harcok folynak Bahmut keleti részében, a város északkeleti és déli külvárosaiban, Horlivkától nyugatra, Avdijivkától északra és délre, illetve Donyeck városától nyugatra (itt főleg a Marjinka feletti ellenőrzés [megszerzéséért]).

Bahmut ostroma a 312. napon: harcok folynak a keleti, északkeleti és déli külvárosokban (forrás: Militaryland.net)

Az oroszok újabb kísérletet tettek a Kreminna és Liman közötti, illetve Harkiv és Luhanszk megyék közigazgatási határán lévő ukrán állások áttörésére. Zaporizzsja megyében Huljajpolétől [Гуляйполе] délre harcokra került sor – az orosz hadsereg közeledik a településhez, elfoglalva az eddig a senkiföldjén fekvő Dorozsnyjankát [Дорожнянка].

Január 2-án Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar Műveleti Főigazgatóságának helyettes vezetője összefoglalta a fronton uralkodó helyzetet. 2022 végéig Ukrajna Fegyveres Erői az oroszok által tavaly február 24-e óta elfoglalt területek negyven százalékát szabadították fel: Herszon térségében körülbelül 40000 km²-t, Csernyihiv és Szumi megyékben 14000 km²-t, Harkiv megyében 12000 km²-t, illetve 7000 km²-t Kijev megye északi részén. Hromov szerint a múlt évben Ukrajnán kívül összfegyvernemi és szakirányú kiképzésen több mint húszezer ukrán katona esett át – ezen [képzéseket] főleg Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, illetve az amerikai hadsereg Németországban található létesítményeiben végzik.

December 31-én az ukrán Belügyminisztérium közzétette, hogy az Ukrajna elleni invázió kezdete óta 108 ellenséges diverzáns-felderítőcsoportot lepleztek le. Ezek során 2220 büntetőeljárást indítottak az orosz különleges szolgálatokkal való együttműködéssel kapcsolatos ügyekben, illetve 1880 fő őrizetbe vételére került sor: ők [a gyanú szerint] szabotázstevékenységben vettek részt. A [tárca] emlékeztetett arra, hogy 2022 februárja óta az oroszok a kritikus infrastruktúrához tartozó több mint 700 létesítményt rongáltak meg.

December 30-án Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette: Lengyelországból megérkezett a harmadik féltől származó Starlink kommunikációs rendszerek termináljainak első szállítmánya, de azt nem pontosította, hány ilyen eszközt kap [Kijev] ezen csomag keretében – pusztán azt emelte ki, hogy a segítség [mértéke] nagyon nagy lesz. A digitalizációért felelős ukrán tárca információi szerint Lengyelország összesen több mint húszezer Starlink terminált ad át (beleértve azokat is, melyek már az előző évben Ukrajnába érkeztek), ezek a lakosság internetkapcsolatának fenntartását biztosítják az egész országban [felállított] ellátópontokon, illetve az egészségügyi intézmények és az energetikai infrastruktúra létesítményei számára [is biztosítják az internet-hozzáférést].

December 31-én Vlagyimir Putyin elnök a Déli Katonai Körzet Rosztov-na-Donuban [Ростов-на-Дону] működő főhadiszállásán tett látogatást. Ennek során bejelentette, hogy az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői sorába formálisan is betagozzák az 1. Donyecki Hadtestet (a korábbi ún. Donyecki Népi Milíciát), a 2. Luhanszk-Szjevjerodonyeck Gárdahadtestet (a korábbi ún. Luhanszki Népi Milíciát), illetve a Donyeck városában található tiszti főiskolát. Putyin az ún. különleges katonai művelet résztvevőit arra szólította fel, hogy „csak előre menjenek”.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: a szilveszteri ukrán rakétatámadásban elpusztult makijivkai orosz bázis (forrás: Ria Novosti)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna