Az oroszok Herszont pusztítják, patthelyzet a fronton – helyzetkép a 306. napon – Válasz Online
 

Az oroszok Herszont pusztítják, patthelyzet a fronton – helyzetkép a 306. napon

OSW
| 2022.12.28. | OSW

Tömeges tüzérségi támadásra került sor Herszon ellen. Az oroszok felszámoltak egy Oroszországban működő ukrán diverzánscsoportot, Bahmuttól északkeletre pedig áttörték az ukrán védállásokat. Az ukránok elvesztették a kezdeményezést, a Donbaszban befagyott a front. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 306. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

December 23-án és 24-én tömeges [tüzérségi] támadásra került sor Herszon ellen. Szenteste 41 alkalommal támadták a várost – a rákövetkező napokon kisebb intenzitással (napi hétszer–tizenegyszer), de folytatódtak a támadások. Tizenhat városlakó halt meg, hatvannégyen pedig megsebesültek. A helyi hatóságok újabb alkalommal szólítottak fel a [megyeszékhely] elhagyására – [Herszont] naponta körülbelül 200 fő hagyja el. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg nem rendelkezik elégséges erőforrással ahhoz, hogy hatásos tüzérségi ellentüzet hajtsanak végre, illetve megakadályozzák, hogy az ellenség Herszont és más, a front térségében fekvő települések pusztítsa. [A miniszter] rámutatott a civil lakosság szenvedéseire, és újabb alkalommal kérte a Nyugatot a nehézfegyverzet, illetve a nagy hatótávolságú pusztítóeszközök szállításának fokozására.

Herszonon kívül állandó jelleggel többek között Beriszlavot [Берислав], Nikopolt és környékét, illetve Ocsakiv térségét lövik [tüzérséggel]. Az agresszor tüzérsége és légiereje mindezeken kívül a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti járásokban is folytatja [az ukrán] hadsereg állásai és háta elleni támadásokat. Kramatorszkra és Zaporizzsja külvárosára két alkalommal hullottak rakéták. Az ukránok tűzzel főleg a Donbaszban, illetve a Zaporizzsja megyében válaszoltak.

Az orosz erők Bahmuttól északkeletre, Jakolivka [Яковлівка] térségében áttörték [az ukrán] védelmet, és a Bahmut–Sziverszk közút és vasút irányában hajtottak végre támadást – ezt Rozdolivka [Роздолівка] környékén megállították. Bahmutba ukrán erősítés érkezett; a város keleti részében, külvárosaiban és a településtől délre harcok folynak – ez utóbbi területen a Kosztjantinivka [Костянтинівка] irányában végrehajtott újabb támadást a védők visszaverték. [Ford. megj.: Bahmut esetleges, oroszok általi elfoglalásának hogyanjáról itt található egy angol nyelvű Twitter-bejegyzéslánc.]

A megszállók támadótevékenységbe kezdtek Liman irányában, ezt a Luhanszk és Donyeck megyék közös közigazgatási határterületén megállították – ezen kívül újabb, szintén sikertelen támadásokat hajtottak végre Horlivkától nyugatra, illetve Avdijivkától északra és északnyugatra. Donyeck városától nyugatra a leghevesebb harcok színtere továbbra is Marjinka. Az agresszor erői Kupjanszktól északkeletre, illetve a Harkiv és Luhanszk megyék közös közigazgatási határtérségében offenzív tevékenységet indítottak. Az ukrán hadsereg védelemre állt át – ellentámadási kísérleteket hajtottak végre Vuhledartól [Вугледар] délre, illetve Kreminna irányában diverzáns-felderítőtevékenységet végeztek.

December 26-án orosz források az [orosz–ukrán] határtól több mint 600 kilométerre található Engels stratégiai légibázis elleni újabb támadásról számoltak be, mely akciót az ukránok drónok segítségével hajthatták végre – az Oroszországi Föderáció védelmi tárcája ehhez hozzátette, hogy a lelőtt gépek lehulló darabjai három katonát öltek meg. Melitopolból újabb diverzánsakciót jelentettek. Kijev megerősítette: az oroszországi brjanszki oblasztyban megsemmisítették azt az ukrán diverzáns-felderítőcsoportot, mely az [oblasztyban] található infrastruktúra ellen végrehajtott támadásokért volt felelős.

Ukrajna Németországtól átvette a tizenharmadik „Bergepanzer 2” műszaki mentőjárművet. Az ukrán katonai szerelők első csoportja Litvániában befejezte a német PzH 2000-es önjáró lövegek harctéri kiszolgálására vonatkozó kiképzését. 2023-ban Vilnius Kijevnek majd’ 40 millió euró értékű katonai segítséget tervez átadni. Finnország átadta a tizenegyedik – 28,8 millió euró értékű – katonai támogatási csomagját. Christine Wormuth, az amerikai (szárazföldi) hadseregéért felelős államtitkár bejelentette: az Egyesült Államok védelmi iparának jelenlegi kapacitása havi 14 ezer tüzérségi lőszer előállítását teszi lehetővé –az ukrán hadsereg azonban ezt a mennyiséget két nap [!] alatt ellövi. Washington azon dolgozik, hogy növelje saját gyártási kapacitását, illetve meggyőzze európai szövetségeseit, hogy adják át Kijevnek saját lőszerkészletüket. Dmitro Kuleba külügyminiszter december 26-án bejelentette, hogy az USA a Patriot rakétarendszerek Ukrajnába történő telepítésének felgyorsításáról szóló tervet dolgozott ki: a telepítésre várhatóan a következő hat hónapban kerül sor, miután [az ukrán] személyzetet kiképezték.

Egy nappal később a brit katonai hírszerzés megerősítette: a Nyugati Katonai Körzet 1. páncélos gárdahadseregének egy részét Belaruszba irányították – azonban [a csapatok] nem rendelkeznek olyan támogatással, mely lehetővé tenné a harckészültségbe helyezésüket. A britek szerint az orosz hadsereg támadópotenciálját korlátozó kulcstényező a frontvonal mentén végrehajtandó műveletekhez szükséges elégtelen lőszertartalék és tűztámogatás. Korábban az ukrán katonai hírszerzés (HUR) vezetője, Kirilo Budanov kijelentette: az ellenség hadserege Belaruszban nem hoz létre támadócsoportot, az ott kiképzett katonákat [kiképzésük befejeztével] a Donbaszban folyó harcokban vetik be. Az államhatár menti csapatmozgások egy offenzíva előkészítését szimulálhatják annak érdekében, hogy jelentős ukrán erőket kössenek le.

A HUR tájékoztatása szerint a[z orosz] Nyugati Katonai Körzet új, február 24-e óta negyedik katonai parancsnoka Jevgenyij Nikiforov [Евгений Никифоров] altábornagy, a Keleti Katonai Körzet korábbi helyettes parancsnoka lett. A szíriai csapatösszevonás vezetésében tapasztalattal bíró Nikiforov előreléptetésére az ukrajnai műveletet irányító Szergej Szurovikin tábornok támogatása befolyásolhatta. A parancsnokok gyakori leváltása az offenzív tevékenység folytatásával kapcsolatos elégedetlenséget mutathatja – illetve azt is jelezheti, hogy a véleménykülönbség van a tábornokok között a katonai művelet lefolytatásának módját illetően.

Az ukrán SzBU megerősítette: az agresszió kezdete óta több mint 1200 olyan személyt lepleztek le, akik orosz dezinformációt terjesztettek. Negyvenöt, több mint kétmillió álprofilt használó nagy botfarmot, illetve majd’ 500 oroszbarát (tizenötmillió feliratkozóval rendelkező) YouTube-csatornát tettek elérhetetlenné. Kiemelték, hogy a kibertámadások száma a 2020-as majd’ 800-ról és a 2021-es 1400-ról 2022 eleje óta több mint négyezerre nőtt. Az ellenség napi több mint tízszer indít ilyen támadásokat az energetikai, logisztikai és katonai létesítmények informatikai rendszerei, illetve adatbázisok és az közigazgatás informatikai erőforrásai ellen. Az ukrán tevékenységnek az informatikai térben végzett nagyfokú hatékonyságát azon informatikusok szerepvállalása biztosítja, akik az informális „digitális területvédelmet” alkotják.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Caesar, az orosz és belarusz önkéntesekből, valamint orosz dezertőrökből álló, Ukrajna oldalán harcoló Szabadságot Oroszországnak légió 50 éves tagja egy elpusztult ortodox kolostor romjainál a kelet-ukrajnai Dolinában. (Fotó: Sameer Al-DOUMY / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna